Moje drogie,szukam przepisu na deser w pucharkach chodzi mi o coś w rodzaju musu.Dzisiaj spróbowalam zrobić coś takiego z bitej śmietany i tężęjącej galaretki którą rozpuściłam w 300ml wody i niestety nic z tego nie wyszło,mus nie zastygł,zrezygnowałam z żelatyny bo myślałam że galaretka w zupełności wystarczy-pomóżcie Żarłoczki podrzućcie jakiś sprawdzony przepis
Tężejąca galaretka w zupełności wystarczy - powstanie pyszna, lekka masa. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Podejrzewam, że utrzepałaś masy w zaburzonych proporcjach (za mało galaretki, za dużo bitej śmietany). No i galaretkę zamiast w pół litra wody rozpuszczamy w połowie wody, czyli 250 ml :) Do tego tyle samo śmietany, czyli 250ml kremówki, jeśli chcemy mieć sztywny mus, a 500, jeśli pianka ma być bardzo leciutka. Galaretkę tężejącą dodajesz do ubitej śmietany - nie na odwrót - przynajmniej mnie tak zawsze wychodzi :D
Dzisiaj zrobiłam powtórke z wczoraj i wyszło.Galaretke zawrówno jak wczoraj jka i dzisiaj rozpuściłam w połowie wody nie wiem co wczoraj poszlo nie tak,najważniejsze że dziś się udało-będzie mus malinowy oczywiście ze świeżych malinek.
Moje drogie,szukam przepisu na deser w pucharkach chodzi mi o coś w rodzaju musu.Dzisiaj spróbowalam zrobić coś takiego z bitej śmietany i tężęjącej galaretki którą rozpuściłam w 300ml wody i niestety nic z tego nie wyszło,mus nie zastygł,zrezygnowałam z żelatyny bo myślałam że galaretka w zupełności wystarczy-pomóżcie Żarłoczki podrzućcie jakiś sprawdzony przepis
tężęjąca galaretka wymieszana z serkiem waniliowym Danio? albo bita smietana z kakao
Kasiu ! Klasyka .. strzel kremik sułtański .. albo :
http://wielkiezarcie.com/recipe55754.html
http://wielkiezarcie.com/recipe69458.html
http://wielkiezarcie.com/recipe67265.html
A tutaj to nawet pucharków nie musisz myć ... :))
Powodzenia ..
http://wielkiezarcie.com/recipe30019.html
Tężejąca galaretka w zupełności wystarczy - powstanie pyszna, lekka masa. Ale diabeł tkwi w szczegółach. Podejrzewam, że utrzepałaś masy w zaburzonych proporcjach (za mało galaretki, za dużo bitej śmietany). No i galaretkę zamiast w pół litra wody rozpuszczamy w połowie wody, czyli 250 ml :) Do tego tyle samo śmietany, czyli 250ml kremówki, jeśli chcemy mieć sztywny mus, a 500, jeśli pianka ma być bardzo leciutka. Galaretkę tężejącą dodajesz do ubitej śmietany - nie na odwrót - przynajmniej mnie tak zawsze wychodzi :D
Dzisiaj zrobiłam powtórke z wczoraj i wyszło.Galaretke zawrówno jak wczoraj jka i dzisiaj rozpuściłam w połowie wody nie wiem co wczoraj poszlo nie tak,najważniejsze że dziś się udało-będzie mus malinowy oczywiście ze świeżych malinek.
Dziękuje za Wasze propozycje.