Forum

Kuchenne porady

Przetwory z jabłek

  • Autor: anusia_m Data: 2012-08-28 08:22:20

    Witajcie!

    Jakie przetwory robicie z jabłek? Jakie są Wasze ulubione? Nam w tym roku jabłka bardzo obrodziły, a mnie już brakuje pomysłów, co z nimi robić. 

    Mam już w słoików powidła i mus do szarlotki.

    W dziale "Przetwory" przepisów tyle, że oczopląsu można dostać, dlatego proszę Was o polecenie czegoś sprawdzonego.

  • Autor: grazka35 Data: 2012-08-28 08:39:34

    A nutellę robiłaś? Ja robię co roku ,dzieciaki bardzo lubią.

  • Autor: anusia_m Data: 2012-08-28 08:45:51

    No właśnie u mnie nutelli nikt nie lubi. Dostałam kiedyś słoiczek robionej ze śliwek, dałam ją do jakiegoś ciasta, ale w takiej formie też nam nie smakowała.

  • Autor: as Data: 2012-08-28 10:37:46

    Sok z sokownika, jeśli posiadasz.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2012-08-28 12:58:56

    Witam! Ja uszlachetniam smak konfitury z jablek innymi owocami, np. malinami, truskawkami, dynia+cynamon, brzoskwiniami, ananasem itp. Daje na 1kg jablek, 1/2 kg innych owocow, 0,70 kg cukru, zelfix 1:2, gotuje i do sloikow. Z dynia robie odwrotnie daje wiecej dyni, a mniej jablek, a do ananasa dodaje imbir, pozdrawiam i milego dnia zycze.

  • Autor: anusia_m Data: 2012-08-28 18:49:11

    Z części tak chyba zrobię. Znalazłam przepis na dżem jabłkowo-dyniowy, a że dynię też mam w ogródku, więc pewnie spróbuję.

  • Autor: boroweczka25 Data: 2012-08-28 12:59:23

    Jak masz mozliwosc to ususz, w zime swietna przegryzka np. przed telewizorem.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2012-08-28 13:01:40

    ...o wlasnie suszone sa pyszne, a z obierek ocet jablkowy jeszcze robie, pozdrawiam.

  • Autor: anusia_m Data: 2012-08-28 18:59:24

    Hm... Nigdy nie robiłam octu jabłkowego. Kiedyś zrobiłam malinowy, ale na kolana mnie nie powalił, nie wiem, może coś schrzaniłam. Jak robisz taki ocet jabłkowy?

  • Autor: stokrotka390 Data: 2012-08-28 19:53:15

    To podaje przepis: obierki z jablek wsypujemy do sloja i zalewamy przestudzona woda z miodem lub cukrem (na szkl. wody lyzka miodu lub cukru) tak, zeby przykryc obierki,nie pelno, zeby mial gdzie    fermentowac.  Nakrywamy sciereczka i obwiazujemy, zeby nie wchodzily muszki. Pozostawiamy tak na ok. 6 tygodni w kuchni, a pozniej zlewamy do butelek i do lodowki. Ocet taki wzmacnia nerki i wspomaga odchudzanie, pozdrawiam.

  • Autor: anusia_m Data: 2012-08-28 19:56:09

    Wydaje się proste, mam nadzieję, że niczego nie zepsuję :) Jak długo można go przechowywać?

  • Autor: stokrotka390 Data: 2012-08-28 20:36:30

    Jest prosty i zachecam do sprobowania go zrobic, nie jest to wielki wydatek, wiec wiele nie stracisz, jak sie nie uda. W chlodnym miejscu powinnien postac do wiosny. Mozna go takze uzywac zewnetrznie na zylaki i grzybice stop. A i jeszcze bardziej wartosciowy jest z cukrem nieoczyszczonym, milego wieczoru zycze...

  • Autor: anusia_m Data: 2012-08-28 20:37:40

    Dziękuję :) Od jutra zbieram obierki. Nic się nie zmarnuje, hi :)

  • Autor: ulla* Data: 2012-08-28 14:58:00

    Z jabłek mam już soki,soki (z sokownika same lub z dodatkiem innego owoca)

    Z konkretnych przepisów polecam,wypróbowałam już kolejny rok:

    - http://wielkiezarcie.com/recipe2423.html

    -http://wielkiezarcie.com/recipe46000.html

    -http://wielkiezarcie.com/recipe62044.html

    -http://wielkiezarcie.com/recipe26259.html

    Możesz też ususzyć w plasterkach,pycha!

  • Autor: boroweczka25 Data: 2012-08-28 18:34:51

    Jablka w karmelu - pychota

    Mus robilam w ten sposob, ze kroilam jablka na czastki, pelen garnek przykrywalam i wstawialam do piekarnika na 200 stopni, w zaleznosci od gatunku jablek "pieke je" od pol do godziny, wyjmuje, przecieram blenderem i natychmiast wkladam do sloikow, zakrecam, odwracam do gory dnem i zostawiam do wystygniecia. 

  • Autor: anusia_m Data: 2012-08-28 18:56:29

    Jabłka na ten mus dajesz ze skórką czy obierasz?

  • Autor: boroweczka25 Data: 2012-08-28 19:50:03

    Obieram skorki idealnie sie nie zmiksuja.

  • Autor: anusia_m Data: 2012-08-28 19:54:01

    A dajesz cukier?

  • Autor: boroweczka25 Data: 2012-08-29 03:48:32

    Nie daje cukru, jablka sa dosc slodkie chyba, ze masz wyjatkowo kwasne. Taki mus jest gesty i swietny do roznych ciast.

  • Autor: anusia_m Data: 2012-08-28 18:55:43

    Tarte jabłka na szarlotkę już mam zrobione.

    Myslałam o jabłkach w karmelu. Do czego można je wykorzystać?

  • Autor: boroweczka25 Data: 2012-08-28 19:51:46

    Ja wykorzystywalam miedzy jnnymi do ciasteczek z ciasta francuskiego. Kroilam ciasto na kwadraciki na srodek kladlam jablka i do piekarnika. Pychota.

  • Autor: ulla* Data: 2012-08-28 22:10:44

    Myslałam o jabłkach w karmelu. Do czego można je wykorzystać?

    do ciasteczek np.francuskich,rogalików drożdżowych,dodatek do herbaty,do naleśników,racuchów, albo prosto ze słoiczka można jeść, może na jakieś deserki w pucharkach,albo na lody, może włóż te jabłka w  ładne słoiczki,przewiąż wstążką i podaruj bliskim na święta ...O! )))

  • Autor: anusia_m Data: 2012-09-01 19:07:03

    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

    Zrobiłam podwójną porcję dżemu jabłkowo-dyniowego z tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe61395.html. Wyszedł pyszny!

    W planie jeszcze jabłka w karmelu i mus wg Boróweczki, jeśli wystarczy mi słoików i miejsca w spiżarce :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu