Witam wszystkich , szukam przepisu ktory znajduje sie w tej ksiazce- Jest to ciasto orzechowo jablkowo karmelowe. Czy ktos posiada ta ksiazke i moze mi napisac Jak dokladnie robi sie ta czesc ciasta z drozdzami i potartymi jablkami? Ja znalazlam to ciasto przez przypadek na jakims bloggu Ale niestety Jest niedokladnie wszystko opisane:(Z gory dziekuje i pozdrawiam:) Daga
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do dwóch form do pieczenia o wymiarach ok. 38*23 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut.
Ciasto jabłkowe:
Jabłka dokładnie oczyścić, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem.
Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę oraz rozrzedzone drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 38 * 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę jedną część ciasta. Rozprowadzić utarte jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta.
Przełożyć ciasto do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 30-40 minut.
Krem waniliowy:
Z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotować budyń. Odstawić go do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszysty krem, porcjami dodawać wystudzony budyń.
Ponadto:
Na biszkopcie orzechowym rozsmarować połowę kremu waniliowego. Następnie przykryć go ciastem jabłkowym, przesmarować pozostałym kremem i przykryć drugim biszkoptem orzechowym.
Ciasto posmarować masą kajmakową. Wstawić do lodówki.--------------------źródło - alba.blox
Wlasnie tez Ten przepis wlasnie znalazlam tylko nie bardzo rozumiem tej czesci z ciastem jablkowym - Jak drozdze maja sie rozrzedzic w cukrze pudrze??? I czy zostawic je so wyrosniecia czy nie? Pozdrawiam Daga
Witam wszystkich , szukam przepisu ktory znajduje sie w tej ksiazce- Jest to ciasto orzechowo jablkowo karmelowe. Czy ktos posiada ta ksiazke i moze mi napisac Jak dokladnie robi sie ta czesc ciasta z drozdzami i potartymi jablkami? Ja znalazlam to ciasto przez przypadek na jakims bloggu Ale niestety Jest niedokladnie wszystko opisane:(Z gory dziekuje i pozdrawiam:) Daga
Ja mam , ale sposób wykonania to chyba ma pw wyślę?
Mam taki , nie wiem czy oryginał:)
Biszkopt orzechowy:
Ciasto jabłkowe:
Krem waniliowy:
Ponadto:
Wykonanie:
Biszkopt orzechowy:
Ciasto jabłkowe:
Krem waniliowy:
Ponadto:
Haha pisałyśmy w tym samym czasie, tylko ja na pw:-)
Wlasnie tez Ten przepis wlasnie znalazlam tylko nie bardzo rozumiem tej czesci z ciastem jablkowym - Jak drozdze maja sie rozrzedzic w cukrze pudrze??? I czy zostawic je so wyrosniecia czy nie? Pozdrawiam Daga
No masz napisane ,że drożdże z cukrem pudrem, one sie rozpuszczą i potem dodajesz do reszty czyli mąki itd....:) ,mniam aż sobie odpisze przepis
Piekłam to ciasto i jest bardzo dobre , a drożdże się super rozpuszczają w cukrze pudrze że aż stają się lejące.