Forum

Kuchenne porady

Zamrażanie przyprawionego mięsa

• Autor: WS Data: 2012-09-23 08:36:25

Witajcie  Mama pytanie czy mięso doprawine mozna zamrozic .

• Autor: kate5134 Data: 2012-09-23 08:41:11

Ja doprawionego, surowego mięsa nigdy nie zamrażam, jedynie  ugotowane lub smażone bo np. zrobiłam więcej.Według mnie jeśli odmrozimy doprawione mięso , traci ono aromat przypraw.

• Autor: renataz36 Data: 2012-09-23 11:07:24

Ja zamrażam np kawałek schabu czy karczku taki do pieczenia w rękawie. Kupuję świeże, obsypuję przyprawami, nawet owijam nicią jeśli trzeba.... potem całość do rękawa w którym będzie się później piekło, zamrażam a kiedy nadchodzi "ten dzień" wkładam mięsko prosto z zamrażalnika na naczynie i do piekarnika. Bez rozmrażania i do zimnego pieca. oczywiście najpierw na ok 150 st ok godz a potem zwiększam temp do 180 i znów godz, o ile waży ok 1,5 kg 

Mam nadzieje że jakoś wytłumaczylam a nie zamotałam haha

• Autor: Zuzanna248 Data: 2012-09-23 11:16:51

Zamrażam mięso świeżo zmielone, doprawione jak na kotlety mielone, robię kulki wielkości pulpeta, układam na tacy i zamrażam. Potem takie zamrożone kulki wkładam do woreczka. Kiedy potrzebuję wykorzystacyciągam odpowiednią ilość "kulek", i albo rozmrażam, formuję kotleta, bułka  patelnia, bądź też zamrożone kulki wrzucam do wrzącego wywaru i robię np. pulpety.

• Autor: WS Data: 2012-09-23 11:59:16

dziekuje za porady tak zrobie w/g waszych sposobów

• Autor: mariateresa Data: 2012-09-24 00:05:42

Smialo zamrazaj doprawione mieso.     Biala kielbasa tez jest doprawionym surowym miesem,  i bardzo dobrze znosi mroz.     Siedzi u mnie w zamrazarce doprawiona rolada z boczku.    Jak masz ochote to wejzyj w moj przepis  " Smakowita wedlina z drobiu "   -   w od trzech tygodni  mialam zamrozone pokrojone i solidnie  doprawione mieso z kurczaka oraz  skore w calosci,  i w ub. niedziele dokonczylam  w/g  przepisu.    Bez obaw !

Renatko -  zaciekawilo mnie wkladanie do piekarnika zamrozonego  miesa  ( oczywiscie doprawione ).  O ile wydluzasz czas pieczenia ?   Np.  rolada z boczku  -  ok.  70 - 75 dkg ?

Zawsze rozmrazam - bardzo wolno  -  przez noc -  na gornej polce lodowki. 

• Autor: renataz36 Data: 2012-09-25 08:42:50

kurcze nie zauważyłam wczesniej pytania :)

Taką zamrozoną pieczeń (przed pieczeniem), już worku do pieczenia (z kilkoma dziurkami), wkładam do zimnego piekarnika i przedłużam czas pieczenia ok 30 min, ale to zalezy jak grube jest mięsko... trzeba na tzw "oko" :)

• Autor: Ania35 Data: 2012-09-24 14:11:58

Ja też takie przyprawione mięso zamrażam! Piersi z kurczaka, indyka i inne mięsko też. Nawet w zamrażalce mam zamrożone kuleczki z mięska mielonego przygorowane do wrzucenia do sosu pomidorowego- pulpeciki gotowe!!! Pozdrawiam i nie bój się zamrażać!!!

• Autor: Kicia150 Data: 2012-09-24 20:22:27

Moja koleżanka przed upieczeniem zawsze zamraża mięso przeznaczone ,,na kanapki,, ,takie przeprawione i gotowe do pieczeniem. Twierdzi,że kruszeje i coś w tym jest przecież zające i wszelkie dziczyzny mrozi sie przed przygotowaniem.

• Autor: TrendCenter Data: 2012-10-05 14:33:47

myślę, że nie ma przeciwskazań jeśli chodzi o mięsco , problem by był z warzywami, przyprawione jeszcze szybciej traciłyby wodę ;0

Przejdź do pełnej wersji serwisu