Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Czyszczenie Szuflady w pralce, czarny nalot ??

• Autor: panda25 Data: 2012-08-08 10:26:46

Witajcie mam duży problem.

Po wyjęciu szuflady z pralki zauważyłam w środku brzydki czarny nalot.

Zapach też niezbyt ok- jakieś grzyby pleśń czy coś takiego..

Nie było nas miesiąc i Marcia (czyt. ja :)) zapomniała zostawić pralkę i szufladkę otwartą

Chciałabym jakoś te moją pralkę odświeżyć, wyczyścić tą szufladę, ale nie mam zupełnie pojęcia jak..

Pranie robiłam i jest ok.

Ale sam ten zapach i wygląd w szufladzie mnie osłabia....

Kiedyś próbowałam sposobu z octem i jakoś nie jestem do niego przekonana...

Macie jakieś swoje SPRAWDZONE sposoby?

Proszę o porady.

Pandzia!

• Autor: alana Data: 2012-08-08 11:20:31

czesc mialam podobny problem znalazlam pomysl z domestosem wlac wlaczyc pranie puste na najwysza temperature  powinno pomoc czyscilam tez taka szczotka do mycia butelek

• Autor: panda25 Data: 2012-08-08 11:30:32

A czy zapach z domestosu nie zostanie w pralce?

Trochę się obawiam aż tak silnego środka....

• Autor: alana Data: 2012-08-08 11:39:31

ja rowniez sie balam ale nie bo pralka kilkakrotnie plucze

• Autor: dorotaibasia Data: 2012-08-08 13:19:22

zakładam gumowe rekawice, wyjmuje szufladę no i zaczynam...szoruję wszystkim po kolei żeby dotrzeć możliwie do wszystkich zakamarków-małą ściereczką, szorstką gąbką, starą szczoteczką do zębów...ze środków-najpierw płyn do mycia naczyń, domestos, ocet...u mnie co prawda nie czuć pleśnią, ale ciemny osad zostaje po płynie do płukania, który jakoś niedokładnie wypłukuje się ze swojej szufladki:( 

• Autor: megi65 Data: 2012-08-08 14:00:50

Pokazuje prawą ręką palcem wskazującym mężowi '' Zrób coś z tym '' i ostatnio szufladkę wyjął i .... zanurzył całą w .... occie . Pięknie koloru białego nabrała ...

Pandziu ..zacznij od .. palca . :)) Działa !!!

• Autor: renataz36 Data: 2012-08-08 17:13:01

ha ha ha Megi super pomysł... gorzej jak nie ma na kogo tym palcem pokazać hm

• Autor: emeska1974 Data: 2012-08-08 19:34:21

U mnie to nie działa - mogę pokazywac 10 palców i NIC:(. Jak sama nie zrobię to w brudzie umrzemy ....

• Autor: agulinia Data: 2012-08-08 21:05:40

hehe u mnie podobnie, ale za którymś razem działa ;)

• Autor: Shanna Data: 2012-08-08 19:30:04

Wyjmij szuflade i pod kranem wyczysc. A w srodku: gumowa rekawiczka, szmatka, szczoteczka i szuru buru. Mozesz sama szczoteczka, tam jest tyle mydla, ze nie potrzebujesz innych srodkow czyszczacych. Po wszystkim ustaw pusta pralke  na plukanie, niech sama sie oczysci z resztek.

• Autor: Blue_Sky Data: 2012-08-09 09:12:42

Ja mam wyciąganą szufladkę, więc wyciagam i namaczam w płynach, potem doczyszczam szczoteczką do zębów te miejsca gdzie ciężko dojść. Ocet jest dobry do czyszczenia ale baterii łazienkowych. Zapach możesz zneutralizować sodą, posyp, wypłucz i powinno być ok :)

• Autor: panda25 Data: 2012-08-09 12:48:46

No więc tak.

Wyszyściłam gąbeczką i szczoteczką.

A później wstawiłam pranie na 95 stopni z 3 dużymi torebkami sody oczyszczonej...

Efekt: mocno zadowalający!

Dziękuje za wszystkie wskazówki!

Przejdź do pełnej wersji serwisu