Forum

Kuchenne porady

100 Nowych ciast siostry anastazji- Kto ma ta ksiazke?

• Autor: daga1982 Data: 2012-08-29 16:46:52

Witam wszystkich , szukam przepisu ktory znajduje sie w tej ksiazce- Jest to ciasto orzechowo jablkowo karmelowe. Czy ktos posiada ta ksiazke i moze mi napisac Jak dokladnie robi sie ta czesc ciasta z drozdzami i potartymi jablkami? Ja znalazlam to ciasto przez przypadek na jakims bloggu Ale niestety Jest niedokladnie wszystko opisane:(Z gory dziekuje i pozdrawiam:) Daga

• Autor: grazka35 Data: 2012-08-29 17:04:09

Ja  mam , ale sposób wykonania to chyba ma pw wyślę?

• Autor: makusia Data: 2012-08-29 17:13:16

Mam   taki , nie wiem czy oryginał:)

Biszkopt orzechowy:

• 4 jajka
    • 4 łyżki zmielonych orzechów
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto jabłkowe:

• 1 kg jabłek
    • 4 żółtka
    • 150 g margaryny
    • 30 dag mąki pszennej
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 40 g drożdży
    • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1-2 łyżeczki cynamonu
    • 1-2 łyżki bułki tartej
    • szczypta soli

Krem waniliowy:

• ½ l mleka
    • 2 budynie waniliowe
    • 25 dag masła
    • cukier puder wg uznania

Ponadto:

• 1 puszka masy kajmakowej

Wykonanie:

Biszkopt orzechowy:

1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
    2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać.
    3. Ciasto przelać do dwóch form do pieczenia o wymiarach ok. 38*23 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
    4. Piec w temperaturze 180oC przez około 20-30 minut.

Ciasto jabłkowe:

1. Jabłka dokładnie oczyścić, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
    2. Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem.
    3. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę oraz rozrzedzone drożdże. Wyrobić ciasto. Podzielić je na dwie części.
    4. Blaszkę do pieczenia o wymiarach ok. 38 * 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę jedną część ciasta. Rozprowadzić utarte jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta.
    5. Przełożyć ciasto do rozgrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 30-40 minut.

Krem waniliowy:

1. Z mleka, cukru oraz proszku budyniowego ugotować budyń. Odstawić go do ostygnięcia.
    2. Masło utrzeć na puszysty krem, porcjami dodawać wystudzony budyń.

Ponadto:

1. Na biszkopcie orzechowym rozsmarować połowę kremu waniliowego. Następnie przykryć go ciastem jabłkowym, przesmarować pozostałym kremem i przykryć drugim biszkoptem orzechowym.
    2. Ciasto posmarować masą kajmakową. Wstawić do lodówki.--------------------źródło - alba.blox

• Autor: grazka35 Data: 2012-08-29 17:18:12

Haha pisałyśmy w tym samym czasie, tylko ja na pw:-)

• Autor: daga1982 Data: 2012-08-29 17:33:27

Wlasnie tez Ten przepis wlasnie znalazlam tylko nie bardzo rozumiem tej czesci z ciastem jablkowym - Jak drozdze maja sie rozrzedzic w cukrze pudrze??? I czy zostawic je so wyrosniecia czy nie? Pozdrawiam Daga

• Autor: gabigold Data: 2012-08-29 18:11:48

No masz napisane ,że drożdże z cukrem pudrem, one sie rozpuszczą i potem dodajesz do reszty czyli mąki itd....:) ,mniam aż sobie odpisze przepis

• Autor: bozena28 Data: 2012-08-29 21:40:04

Piekłam to ciasto i jest bardzo dobre , a drożdże się super  rozpuszczają w cukrze pudrze że aż stają się lejące.

Przejdź do pełnej wersji serwisu