No właśnie u mnie nutelli nikt nie lubi. Dostałam kiedyś słoiczek robionej ze śliwek, dałam ją do jakiegoś ciasta, ale w takiej formie też nam nie smakowała.
Witam! Ja uszlachetniam smak konfitury z jablek innymi owocami, np. malinami, truskawkami, dynia+cynamon, brzoskwiniami, ananasem itp. Daje na 1kg jablek, 1/2 kg innych owocow, 0,70 kg cukru, zelfix 1:2, gotuje i do sloikow. Z dynia robie odwrotnie daje wiecej dyni, a mniej jablek, a do ananasa dodaje imbir, pozdrawiam i milego dnia zycze.
Hm... Nigdy nie robiłam octu jabłkowego. Kiedyś zrobiłam malinowy, ale na kolana mnie nie powalił, nie wiem, może coś schrzaniłam. Jak robisz taki ocet jabłkowy?
To podaje przepis: obierki z jablek wsypujemy do sloja i zalewamy przestudzona woda z miodem lub cukrem (na szkl. wody lyzka miodu lub cukru) tak, zeby przykryc obierki,nie pelno, zeby mial gdzie fermentowac. Nakrywamy sciereczka i obwiazujemy, zeby nie wchodzily muszki. Pozostawiamy tak na ok. 6 tygodni w kuchni, a pozniej zlewamy do butelek i do lodowki. Ocet taki wzmacnia nerki i wspomaga odchudzanie, pozdrawiam.
Jest prosty i zachecam do sprobowania go zrobic, nie jest to wielki wydatek, wiec wiele nie stracisz, jak sie nie uda. W chlodnym miejscu powinnien postac do wiosny. Mozna go takze uzywac zewnetrznie na zylaki i grzybice stop. A i jeszcze bardziej wartosciowy jest z cukrem nieoczyszczonym, milego wieczoru zycze...
Mus robilam w ten sposob, ze kroilam jablka na czastki, pelen garnek przykrywalam i wstawialam do piekarnika na 200 stopni, w zaleznosci od gatunku jablek "pieke je" od pol do godziny, wyjmuje, przecieram blenderem i natychmiast wkladam do sloikow, zakrecam, odwracam do gory dnem i zostawiam do wystygniecia.
Myslałam o jabłkach w karmelu. Do czego można je wykorzystać?
do ciasteczek np.francuskich,rogalików drożdżowych,dodatek do herbaty,do naleśników,racuchów, albo prosto ze słoiczka można jeść, może na jakieś deserki w pucharkach,albo na lody, może włóż te jabłka w ładne słoiczki,przewiąż wstążką i podaruj bliskim na święta ...O! )))
Witajcie!
Jakie przetwory robicie z jabłek? Jakie są Wasze ulubione? Nam w tym roku jabłka bardzo obrodziły, a mnie już brakuje pomysłów, co z nimi robić.
Mam już w słoików powidła i mus do szarlotki.
W dziale "Przetwory" przepisów tyle, że oczopląsu można dostać, dlatego proszę Was o polecenie czegoś sprawdzonego.
A nutellę robiłaś? Ja robię co roku ,dzieciaki bardzo lubią.
No właśnie u mnie nutelli nikt nie lubi. Dostałam kiedyś słoiczek robionej ze śliwek, dałam ją do jakiegoś ciasta, ale w takiej formie też nam nie smakowała.
Sok z sokownika, jeśli posiadasz.
Witam! Ja uszlachetniam smak konfitury z jablek innymi owocami, np. malinami, truskawkami, dynia+cynamon, brzoskwiniami, ananasem itp. Daje na 1kg jablek, 1/2 kg innych owocow, 0,70 kg cukru, zelfix 1:2, gotuje i do sloikow. Z dynia robie odwrotnie daje wiecej dyni, a mniej jablek, a do ananasa dodaje imbir, pozdrawiam i milego dnia zycze.
Z części tak chyba zrobię. Znalazłam przepis na dżem jabłkowo-dyniowy, a że dynię też mam w ogródku, więc pewnie spróbuję.
Jak masz mozliwosc to ususz, w zime swietna przegryzka np. przed telewizorem.
...o wlasnie suszone sa pyszne, a z obierek ocet jablkowy jeszcze robie, pozdrawiam.
Hm... Nigdy nie robiłam octu jabłkowego. Kiedyś zrobiłam malinowy, ale na kolana mnie nie powalił, nie wiem, może coś schrzaniłam. Jak robisz taki ocet jabłkowy?
To podaje przepis: obierki z jablek wsypujemy do sloja i zalewamy przestudzona woda z miodem lub cukrem (na szkl. wody lyzka miodu lub cukru) tak, zeby przykryc obierki,nie pelno, zeby mial gdzie fermentowac. Nakrywamy sciereczka i obwiazujemy, zeby nie wchodzily muszki. Pozostawiamy tak na ok. 6 tygodni w kuchni, a pozniej zlewamy do butelek i do lodowki. Ocet taki wzmacnia nerki i wspomaga odchudzanie, pozdrawiam.
Wydaje się proste, mam nadzieję, że niczego nie zepsuję :) Jak długo można go przechowywać?
Jest prosty i zachecam do sprobowania go zrobic, nie jest to wielki wydatek, wiec wiele nie stracisz, jak sie nie uda. W chlodnym miejscu powinnien postac do wiosny. Mozna go takze uzywac zewnetrznie na zylaki i grzybice stop. A i jeszcze bardziej wartosciowy jest z cukrem nieoczyszczonym, milego wieczoru zycze...
Dziękuję :) Od jutra zbieram obierki. Nic się nie zmarnuje, hi :)
Z jabłek mam już soki,soki (z sokownika same lub z dodatkiem innego owoca)
Z konkretnych przepisów polecam,wypróbowałam już kolejny rok:
- http://wielkiezarcie.com/recipe2423.html
-http://wielkiezarcie.com/recipe46000.html
-http://wielkiezarcie.com/recipe62044.html
-http://wielkiezarcie.com/recipe26259.html
Możesz też ususzyć w plasterkach,pycha!
Jablka w karmelu - pychota
Mus robilam w ten sposob, ze kroilam jablka na czastki, pelen garnek przykrywalam i wstawialam do piekarnika na 200 stopni, w zaleznosci od gatunku jablek "pieke je" od pol do godziny, wyjmuje, przecieram blenderem i natychmiast wkladam do sloikow, zakrecam, odwracam do gory dnem i zostawiam do wystygniecia.
Jabłka na ten mus dajesz ze skórką czy obierasz?
Obieram skorki idealnie sie nie zmiksuja.
A dajesz cukier?
Nie daje cukru, jablka sa dosc slodkie chyba, ze masz wyjatkowo kwasne. Taki mus jest gesty i swietny do roznych ciast.
Tarte jabłka na szarlotkę już mam zrobione.
Myslałam o jabłkach w karmelu. Do czego można je wykorzystać?
Ja wykorzystywalam miedzy jnnymi do ciasteczek z ciasta francuskiego. Kroilam ciasto na kwadraciki na srodek kladlam jablka i do piekarnika. Pychota.
Myslałam o jabłkach w karmelu. Do czego można je wykorzystać?
do ciasteczek np.francuskich,rogalików drożdżowych,dodatek do herbaty,do naleśników,racuchów, albo prosto ze słoiczka można jeść, może na jakieś deserki w pucharkach,albo na lody, może włóż te jabłka w ładne słoiczki,przewiąż wstążką i podaruj bliskim na święta ...O! )))
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
Zrobiłam podwójną porcję dżemu jabłkowo-dyniowego z tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe61395.html. Wyszedł pyszny!
W planie jeszcze jabłka w karmelu i mus wg Boróweczki, jeśli wystarczy mi słoików i miejsca w spiżarce :)