Forum

Kuchenne porady

małe ,białe robaczki w kuchni, POMOCY!

• Autor: asia5004 Data: 2012-08-23 15:28:47

Od niedawno zauważyłam w kuchni małe białe robaczki,ze to robak trzeba sie dobrze przyjrzec ponieważ są bardzo malutkie, i wtedy widać , że się rusza.Nie wiem już co robić, od 2 dni sprzatam kuchnie ,wszystko co podejrzane wywalone, podłoga umyta,wszystko powycierane, posprzątane i dzisiaj wchodze do kuchni i od nowa siedzą  i łaża po wszystkim.No i znowu czyszczenie ,wycieranie,mycie... Proszę o rade czym to zlikwidowac.Nie wiem jak i czy z tymi robakami walczyc skoro po dokładnym wsyprzątaniu one od nowa się pojawiają.POMOCY!!!! 

• Autor: taara Data: 2012-08-23 16:49:39

Chyba nadal masz w szfkach coś, gdzie robale się zagnieździły. To może być ryż, makaron, jakaś kasza, a także migdały lub orzechy. Musisz wywalić naprawdę wszystko, niestety...

• Autor: Alia Data: 2012-08-23 19:08:31

Popieram- sprawdź w szafkach- przede wszystkim orzechy! Ewentualnie inne sypkie rzeczy.

• Autor: jolka60 Data: 2012-08-23 19:11:23

Wprawdzie "musze" robale nie są takie malutkie,ale może własnie mucha zniosła jaja na jakiejś znalezionej resztce jedzenia i teraz się panoszą.

• Autor: belkot68 Data: 2012-08-23 19:12:53

Starą makę i kasze przejrzyj,ja kiedys miałam w słoiku zamkniętym z kaszą.Teraz w lecie naklejam naklejki te co mole się przyklejają do nich i mam spokój z robalami.

• Autor: iza 6 Data: 2012-08-23 20:02:26

ja miałam kiedyś takie robaki w mielonych orzechach

• Autor: majolika Data: 2012-08-23 20:02:26

To są mączniaki ani chybi.One po wykluciu sie z larw wyglądają, jak mole.Dlatego sa nazywane potocznie molami spozywczymi.Jedyny sposób na nie-to wywalenie całej maki, kasz i makaronów. Wyszorowanie pojemników i ...pilnowanie, czy sie nadal nie pojawiajaą-wystarczy jeden egzeplaż, co złozy larwy.Nasze babcie już z nimi wojowały i...wygrywały!Ty tez wygrasz!Ale to trudny przeciwnik!!)))

• Autor: asia5004 Data: 2012-08-23 20:08:48

Wlasnie o to chodzi, ze w szafkach ich nie ma(na szczescie) ale i tak wszystko juz wyrzucilam ,teraz obserwuje gdzie sie pojawiaja (kurcze myslalam, ze ktos mial ten sam problem co ja i jakis srodek mi poleci)

To nie sa mole spozywcze, tylko takie biale mikroskopijne robale.

• Autor: majolika Data: 2012-08-23 20:21:51

to sa larwy tych moli spozywczych.Potem wylęgaja sie z nich te mole dopiero.Wywal wszystko.Wymyj, wyszoru(jmaka, makaron, kasza-prec.Jak zobaczysz,ze jest ok i nic nie ma dopiero kupuj  nowe!

• Autor: majolika Data: 2012-08-23 20:23:48

PS.W sklepach mozna w torebce z kasza, czy maka sobie naniesc takich nieproszonych gości

• Autor: bagietka Data: 2012-08-23 21:02:39

Tak, tak. Ja ze sklepu wraz z kaszą przywiozłam sobie takich nieproszonych gości. Nic nie pomoże jak tylko wyrzucenie wszystkiego (nawet w makaronie i cukrze później były) i wyszorowanie szafek. Od tamtej pory wszystko po zakupie przesypuje do zakręcanych słoików lub szczelnych pudełek. Jeśli znowu "kupię" jakieś robaczki to będą tylko w tym jednym słoiku:)

Powodzenia w walce.

• Autor: czarnykot Data: 2012-08-23 22:52:27

szwagier wędkarz przechowywał w piwnicy zimą koledze wędkarzowi otręby w ilości chyba z 10 kilo...a ja teraz nie mogę pozbyć się moli...co dzień w kuchni larwy popylają po ścianach, więc o zapasach nie ma mowy, wszystko kupuję na bieżąco...nawet czekoladę lubią wrrrrrrrrr

• Autor: jannaj Data: 2012-08-24 14:00:19

Podobny wątek dotyczył paskudztwa w innym kolorze.

Podałam w nim linka do płytek Global. Płytka pomoże, ale niestety wyrzucić trzeba wszystko łącznie z nieotwartymi torebkami.

• Autor: asia5004 Data: 2012-08-24 17:19:26

Wszystko juz powywalałam, Te płytki juz zamowilam jak problem sie pojawil ,czekam na przesyłke.

• Autor: kasia146 Data: 2012-08-24 16:35:06

ja tez mialam podobny problem i tez nie polaczylam tych robakow z molami ale niestety niedlugo potym odkryciu zaczely latac mi mole po kuchni. Wymylam szafki wywalilam wszystko co sypkie po szafkach rozlozylam gozdziki i waciki nasaczone olejkiem waniliowym podobno nielubia tych zapachow. Kupilam takie lepy do przyklejenia w srodku szafki i zaczely sie lapac. Narazie mam spokoj.

Wszystkie sypkie produkty ktore kupisz odrazu przesypuj w szklane pojemniki szczelnie zamykane wtedy sie nie dostana. Slyszalam tez nawet zeby wszystko co sie kupi sypkie wkladac na 24h do lodowki bo larwy gina w zimnej temperaturze. To tak na wypadek jakbysmy przyniesli juz ze sklepu to paskudztwo.

• Autor: asia5004 Data: 2012-08-24 17:17:55

O tym , że gożdziki i wanilia pomagaja juz gdzies czytalam,Kupilam nawet kiedyś kadzidełka o zapachu wanili.Sposob z gozdzikami tez testowalam(wysypywalam je do miseczki i stały na stole).

Wszytkie produkty mam ju zod dawna w słoikach,( te ktore mialam w kartonie juz wywalilam).Nie wiem no skad to jest,dziwne, ze to pojawia sie tak szybko,ledwo wyczyszcze, umyje i juz sa nowe biale ruszajace sie kropki.Nie wiem juz czym to czyscic.Ciagle sprzatam i jak widze teraz maly bialy punkt juz sie stresuje, ze to robal.

Są np. na stole kuchennym, drzwiach od lodówki..

za wszystkie rady dziękuję:)

• Autor: asiaff Data: 2012-08-24 18:05:16

A może to są gryzki,poczytaj na forach o nich,są tam nawet zdjęcia niektórych takich osobników.Trudno coś powiedzieć na ten temat jak nie widać zdjęcia.Bo analizując twój opis robaczków,na mole spożywcze mi to chyba nie wygląda.

• Autor: asia5004 Data: 2012-08-24 18:23:30

Byc moze to są one ,zaraz sobie poczytam,Dzięki

One sa mikroskopijne,biale takie punkciki ,tylko ruszajace się.

• Autor: kasia146 Data: 2012-08-24 19:44:54

a moze faktycznie to nie mole poszukaj w internecie o szkodnikach kuchennych i po zdjeciach rozpoznasz.

Przejdź do pełnej wersji serwisu