Forum

Gawędy o jedzeniu

Co to za warzywo?

  • Autor: Kicia150 Data: 2012-08-03 09:23:33

    Witam,razem z cukinią zostałam obdarowana warzywem,którego nie znam.Właśnie robię bigos z cukini i zastanawiam się,czy mogę go wrzucić. Nie mogę wkleić zdjęcia,ąle spróbiję go opisać. Wygąda jak cukinia, ma z 15-20cm,ale sporą średnicę( jak stara jesienna cukinia),koloru kremowego wpadający w żóty(w lodówce mam 3-4 dni i widzę ,ze zaczyna nabierać koloru pistaci/zielonego bardzo). Skórę w wyglądzie i dotyku ma taką jak cukinia i ogólnie przypomina  niedojrzało cukinie ,z tym jak pisałam w porówniu z cukinią do swojej długości jest drubsza.Proszę o pilną podpowiedz co to może być i czy moge zrobić  bigos,a może wymaga specjalnego traktowania? Pozdrawiam

  • Autor: neliada Data: 2012-08-03 09:31:33

    Moze to patison. Sprawdź w grafice w gogle i jeśli to on to spokojnie może byc uzyty do bigosu :))

  • Autor: Kicia150 Data: 2012-08-03 09:43:16

    Nie to zdecydowanie nie to. Patison przypomina statek kosmiczny, moje warzywko jest jak dużżżży przerośnięty ogórek,cukinia i.tp.

  • Autor: malibu Data: 2012-08-03 09:49:39

    A może to po prostu taka odmiana cukinii ;o)

  • Autor: malibu Data: 2012-08-03 09:53:18

    Albo któraś z dyni ozdobnych (choć nie wiem czy na dynie to jeszcze nie za wcześnie)

  • Autor: Kicia150 Data: 2012-08-03 10:08:53

    To raczej też nie zółta odmiana dyni. Wkleiłam zdjęcia celowo na tle kartonu z mlekiem dla zobrazowania wielkości i drugie,ponieważ warzywo ma charakterystyczne zakończenie.

  • Autor: Beata500 Data: 2012-08-03 10:11:35

    Kabaczek.

  • Autor: PATI :) Data: 2012-08-03 10:14:28

    Tak to kabaczek super do lecza , bardzo dobry panierowany i smażony

    do bigosu z cukinii śmiało dodaj

  • Autor: cerekm Data: 2012-08-03 10:17:14

    to przeciez kabaczek;-)))) dodaje go zawsze do lecza ;-)

  • Autor: Kicia150 Data: 2012-08-03 10:25:56

    Dziękuję za pomoc, w takim razie koniec jego żywota i wnet skończy  w bigosie. Przyznam,że nigdy nic nie robiłam z kabaczka,co nie oznacza,że go nie widziałam. Zmyliła mnie trochę jego grubość i ten wyblakły byle jaki kolor. Tak w ogóle  cukinia i kabaczek to ponoć jest to samo,ja te zielone nazywam cukinią ,natomiast te żółte odmiany kabaczkiem. Pozdrawiam

  • Autor: Kicia150 Data: 2012-08-03 16:35:44

    No i narobiłam zamieszania.Chcąc dowiedzieć się co to za warzywo poróżniłam co niektórych. W.g bajki Brzechwy nie ma wielkiej różnicy i tak wyladują w zupie/bigosie ,czy jeszcze gdzieindzie. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Zmykam się pakować,ponieważ jutro wyjeżdzem nad morze,bigos też jedzie ze mną. Pozdrawiam cieplutko.

  • Autor: jolka60 Data: 2012-08-03 18:04:33

    Niestety,watki,obojętnie na jaki temat zakładane,czasami przeradzają się w sprzeczkę.Podsumuję  to moze tak-"jak go zwał,tak go zwał,byleby się (tu -nam) dobrze miał".

    Życzę udanego wypoczynku.

  • Autor: Wkn Data: 2012-08-03 11:53:14

    Pękaty kabaczek. Pyszne "leczo" możesz z niego zrobić. Świetnie się też nadaje po obraniu i wydrążeniu środka do nadziania pysznym farszem i zapieczenia.

    Na pewno będzie bardzo smaczny, bo młody i niewielki, o delikatnym miąższu.

  • Autor: Beata500 Data: 2012-08-03 10:03:38

    Kabaczek? Jest bardzo podobny kształtem do cukinii.

  • Autor: hanah30 Data: 2012-08-03 10:30:57

    http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek dla wyjaśnienia wklejam link do Wiki może jeszcze ktoś jeszcze tutaj zajrzy.

  • Autor: malina_a Data: 2012-08-03 10:30:03

    A czym się różni kabaczek od cukinii ??? BO ja chyba nigdy kabaczka nie jadłam

  • Autor: malina_a Data: 2012-08-03 10:35:26

    W necie właśnie wyczytałam, że cukinia i kabaczek to jedno i to samo.... tylko regionalnie używa się innych nazw...hmmm, ot i mam dylemat - u mnie zawsze jadło się cukinię niezaleznie czy była ona żółta, biaława, czy zielona - zawsze była to cukinia :)

  • Autor: Beata500 Data: 2012-08-03 10:40:16

    Chyba jednak nie. Są to dwie różne odmiany dyni.

  • Autor: malina_a Data: 2012-08-03 10:43:02

    Chyba jednak nie. Są to dwie różne odmiany dyni.

    Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.[2], Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.

  • Autor: Beata500 Data: 2012-08-03 11:31:46

    Możemy się pospierać rzucając linkami, tylko po co?

    http://biokurier.pl/biokurier/aktualnosci/1033-wykorzystaj-cukinia-bio-kabaczek-bio

     http://www.smaczny.pl/wydruka.php?p_kod=132

  • Autor: Kicia150 Data: 2012-08-03 16:46:30

    No i narobiłam zamieszania. Chcąc dowiedzieć się co to za warzywo poróżniłam co niektórych. Czy to kabaczek,czy cukinia? Nieważne. W.g bajki Brzechwy i tak wnet znikną w zupie/bigosie ,czy jeszcze gdzieindziej w zależności od pomyslowości gospodyni. Jeszcze raz dziękuje za miłą dyskusje. Pędzę się pakować,ponieważ jutro wyjeżdzam nad morze i bogos też jedzie ze mną. Pozdrawiam cieplutko!

  • Autor: Beata500 Data: 2012-08-03 17:29:02

    Kiciu, nikogo nie poróżniłaś.Najwazniejsze , że wiadomo co z tym cudem zrobic.Miłego wyjazdu !!!

  • Autor: megi65 Data: 2012-08-03 17:41:53

    A o co walczymy ? szermierka na kabaczek i cukinie ... ?

  • Autor: Beata500 Data: 2012-08-03 17:45:46

    Meguś , chyba walczymy o przysłowiową pietruszkę.Mam akurat w hurtowni i cukinię , i kabaczki, ale nie miałam czasu robic zdjęcia. Oba warzywka pod nazwami własnymi , na jednej fakturze.Ale nie o to chodzi .Ważne ,że bigos sie udał i jedzie nad morze.

  • Autor: malina_a Data: 2012-08-03 18:44:38

    A ja mam cukinię...zielona i żółtą - na ogródku :) O :)

    Od razu tam sprzeczka......... po prostu wymiana wiedzy kabaczkowo- cukiniowej

  • Autor: Beata500 Data: 2012-08-03 18:53:39

    Ja tez tak uważam. Nie ma powodu do sprzeczki

Przejdź do pełnej wersji serwisu