Kupiłam cykorie i tak myślę co z niej zrobić widziałam kiedyś wersje łódeczek z krewetkami ale krewetki nie na moją kieszeń. Tak myślę co można włożyć do takiej łódeczki z cykorii albo może jakaś surówka czy sałatka??
Dagusia,robiłam wielokrotnie "łódki z cykorii" według sprawdzonego przepisu i (co naprawdę zdarza się rzadko) nie było takiej osoby,której by nie smakowały.
Składniki:
Kilka łodyg selera naciowego,odpowiednio do ich ilości 1 lub 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym,ale czasem dodałam i w oleju,gdy miałam w sosie tylko jedną),czerwona cebula,natka pietruszki,sok z cytryny lub limonki,skórka z cytryny lub limonki,ze 2 łyżki majonezu,sól,pieprz (najlepiej biały).
Seler naciowy obrać,pokroić w drobną kosteczkę,cebulę w piórka.Pietruszkę można posiekać i też dodać,albo na koniec posypać nią gotowe łodki.Tuńczyka rozdrobnić,wymieszać pozostałymi składnikamiDoprawic do smaku,nadziewać pojedyncze listki cykorii.
Kupiłam cykorie i tak myślę co z niej zrobić widziałam kiedyś wersje łódeczek z krewetkami ale krewetki nie na moją kieszeń. Tak myślę co można włożyć do takiej łódeczki z cykorii albo może jakaś surówka czy sałatka??
Tunczyk bylby bardzo dobry,salatka z kurczaka,pewnie i grzybowa salta tez by byla dobra.
Dagusia,robiłam wielokrotnie "łódki z cykorii" według sprawdzonego przepisu i (co naprawdę zdarza się rzadko) nie było takiej osoby,której by nie smakowały.
Składniki:
Kilka łodyg selera naciowego,odpowiednio do ich ilości 1 lub 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym,ale czasem dodałam i w oleju,gdy miałam w sosie tylko jedną),czerwona cebula,natka pietruszki,sok z cytryny lub limonki,skórka z cytryny lub limonki,ze 2 łyżki majonezu,sól,pieprz (najlepiej biały).
Seler naciowy obrać,pokroić w drobną kosteczkę,cebulę w piórka.Pietruszkę można posiekać i też dodać,albo na koniec posypać nią gotowe łodki.Tuńczyka rozdrobnić,wymieszać pozostałymi składnikamiDoprawic do smaku,nadziewać pojedyncze listki cykorii.
Cykoria jest bardzo dobra z
-pastą z żółtego sera, majonezu i czosnku
-pastą jajeczną
-pastą z tuńczyka
Myślę, że pasowałby też jakiś farsz z na bazie pieczarek