Forum

Rozmowy wolne i frywolne

stypendium stażowe

• Autor: dorota 121212 Data: 2012-08-16 18:25:28

witajcie...szukałam w internecie ale im bardziej się zagłebiam w temat tym bardziej sprzeczne informacje wynajduję...mam pytanie do osób zorientowanych w temacie stażu z PUP, ja mogłabym "załapać" się na pólroczny (po urodzeniu dziecka), ale nie wiem jak to wygląda w przypadku zwolnienia lekarskiego, jak wygląda ewentualny urlop (o ile w ogóle takowy przysługuje), nie mam zamiaru czmychnąć na zwolnienie lekarskie zaraz po podpisaniu umowy ale mam dziecko w wieku przedszkolnym i taka sytuacja może mieć niestety miejsce...wysokość stypendium stażowego która można znależc w necie też jest różna. 

z góry dziękuję za informacje

• Autor: Monika09 Data: 2012-08-16 20:49:28

Najlepiej wypytaj o wszystko dokładnie w Urzędzie Pracy. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie wszystkie panie bardzo chętnie udzielają szczegółowych informacji.

Jakieś 2 lata temu u mnie w firmie był stażysta i korzystał z urlopu normalnie. Jesli chodzi o zwolnienia, to myslę, że również przysługują na takiej samej zasadzie jak pracownikowi.

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-08-16 22:33:12

Kilka lat temu byłam na stażu, teraz sama w pracy mam stażystkę i z zasad nic się nie zmieniło. Zwolnienie lekarskie - zanosi się do Urzędu Pracy - ogólnie nie ma z tym problemu (byłam na L4 przez 3 tygodnie), a urlop - za przepracowany miesiąc należą się 2 dni urlopu.

• Autor: kr0pk4 Data: 2012-08-18 21:51:43

Ja właśnie wczoraj skończyłam staż.

Więc urlop przysługuje po każdym przepracowanym miesiącu - 2 dni.

L4 też normalnie, ja byłam dwa razy na tygodniowym.

Stypendium - kwotę powinnaś mieć napisaną na stronie www Twojego Urzędu Pracy. Zależy czy masz staż współfinansowany z Unii Europejskiej czy nie. Jeśli tak - wtedy nie pobieraja z stypendium podatku, jeśli nie (tak jak ja) to pobierają normalnie jeszcze podatek. Ogólnie wychodzi to 120% zasiłku o którym mowa w art. 72 ust 1 pkt 1 ustawy / 913,70 zł brutto za pełny miesiąc/.

Przejdź do pełnej wersji serwisu