Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Szukamy rodziny

• Autor: ulcia76 Data: 2012-09-20 14:18:10

Moi Drodzy , jak zwykle licze na waszą pomoc. W imieniu znajomych z USA szukamy dawnej rodziny. Oni wiedzą o tej rodzinie bardzo niewiele. Mają tylko kilka pustych koper z Polski. Są to koperty ktore zostały wysłane do USA w 1966, do MOntclair a adres zwrotny to : M. Druker ul. Lipowa 2 Wałbrzych 7. Nie wiem czy pisała kobieta czy meżczyzna. Było to 46 lat temu, nie wiem ile lat teraz może miec osoba pisząca ponieważ listy się nie zachowały. Może jest wśród was ktoś z Wałbrzycha kto zna tą ulicę ? czy taki adres jeszcze istnieje i czy ktoś tam mieszka? A może ktoś znał tych ludzi? Jeśli ktos może to bardzo proszę o pomoc.

• Autor: Klaudia.o Data: 2012-09-20 14:56:41

Weszłam na mapy google: pod tym adresem znajduje się jakiś dom wielorodzinny (tak przynajmniej wygląd a na zdjęciach z satelity). Radziłabym poszukać w ksiażce telefonicznej numerów telefonów stacjonarnych do pozostałych rodzin mieszkających w tym domu i popytac o dawnych mieszkańców..

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-09-20 15:28:47

Zadzwoń do urzędu miasta w Wałbrzychu i tam się wszystkiego dowiesz, na pewno pomogą:)

• Autor: caroline1983 Data: 2012-09-20 15:55:11

Zgodnie z prawem nie pomoga bo ustawa o ochronie danych osobowych zabrania, chyba że ktos sie zlituje i złamie przepisy. Pracowałam troche w urzędzie i czasami były takie sprawy. Załatwiało sie je tak żeby nikt nie wiedział, a jak było kierownictwo to niestety trzeba było petenta odesłać z kwitkiem.
    Prędzej mozna uzyskac informacje z ksiąg parafialnych.

• Autor: dagusia_29 Data: 2012-09-20 16:23:20

Nawet jeśli nie pomogą to wiedzą albo powinni wiedzieć gdzie szukać. warto zadzwonić i do parafi też warto wejść zapytać. Kto pyta nie błądzi :)

• Autor: swiatowska Data: 2012-09-20 16:45:18

Z parafiami tez nie tak łatwo proboszczowie nie mają obowiązku podawać danych chyba że masz jakieś dojścia. Ja proponuję Ci wyzytę w Archiwum danych osobowych trzeba szukać w zakładkach pradziad.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-09-20 18:05:12

Może danych osobowych nie zdradzą, ale o ulicy czy istnieje, na pewno coś powiedzą.

• Autor: swiatowska Data: 2012-09-20 19:45:08

Podają jej podają tylko musi mieć jakis punk zaczepienia ja zaczynałam z swiadectwem slubu moich pradziadkow......z  samymi kopertami może byc kiepsko.

• Autor: caroline1983 Data: 2012-09-20 20:20:02

No właśnie - to byli pradziadkowie czyli krewni w lini prostej - w ich przypadku muszą Ci udostępnic dane i łaski nikt nie robi. W przypadku cioć wujków itp. juz nie, np. mozesz otrzymac odpis aktu dzieci, rodziców dziadków, pradziadków itp. oraz męza - to jest ta tzw. najblizsza rodzina, co do reszty musisz mieć upowaznienie wystawione przez te osoby lub jakiś urzedowy papier ze dane na ich temat sa Ci potrzebne. Momentami te przepisy sa chore no ale niestety istnieja.

• Autor: caroline1983 Data: 2012-09-20 16:55:20

Zajrzyj http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/druker.html Może to jakas rodzina? Mineło tyle lat że pod tym adresem moze mieszkac juz ktos inny.

Dopisano 12-09-20 17:06:02:

Poszukaj też na stronach społecznosciowych typu naszaklasa, twitter itp. 

• Autor: dagusia_29 Data: 2012-09-20 17:46:18

Widzę że nazwisko nie jest popularne jak Kowalski czy Nowak to może sprawdź na portalach społecznościowych czy jest ktoś o takim nazwisku i napisz czy w tym okresie rodzina nie mieszkała w Wałbrzychu?

• Autor: Shanna Data: 2012-09-21 08:47:27

Jesli rodzina mieszkala w Walbrzychu to udaj sie tam do archiwum miejskiego i popros o ksiegi zgonow/urodzin/slubow - wszystko co beda mieli. Tam po nazwiskach dotrzesz na pewno do kogos, a potem juz poleci jak lancuszek....od jednego do drugiego. Gorzej, jesli rodzina sie przenosila, bo wtedy trzeba wiedziec gdzie mieszkali i gdzie jest archiwum, bo np. jak sie mieszkalo w malej miescinie/ wiosce to arch. bedzie przy kosciele. A jesli akt tam nie ma to proboszcz poinformuje gdzie akta zostaly oddane (do jakiego archiwum).

• Autor: anneau Data: 2012-09-22 09:52:32

Skoro adres został namierzony to może teraz warto skontaktowac się z lokatorami- właścicielem budynku. Może nie zna osoby szukanej bezpośrendio, ale na pewno będize wiedział kto był właścicielem poprzednio...może babcia, może dziadek...wujek...i tak po nitce do kłębka...

• Autor: ulcia76 Data: 2012-09-22 14:02:24

dziekuję wszystkim za odpowiedzi :-) mam przynajmniej jakiś punkt zaczepienia, podejrzewam że sama niewiele wskóram bo to nie jest moja rodzina i pooza znajomościa nic nas nie łączy. zalogowałam sie na stronie wałbrzycha i juz wiem że to na pewno rodzina żydowska, ale jak poczytałam artykuły historychne to sie okazuje że w 1968 z wałbrzycha wysiedlono prawie wszystkich żydów, i sama nie wiem gdzie teraz szukać, ta rodzina ze stanów bardzo pomaga mojej rodzinie i chciałabym  im jakoś pomóc, nadal bedę szukać i jeszcze raz wszystkim dziekuję :-)

• Autor: momik Data: 2012-09-22 23:13:07

we Wrocławiu jest Gmina Żydowska może tam zdołasz otrzymać więcej informacji

• Autor: kiki1101 Data: 2012-09-22 14:53:51

dla mnie to nazwisko wyglad na zydowskie, sprobuj poszukac wsrod polskich zydow w us /na swiecie, moze ta rodzina tez wyemigrowala z Polski

Przejdź do pełnej wersji serwisu