Ja doprawionego, surowego mięsa nigdy nie zamrażam, jedynie ugotowane lub smażone bo np. zrobiłam więcej.Według mnie jeśli odmrozimy doprawione mięso , traci ono aromat przypraw.
Ja zamrażam np kawałek schabu czy karczku taki do pieczenia w rękawie. Kupuję świeże, obsypuję przyprawami, nawet owijam nicią jeśli trzeba.... potem całość do rękawa w którym będzie się później piekło, zamrażam a kiedy nadchodzi "ten dzień" wkładam mięsko prosto z zamrażalnika na naczynie i do piekarnika. Bez rozmrażania i do zimnego pieca. oczywiście najpierw na ok 150 st ok godz a potem zwiększam temp do 180 i znów godz, o ile waży ok 1,5 kg
Mam nadzieje że jakoś wytłumaczylam a nie zamotałam haha
Zamrażam mięso świeżo zmielone, doprawione jak na kotlety mielone, robię kulki wielkości pulpeta, układam na tacy i zamrażam. Potem takie zamrożone kulki wkładam do woreczka. Kiedy potrzebuję wykorzystacyciągam odpowiednią ilość "kulek", i albo rozmrażam, formuję kotleta, bułka patelnia, bądź też zamrożone kulki wrzucam do wrzącego wywaru i robię np. pulpety.
Smialo zamrazaj doprawione mieso. Biala kielbasa tez jest doprawionym surowym miesem, i bardzo dobrze znosi mroz. Siedzi u mnie w zamrazarce doprawiona rolada z boczku. Jak masz ochote to wejzyj w moj przepis " Smakowita wedlina z drobiu " - w od trzech tygodni mialam zamrozone pokrojone i solidnie doprawione mieso z kurczaka oraz skore w calosci, i w ub. niedziele dokonczylam w/g przepisu. Bez obaw !
Renatko - zaciekawilo mnie wkladanie do piekarnika zamrozonego miesa ( oczywiscie doprawione ). O ile wydluzasz czas pieczenia ? Np. rolada z boczku - ok. 70 - 75 dkg ?
Zawsze rozmrazam - bardzo wolno - przez noc - na gornej polce lodowki.
Taką zamrozoną pieczeń (przed pieczeniem), już worku do pieczenia (z kilkoma dziurkami), wkładam do zimnego piekarnika i przedłużam czas pieczenia ok 30 min, ale to zalezy jak grube jest mięsko... trzeba na tzw "oko" :)
Ja też takie przyprawione mięso zamrażam! Piersi z kurczaka, indyka i inne mięsko też. Nawet w zamrażalce mam zamrożone kuleczki z mięska mielonego przygorowane do wrzucenia do sosu pomidorowego- pulpeciki gotowe!!! Pozdrawiam i nie bój się zamrażać!!!
Moja koleżanka przed upieczeniem zawsze zamraża mięso przeznaczone ,,na kanapki,, ,takie przeprawione i gotowe do pieczeniem. Twierdzi,że kruszeje i coś w tym jest przecież zające i wszelkie dziczyzny mrozi sie przed przygotowaniem.
Witajcie Mama pytanie czy mięso doprawine mozna zamrozic .
Ja doprawionego, surowego mięsa nigdy nie zamrażam, jedynie ugotowane lub smażone bo np. zrobiłam więcej.Według mnie jeśli odmrozimy doprawione mięso , traci ono aromat przypraw.
Ja zamrażam np kawałek schabu czy karczku taki do pieczenia w rękawie. Kupuję świeże, obsypuję przyprawami, nawet owijam nicią jeśli trzeba.... potem całość do rękawa w którym będzie się później piekło, zamrażam a kiedy nadchodzi "ten dzień" wkładam mięsko prosto z zamrażalnika na naczynie i do piekarnika. Bez rozmrażania i do zimnego pieca. oczywiście najpierw na ok 150 st ok godz a potem zwiększam temp do 180 i znów godz, o ile waży ok 1,5 kg
Mam nadzieje że jakoś wytłumaczylam a nie zamotałam haha
Zamrażam mięso świeżo zmielone, doprawione jak na kotlety mielone, robię kulki wielkości pulpeta, układam na tacy i zamrażam. Potem takie zamrożone kulki wkładam do woreczka. Kiedy potrzebuję wykorzystacyciągam odpowiednią ilość "kulek", i albo rozmrażam, formuję kotleta, bułka patelnia, bądź też zamrożone kulki wrzucam do wrzącego wywaru i robię np. pulpety.
dziekuje za porady tak zrobie w/g waszych sposobów
Smialo zamrazaj doprawione mieso. Biala kielbasa tez jest doprawionym surowym miesem, i bardzo dobrze znosi mroz. Siedzi u mnie w zamrazarce doprawiona rolada z boczku. Jak masz ochote to wejzyj w moj przepis " Smakowita wedlina z drobiu " - w od trzech tygodni mialam zamrozone pokrojone i solidnie doprawione mieso z kurczaka oraz skore w calosci, i w ub. niedziele dokonczylam w/g przepisu. Bez obaw !
Renatko - zaciekawilo mnie wkladanie do piekarnika zamrozonego miesa ( oczywiscie doprawione ). O ile wydluzasz czas pieczenia ? Np. rolada z boczku - ok. 70 - 75 dkg ?
Zawsze rozmrazam - bardzo wolno - przez noc - na gornej polce lodowki.
kurcze nie zauważyłam wczesniej pytania :)
Taką zamrozoną pieczeń (przed pieczeniem), już worku do pieczenia (z kilkoma dziurkami), wkładam do zimnego piekarnika i przedłużam czas pieczenia ok 30 min, ale to zalezy jak grube jest mięsko... trzeba na tzw "oko" :)
Ja też takie przyprawione mięso zamrażam! Piersi z kurczaka, indyka i inne mięsko też. Nawet w zamrażalce mam zamrożone kuleczki z mięska mielonego przygorowane do wrzucenia do sosu pomidorowego- pulpeciki gotowe!!! Pozdrawiam i nie bój się zamrażać!!!
Moja koleżanka przed upieczeniem zawsze zamraża mięso przeznaczone ,,na kanapki,, ,takie przeprawione i gotowe do pieczeniem. Twierdzi,że kruszeje i coś w tym jest przecież zające i wszelkie dziczyzny mrozi sie przed przygotowaniem.
myślę, że nie ma przeciwskazań jeśli chodzi o mięsco , problem by był z warzywami, przyprawione jeszcze szybciej traciłyby wodę ;0