Forum

Kuchenne porady

Papryka ostra .

  • Autor: mlena Data: 2012-08-31 14:44:55

    W tym roku mam dużo ostrej papryki, nie mam pojęcia co z nią robić, trochę ususzylam ale mam jej jeszcze sporo, może macie jakies pomysły żeby ją zagospodarować?

  • Autor: majolika Data: 2012-08-31 15:00:58

    Ja robilam dotad tylko w zalewie, marynowane i suszylam.Ale, że jestem absolutna fanką ostrej papryki-  w tym roku zawzielam sie  i zrobie ostrą paste paprykową.Znalazlam taka strone(chyba ostrapapryczka www, czy jakos tak) i tam jest duzo przepisow..Jak wypróbuje i będzie ok- podziele sie z wami doswiadczeniami.

  • Autor: panda25 Data: 2012-08-31 16:27:52

    Możesz zrobić sól chilli.

    Do robota wrzucasz papryczki chilli, później dorzucasz sól najlepiej morską.

    Miksujesz i :

    Jeśli wrzucałaś suszoną chilli to sól gotowa,

    Jeśli świeżą to miks musisz wyłożyć na płaską powierzchnię np. blachę i wysuszyć ok 24 h np. na parapecie.

     

     

  • Autor: Zośka Data: 2012-08-31 17:33:51

    W zeszłym roku upiekłam w całości w piekarniku, później wyskrobałam miąższ oddzielając wcześniej nasiona, zmiksowałam, doprawiłam solą i octem i zapasteryzowałam w najmniejszych słoiczkach po przecierze pomdorowym ( napelnia się do 3/4). Póżniej wygodne sa w użyciu. Kapitalne!

Przejdź do pełnej wersji serwisu