Forum

Gawędy o jedzeniu

mrozenie śliwek

  • Autor: xxanetaa Data: 2012-08-12 10:34:53

    Moja rodzina bardzo lubi śliwki z knedlami i tak się zastanawiam czy mrożone śliwki się do tego nadają

    podpowiedzcie mi prosze, jeśli mrozicie śliwki to potem dodajecie mrożone do knedli czy je najpierw odmrażacie i czy w ogóle takie nadają się do tego celu.

  • Autor: a. Data: 2012-08-12 10:44:20

    Ja dawałam zamrożone :)

  • Autor: panda25 Data: 2012-08-12 11:47:49

    Ja zawsze śliwki myję, wypestkuje dzielę na połówki i do zamrażalnika.

    Później gdy zaczynam robić knedle wyjmuję śliwki z zamrażarki i przez ten czas co robię ciasto daję im chwilę na "zapoznanie się z otoczeniem "

    Nigdy nie rozmrażam śliwek do knedli.

  • Autor: asieksza Data: 2012-08-12 14:18:34

    Ja też mroziłam bez pestek ale zawsze mi jakieś takie ciapciowate wychodzą.

  • Autor: panda25 Data: 2012-08-12 15:39:57

    Umówmy się mrożone owoce nigdy nie beda smakowały i wyglądały jak świeże.

    Choć jeżeli chodzi o knedle ja w smaku nie widzę żadnej różnicy

  • Autor: jagoda.pik Data: 2012-08-12 16:35:18

    Wychodziły ci ciapowate prawdopodobnie z dwóch powodów; po pierwsze śliwy do mrożenia, nie mogą być bardzo dojrzałe, "przejrzałe", bo wydzielają za duzo soku, po drugie mogło być tak, że zanim je zawinęłaś w ciasto mogły się rozmrozić.

  • Autor: jagoda.pik Data: 2012-08-12 16:32:47

    Śliwki wymyte, wytarte, przecinam na pół, wyciągam pestkę, wkładam do woreczka. Z zamrażarki wyciągam już wtedy gdy mam przygotowane ciasto, i nastawioną wodę do gotowania, szybko zlepiam, żeby się nie rozmroziły. Jak robię więcej kulsek, to śliwy wyciągam partiami, tak samo robię pierogi z jagodami.

  • Autor: xxanetaa Data: 2012-08-12 16:44:18

    Dziękuje bardzo za podpowiedz w takim razie zabieram się za mrożenie:)

  • Autor: ewula Data: 2012-08-13 15:39:07

    A moze lepiej w zimie uzyc suszonych sliwek do knedli. Ponoc sa znakomite. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu