Forum

Gawędy o jedzeniu

Czasem robię za dużo ciasta na pierogi co z nim zrobic >

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-08-18 21:07:34

    Witam:)

    Mam pytanko jak w tytule, nie wiem co zrobić z zadużą ilościć ciasta na pierogi ?

    Zastanawiam się czy takie ciasto można zamrozić ?

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-08-18 21:23:52

    Wkładam do woreczka i do zamrażarki, a potem wykorzystuję.

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-08-18 21:56:43

    Nigdy nie wiedziałam czy można :)

  • Autor: iwett Data: 2012-08-19 10:10:12

    Wałkuję i robię kluski /makaron/ i gotuję w wodzie.

  • Autor: makusia Data: 2012-08-19 10:18:21

    Witam:) Mam pytanko jak w tytule, nie wiem co zrobić z zadużą ilościć
    ciasta na pierogi ? Zastanawiam się czy takie ciasto można zamrozić ?

    Jeśli braknie farszu, robię z innym nadzieniem, zawsze mam coś zamrożone, jagody,truskawki, lub owoce ze słoika, można na szybko nadziać dżemem, lub jeśli mamy- twarożkiem, smak dowolny;) Nie mroziłam ciasta, wolę od razu coś do niego "wpakować", i zamrozić gotowe;)

  • Autor: pasia50 Data: 2012-08-19 10:37:25

    Ja zawsze mrożę.

  • Autor: powsinoga Data: 2012-08-19 20:04:17

    Teściowa wykrawa kółka szklanką, dokładnie takie jak na pierogi, i smaży na oleju  powstają niby-placuszki do podgryzania.

  • Autor: misia123 Data: 2012-08-19 20:19:08

    ja też tak robię:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-08-19 21:33:19

    a jak dodam do takiego ciasta drożdze i usmaże jak faworki to wyjdzie coś z tego ?

  • Autor: czarnykot Data: 2012-08-19 22:40:24

    skoro usmażone resztki surowego ciasta są pyszne, to takie z dodatkiem drożdży to chyba będzie miódmalina....mrozić nie próbowałam, nawet na to nie wpadłam, ale jak zostają krązki wycięte to albo na suchą patelnię albo na olej, na chrupiąco....jak robię kopytka to kilka spłaszczam  i też podpiekam na suchej patelni...dzieciaki uwielbiają, ja zresztą też :)takie małe moskole, tyle że bez bryndzy:)

  • Autor: agulinia Data: 2013-02-23 09:44:38

    Jecie bez dodatków?

  • Autor: jagoda.pik Data: 2012-08-19 22:23:34

    Zawsze mrożę. Czasem celowo robię więcej, np. z kilograma maki, dzielę na 4 części i zamrażam. My uważamy, że pierogi z takiego ciasta są dużo lepsze, jak ze swieżego, mają taki aksamitny smak. Zamrażam tez poporcjowany farsz, bo na 2 osoby robić frsz, to więcej obrałoby się po maszynce do mielenia. Właśnie teraz wyciągnęłam z zamrażalnika ciasto, i farsz na ruskie pierogi.

  • Autor: as Data: 2012-08-20 12:29:37

    Ja farszu na ruskie pierogi nie mielę. Ziemniaki ugotowane tłukę tłuczkiem. Doprawiam solą, pieprzem i magą. Daje cebule pokrojona w kosteczkę usmażoną na tłuszczu. Kruszę w rękach ser i wszystko tłuczkiem gniotę aż się połączy.

  • Autor: agulinia Data: 2013-02-25 09:14:05

    Ja też tak robię farsz tylko maggi nie dodaję

  • Autor: pwyso Data: 2012-08-20 13:50:23

    może maca

  • Autor: Wkn Data: 2012-08-20 13:54:08

    Właśnie chciałam podlinkować do Twojego przepisu, ponieważ pamiętałam, że niedawno pisałeś o macy, proponując ją dzieciakom, które zrobiły wielkie oczy, że tak można i co to w ogóle jest :D

  • Autor: pwyso Data: 2012-08-20 13:55:42

    właśnie się pytają kiedy robimy pierogi

  • Autor: Wkn Data: 2012-08-20 14:19:58

    No proszę, posmakowało :)

  • Autor: majolika Data: 2013-02-23 08:17:14

    dokładnie-macę!Pamietam z dzicinstwa, mam zawsze robila wiecej ciasta i potem na blache i wszystkie dzieciaki bily sie o to))Mysle, że na patelni ceramicznej wyjdzie, bo ona bez tluszczu.

  • Autor: majolika Data: 2013-02-23 08:28:00

    dla zydów to chleb, ktory jedzą w pewnym czasie.To na pamiatke ich wyjscia z Egiptu, kiedy tak szybko uciekali, że chleb nie zdazył urosnać i piekli to ciasto na ogniskach, jako podplomyki.To święto Pesach, paschy.Prawdopodbnie  tzw ostatnia wieczerza byla po prostu tzw. wieczerzą sederową, a maca, jest pierwowzorem...hostii.Maca ma wielką, biblijną historię, a jest po prostu niezakwaszony, upieczonym podplomykiem.

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-08-20 18:21:14

    mace zrobiła bym z wielka przyjemnością tylko jak ?

  • Autor: pwyso Data: 2012-08-21 13:12:50

    zobacz na mój przepis http://wielkiezarcie.com/recipe88070.html

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-08-21 17:16:51

    dzięki serdeczne. :):) Kiedyś byłam w pizzerni i właśnie podczas oczekiwania, poczęstowano nas takim czymś, tylko pamiętam posmarowane to było, ha, nie wiem czym czy to była oliwa z oliwek czy jajko. Placki te błyszczały się i miały przyklejone drobno posiekane ziola.

  • Autor: bubus Data: 2013-02-23 02:12:35

    o dzieki za przepis zrobie z ziolami i posypie lekko serkiem parmezanem zobaczymy jak wyjdzie

  • Autor: Sklep-Rafa_pl Data: 2013-02-22 19:06:55

    Oczywiście, że mozna mrozić. U nas w domu np ciasto co zostaje kroi się na paski, gotuję i wcinamy na deser z śmietaną i cukrem. Czasami mają większe powodzenia niż pierogi:)

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-02-22 21:25:44

    zamroziłam w niedzielę będę robic pierogi :)

  • Autor: jagoda.pik Data: 2013-02-22 22:59:29

    Jak chcesz robić w niedzielę pierogi, to wyciągnij ciasto z zamrażarki dzisiaj, i zostaw w lodówce, żeby się wolno rozmrażało, zawsze tak robię.

  • Autor: as Data: 2013-02-23 11:33:39

    Ziemniaki też można dzień wcześniej ugotować i potłuc. Wtedy ok 1 godz lub więcej się zaoszczędzi czasu w dniu robienia.

  • Autor: agulinia Data: 2013-02-23 09:43:34

    Moja mama mrozi w zwykłym woreczku

  • Autor: Wkn Data: 2013-02-24 21:06:45

    Ja oprószam resztkę ciasta mąką, owijam i wkładam do lodówki. A następnego dnia, grubo wałkuję, obficie posypuję mąką, kroję na szerokie pasy, układam jeden na drugim i cienko ciacham szerokim nożem. Powstaje w ten sposób domowy makaron, który przesypują na koniec mąką, przetrząsając dłońmi, aby się nie posklejał. Gotuję w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. 

    Podaję do gulaszu, z sosem grzybowym lub z łazankami :) Właśnie dziś tak zrobiłam.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-02-25 08:54:39

    Też tak działam

Przejdź do pełnej wersji serwisu