Wczoraj na tzw. pchlim targu kupiłam starą foremkę do robienia babki gotowanej. Niby nic ciekawego, ale foremka urzekła mnie swoim rozmiarem. Do zrobienia ciasta użyłam dwóch jaj.Gazu na jej ugotowanie zużyłam też niewiele. Wyszło oszczędnościowe i niskokaloryczne ciasto - niskokaloryczne ze względu na swoją wielkość oczywiście. Szukamy w sklepach ciekawych gadżetów do kuchni, a tu taka niespodzianka?
Foremki do babki gotowanej sa wciąż w sprzedaży, chociażby na allegro, ale także w zwykłych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego :)
Niestety chyba nie są dostępne wszędzie, a allegro to dla niektórych wyższa szkoła jazdy. Mam wrażenie, że jest to jedno z ciast regionalnych. Ciekawostką był dla mnie fakt, że kupiona przeze mnie na pchlim targu foremka jest po prostu malutka. Dostępne w handlu formy są standardowo przeznaczone na ciasto z 6-8 jaj. To maleństwo jest dwujajeczne. A dlaczego uważam, że jest to babka regionalna? W zwykłych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego w okolicach Katowic (i przyległośc) nigdy nie spotkałam się z tego typu formami. Gdziekolwiek jestem odwiedzam sklepy w poszukiwaniu ciekawostek i nic. Zwykłą, dużą formę kupiłam kiedyś w Puławach. Dobrze, że do formy dołączony był wtedy przepis. Lubię to ciasto z dodatkiem prawdziwego rumu :-)
Wczoraj na tzw. pchlim targu kupiłam starą foremkę do robienia babki gotowanej. Niby nic ciekawego, ale foremka urzekła mnie swoim rozmiarem. Do zrobienia ciasta użyłam dwóch jaj.Gazu na jej ugotowanie zużyłam też niewiele. Wyszło oszczędnościowe i niskokaloryczne ciasto - niskokaloryczne ze względu na swoją wielkość oczywiście. Szukamy w sklepach ciekawych gadżetów do kuchni, a tu taka niespodzianka?
Foremki do babki gotowanej sa wciąż w sprzedaży, chociażby na allegro, ale także w zwykłych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego :)
Foremki do babki gotowanej sa wciąż w sprzedaży, chociażby na allegro, ale
Niestety chyba nie są dostępne wszędzie, a allegro to dla niektórych wyższa szkoła jazdy. Mam wrażenie, że jest to jedno z ciast regionalnych. Ciekawostką był dla mnie fakt, że kupiona przeze mnie na pchlim targu foremka jest po prostu malutka. Dostępne w handlu formy są standardowo przeznaczone na ciasto z 6-8 jaj. To maleństwo jest dwujajeczne. A dlaczego uważam, że jest to babka regionalna? W zwykłych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego w okolicach Katowic (i przyległośc) nigdy nie spotkałam się z tego typu formami. Gdziekolwiek jestem odwiedzam sklepy w poszukiwaniu ciekawostek i nic. Zwykłą, dużą formę kupiłam kiedyś w Puławach. Dobrze, że do formy dołączony był wtedy przepis. Lubię to ciasto z dodatkiem prawdziwego rumu :-)także w zwykłych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego :)
Ja własnie chce wyrzucic moja, bo nie robie tego typu ciast i mi zawadza. Jak ktos jest chetny to oddam w dobre rece.
Jeszcze nigdy nie piekłam gotowałam takiej babki a chciałabym spróbować...cchętnie przyjęłabym taką foremkę...
chętnie przyjmę
Wczoraj na tzw. pchlim targu kupiłam starą foremkę do robienia babki
jaka srednice ma ta forma>?gotowanej. Niby nic ciekawego, ale foremka urzekła mnie swoim rozmiarem. Do
zrobienia ciasta użyłam dwóch jaj.Gazu na jej ugotowanie zużyłam
też niewiele. Wyszło oszczędnościowe i niskokaloryczne ciasto -
niskokaloryczne ze względu na swoją wielkość oczywiście. Szukamy w
sklepach ciekawych gadżetów do kuchni, a tu taka niespodzianka?
Odpowiadam - duża ma średnicę 17 centymetrów a mała 12 centymetrów. Do dużej wchodzi trzy razy więcej ciasta niż do tego maleństwa.