Forum

Gawędy o jedzeniu

Kawa

• Autor: as Data: 2012-08-22 18:47:51

Kawa- w jaki sposób zrobioną i w czym pijecie?

• Autor: cerekm Data: 2012-08-22 19:33:06

rozpuszczalna, czarna, bez cukru;) nescaffe creme lub jacobs velvet. Zarowno w domu jak i w pracy pije ja w filizance;) w domu czasem jesli chce taka malutka na 3 lyki to w malutenkim kubeczku przywiezionym z urlopu-wiadomo gdzie;)) hhih

i chyba kazdy powie, ze czy w szklance czy w filizance czy w kubku, zawsze ta sama kawa smakuje inaczej,prawda?;-)  ja osobiscie lubie czasem wypic inna kawe czy w innym naczyniu, zazwyczaj dzieje sie tak bedac "w gosciach". I zawsz mi kawka smakuje! nawet parzona czy z ekspresu..byle byla czarna i bez cukru;-)

o !;)

• Autor: iza 6 Data: 2012-08-22 20:06:10

rozpuszczalna lub mielona czarna bez cukru lub capucino z ekspresu kawe pije w kubku a capucino w specjalnych do capucino w szklankach

• Autor: aggusia35 Data: 2012-08-22 20:36:46

a musisz pić taka samą kawę jak ja :):) U mnie też bez cukru i obowiązkowo w kubku ulubionym. Pierwsza rano, zaraz po obudzeniu drugo koło południa.

• Autor: megi65 Data: 2012-08-22 21:17:15

Dobrze wiedzieć , mleczka nie muszę przynosić i na cukrze zaoszczędzę jakby co ...

• Autor: iwonka 33 Data: 2012-08-22 19:37:00

Tylko świeżo zmieloną Lavazzę z ekspresu ciśnieniowego,
    pije w filiżance :) smacznego - musze wytrzymac do rana :))

• Autor: belkot68 Data: 2012-08-22 21:44:39

Tylko świeżo zmieloną Lavazzę z ekspresu ciśnieniowego,pije w filiżance
    :) smacznego - musze wytrzymac do rana
    :))       

Ten ekspres jest chyba tylko na kapsułki,możesz wrzucić zdjęcie opakowania  lavazzy w ziarnach?

• Autor: megi65 Data: 2012-08-22 21:24:21

Kawusia lubi fliżanusie ...capucino z płaskim dnem , creme , espresso , scięte boczki . Poranną cafe mleczną we dwoję specjalne szkalne pojemne kubaski ... Pózniej już ich nie ruszam , tylko do rannego siorpania .. Kawa świeżo mielona , woda mineralna ,ekspress to juz pisałam Krups . Gdyby ktoś chciał ze mną napić się caffki może wybrać ... ::)

Obecnie w młynky Dallmayer Crema .. )))

• Autor: cerekm Data: 2012-08-22 21:32:25

aaaa to musze dodac, ze....kawy nigdy nie piję na czczo ! (dostalabym migreny ), a sztuk dziennie 3-4...ale nieduze filizanki. Kawke moge pic nawet poznym wieczorem, wogle na mnie nie dziala pobudzajaco;-)) aa! no i ku ... mac! jestem przyzwyczajona, ze do kawy cos slodkiego, chocby kostka czekolady.....buuuu;/ 

• Autor: belkot68 Data: 2012-08-22 21:42:41

Espresso z kapsułek lub mielonej,z kawiarki z cukrem trzcinowym z mlekiem w filiżance.

• Autor: anrubi Data: 2012-08-22 22:06:26

aa! no i ku ... mac!
    jestem przyzwyczajona, ze do kawy cos slodkiego, chocby kostka
    czekolady.....buuuu;/

Szperam w poszukiwaniu łakocia w każdym możliwym miejscu - szafki, szuflady, torebki... Również nie piję na czczo. Moja ulubiona to JACOBS zielona, parzona tradycyjnie i tylko w ukochanej, ślicznej filiżance, po śniadaniu i po południu. Ostatnio zasmakowała mi TCHIBO Creme, którą piję w samo południe, w naparstkowej filiżanusi :) Kawa wyłącznie z mlekiem + 1/2 łyżeczki cukru.

Z dziką rozkoszą napiłabym się kawki u... megi65

• Autor: nadia Data: 2012-08-22 22:58:46

Kawa naturalna, czarna, z cukrem na czubeczku lyzeczki dla zabicia goryczki i do tego obowiazkowo cos slodkiego ;)

lub

Kawa ''rozpustna'' z mlekiem i lyzeczka cukru i do tego mile widziane cos slodkiego ;)

Kawe pije w ladnych i delikatnych kubkach, lub filizankach ( jezeli kawka jest podana w slicznych filizankach, to nawet wybaczony jest brak slodkiego ;) )

• Autor: czarnykot Data: 2012-08-22 23:10:42

Najczęściej rozpieszczalna, czarna, bez cukru, ale obowiązkowo z czymś słodkim, uwielbiam filiżanki, ale że i kawę uwielbiam, więc  w kubas, bo się więcej mieści :)

• Autor: monia7301 Data: 2012-08-23 00:11:49

Ja sypaną uwielbiam... taką mocną , do tego 2 łyżeczki cukru .Szklaka koniecznie z cienkiego szkła ....mam swoją ulubioną i w niej tylko piję :)

• Autor: Kociambra Data: 2012-08-23 00:22:14

Moja ulubiona - rozpuszczalna Maxwell House o delikatnym smaku :) płaska łyżeczka, pół na pół z mleczkiem plus 1,5 łyżeczki cukru w ulubionym kubku (kiedyś dostałam go razem z opakowaniem herbaty Tetley).

• Autor: pszczolkaksc Data: 2012-08-23 09:36:25

Tak patrzylam ilu bedzie fanow maxwelki-a Tu nic:) dziwneeeeeeeeeeeee:DD jestem wiarna tej kawie do dobrych 10 lat!! zadna inna!!! i pije dokladnie taka sama jak Ty,musi byc cukier i mleczko taka full wypas;) No dobra czasami jeszcze zaszaleje i gratis ciastko podsuwam:) I tez mam kubek tetley ale numer:)

• Autor: Kociambra Data: 2012-08-24 00:05:47

no proszę! :)))) sporo podobieństw między nami - a Maxwellowi jestem wierna już od dłuższego czasu, kiedyś popijałam Jacobs Cronat Gold

• Autor: agulinia Data: 2012-08-24 21:39:27

Ja nie piłam, ale jak tak zachwalace to chyba się skuszę i kupię :)

• Autor: heiworth Data: 2012-08-24 21:44:19

Maxwell ale niebieski ....rozpuszczalny ! ...od czasu do czasu Nescafe Espresso (rewelacja)... i bardzo lubię aromat zaparzonej mielonej kawy Maxwell niebieskiej ....niestety w smaku nie za bardzo mi podchodzi ...

• Autor: piszczalka Data: 2012-08-23 16:34:18

Od kilku lat tylko pije nescafe z dwiema lyzeczkami cukru i mlekiem 3,2% , pilam w moim ulubionym kubku, ktory tydzien temu potłukł się i jestem na etapie poszukiwania nowego ulubionego :)))

• Autor: Shanna Data: 2012-08-24 08:24:29

Ja pije kolumbijska, swiezo zapazona. Ale pozniom spalenia ziaren nie moze byc wiekszy niz 3, bo inaczej jest mi za gorzka. Pije bez cukru i mleka. Musi byc czarna.

• Autor: kate5134 Data: 2012-08-24 09:49:45

A ja piję maxwell lub galę.Pierwsza kawka sypana, czarna z mlekiem, bez cukru. Do kawki kostka ciasta lub inna słodkość. Kawkę pije w ulubionym czerwonym kubku, druga popołudniowa kawka już rozpuszczalna plus mleko , wypijana w filiżance i na dwóch sie kończy. Jak się ma problemy żołądkowe to i tak za dużo.

• Autor: rs1107 Data: 2012-08-24 11:21:48

Jestem fanką kawy - zawsze i wszedzie, ale w listopadze w ubiegłym roku kupiłam sobie swój wyśniony ekspres do kawy. A ulubioną kawą jest MK Caffe Professional. Taka kawka świeżo mielona przez ekspres i odpowiednio zaparzona z brązowym cukrem to ta chwila, dla której warto cały dzień zapie.... aby później usiąść na tarasie, patrzeć na zieleń w około i pić czując każdą kropelkę tej czarnej przyjemności... Oj rozmarzyłam się, a w pracy jestem.

• Autor: anqe Data: 2012-08-24 17:46:57

latte lub biała (duuuużo mleka)  z ekspresu ciśnieniowego - nie pijam kawy codziennie a tylko wówczas gdy mam ochotę na coś słodkiego i właśnie taka kawa z jakimś drobiazgiem to takie psychiczne SPA chwila wyłącznie dla mnie

• Autor: Lea2 Data: 2012-08-27 00:27:01

Też nie pijam kawy codziennie, ale jak mam ochotę, to wtedy piję rozpuszczalną lub mieloną. Musi być z cukrem oraz dużą ilością śmietanki lub mleka zagęszczonego i z dodatkiem łyżeczki kakao. Oczywiście piję też w mojej ulubionej dużej szklance z ciemnego szkła lub w kubku. Słodkości niewskazane, acz przeważnie mile widziane i to w postaci dużych pierników w polewie czekoladowej, biszkoptów z galaretką pomarańczową, paluszków ptysiowych lub też innego rodzaju ciast, ciastek i ciasteczek.

• Autor: boroweczka25 Data: 2012-08-24 18:07:20

Zawsze rano na czczo w duzym 0,75 l kubku kawa Inka z mlekiem bez cukru i bez slodkosci

• Autor: Beata500 Data: 2012-08-24 19:44:39

As, a można wiedzieć w jakim celu  ten wątek? Sama nie bierzesz w nim udziału . chociaż jesteś zalogowana na stronie .Ciekawość ?

• Autor: as Data: 2012-08-28 10:47:37

Wątek założyłam z ciekawości. Ja kawy prawie nie piję. Jak przyjedzie do mnie rodzina męża to nie chcą pic kawy w filiżance tylko w szklance. Dlatego zadałam pytanie jak to jest u Was. Nie wiem czy chodzi o ilość czy smak bo zauważyłam, że ten sam w różnych naczyniach inaczej smakuje. Zaś mój wujek wiele lat temu poszedł załatwić coś do fabryki u znajomego dyrektora. Sekretarka zrobiła mu kawę w filiżance. Potem dumny się nam chwalił, że pil dyrektorską kawę w filiżance. Dla niego było to coś wielkiego wtedy.

• Autor: anqe Data: 2012-08-29 08:58:22

chyba coś w tym jest swoją ulubioną latte pijam zawsze w szklence takiej właśnie do latte z białego grubego szkła na podstawce jak kieliszek weższą u dłu a szerszą ku górze - kiedyś z braku czystych naczyń zrobiłam sobie w zwykłym kubku i to nie było to.

Zaś kawa z mleczkiem to w moim wydaniu espresso z dużą ilośćią mleka 1,5% i ten zestaw pijam zawsze w filiżance najbardziej lubię w takiej po babci z prawdziwej porcelany ale ujdzie też z zestawu co wykorzystuję gdy mam gości - lubię gdy wszystkie naczynia na stole są jednakowe lub pasujące do siebie

• Autor: agulinia Data: 2012-08-24 21:36:40

Moja ulubiona wersja kawy to http://wielkiezarcie.com/recipe68028.html

Kawę najchętniej piję w filiżance lub kubku (nie lubię w szklance). Jak jestem na mieście to zamawiam latte.

• Autor: majolika Data: 2012-08-26 13:57:22

Tak naprawde, to sa tylko dwa gatunki kawy: robusta i arabica.I to wszystko co mu kupujemy to są tylko ich mieszanki, lub czysta ich odmiana.Sa inaczej palone.Te tańsze-wielokrotnie przepalane( z dodatkiem tłuszczów oczywiście).Do tych wysokopreparowanych dodaje sie tyle chemii,ze wątroba od razu woła-ratunku!Ja tez czasem piję, ale staram sie kupwać tę w ziarnach i w dobrym sklepie.Jest taka sieć w Polsce(to bynajmniej nie kryptoreklama) nazywa się - Pożegnanie z Afryka.Tam jest spory wybór naprawdę dobrej kawy, a nie połączenia smieci z chemią.A potem mlynek, ekspress, jak wolicie.

• Autor: as Data: 2012-08-28 10:49:03

Każda Waszą wypowiedź przeczytałam. Nie komentuję bo nie ma co komentować. Tylko przyjmuje do wiadomości. 

• Autor: megi65 Data: 2012-08-28 11:11:09

Aaaa jesteś poprostu już zorientowana i my też w razie gdyby zdarzyło się do której z nas wpaść na filiżanusie kawusi .... Fajne ...a może teraz rozwiniemy temat herbaciany .. ?

• Autor: as Data: 2012-08-28 11:12:48

To rozwiń temat. Może w osobnym wątku by było przejżyściej.

• Autor: polija Data: 2012-08-29 09:03:24

Nie Megi65 ! pewnie As pracuje  w Agencji Wywiadu ( AW) i zbiera dane ta każdy temat
     także spodziewaj się ICH o świcie

• Autor: as Data: 2012-08-29 22:23:52

Ups

Przejdź do pełnej wersji serwisu