Forum

Kuchenne porady

cykoria

• Autor: dagusia_29 Data: 2012-09-02 19:14:34

Kupiłam cykorie i tak myślę co z niej zrobić widziałam kiedyś wersje łódeczek z krewetkami ale krewetki nie na moją kieszeń. Tak myślę co można włożyć do takiej łódeczki z cykorii albo może jakaś surówka czy sałatka??

• Autor: mary50 Data: 2012-09-02 20:08:43

Tunczyk bylby bardzo dobry,salatka z kurczaka,pewnie i grzybowa salta tez by byla dobra.

• Autor: jolka60 Data: 2012-09-04 16:42:37

Dagusia,robiłam wielokrotnie "łódki z cykorii" według sprawdzonego przepisu i (co naprawdę zdarza się rzadko) nie było takiej osoby,której by nie smakowały.

Składniki:

Kilka łodyg selera naciowego,odpowiednio do ich ilości 1 lub 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym,ale czasem dodałam i w oleju,gdy miałam w sosie tylko jedną),czerwona cebula,natka pietruszki,sok z cytryny lub limonki,skórka z cytryny lub limonki,ze 2 łyżki majonezu,sól,pieprz (najlepiej biały).

Seler naciowy obrać,pokroić w drobną kosteczkę,cebulę w piórka.Pietruszkę można posiekać i też dodać,albo na koniec posypać nią gotowe łodki.Tuńczyka rozdrobnić,wymieszać  pozostałymi składnikamiDoprawic do smaku,nadziewać pojedyncze listki cykorii.

• Autor: oregano Data: 2012-09-05 15:08:23

Cykoria jest bardzo dobra z

-pastą z żółtego sera, majonezu i czosnku

-pastą jajeczną

-pastą z tuńczyka

Myślę, że pasowałby też jakiś farsz z na bazie pieczarek

Przejdź do pełnej wersji serwisu