Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Rozwod w Niemczech

• Autor: skopolendra Data: 2012-09-26 15:35:07

Czy ktos moglby podzielic sie wiedza na temat rozwodu w Niemczech. Jakie pierwsze kroki nalezy  lat mam polskie obywatelstwo i wykonac, co koniecznie trzeby zalatwic, kto moze pomoc. Jestem w DE  dzieci (moich). Wspolnych dzieci nie mamy. Dzieci sa w wieki  i lat. Pracuje tylko na basis job. Czy ktos moze mi cos pomoc, doradzic? Mieszkam w NRW 

• Autor: kasiachodziez Data: 2012-09-26 15:43:19

Czy możesz jeszcze raz napisać bo trudno coś z tego zrozumieć,myślę że rozwód w Niemczech niewiele się różni od rozwodu w Polsce,najlepiej porozmawiać na temat rozwodu a prawnikiem.

• Autor: skopolendra Data: 2012-09-26 16:28:22

mysle, ze sie bardzo rozni bo w Niemczech jest szereg praw socjalnych, ktore mi w tam przypadku przysluguja. wiem, ze musze zalozc osobne konto, szukac mieszkania itp ale nie wiem dokladnie jakie kolejno kroki powinnam poczynic i dokad pojsc zeby dostac pomoc socjalna. Nie pracuje na pelny etat, nie jestem w stanie calkowicie sie sama finansowac. o to mi chodzi

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-09-26 17:05:32

Skopolendro,sprobuje,napisac wiadomosc prywatna,ale poznym wieczorem ,bo w tej chwili nie mam za wiele czasu,

Pare slow na szybko.Bedzie ci ciezko otrzymac jakakolwiek pomoc socjalna,jesli masz Polskie obywatelstwo i go nie zmienilas.To ze dzieci chodza w Niemczech do szkoly,nie czyni cie niestety obywatelem niemieckim,aby otrzymac pomoc socjalna.Oczywiscie mozesz tutaj byc bez przeszkod,ale bedziesz musiala chyba sama liczyc na siebie jesli chodzi o utrzymanie.Jesli jestes conajmniej 3 lata po slubie z osoba posiadajaca obywatelstwo niemieckie,mozesz sie starac o nadanie obywatelstwa niemieckiego,musisz zrobic deutschkurs zertifikat i nastepny test to Einbürgerung test ktory zawiera okolo 360 pytan,ty odpowiadasz na okolo 30losowo wybrane pytania.Pozniej juz tylko zanosisz to do Ausländeramt albo Ausländerbehörde i tam ci powiedza jakie jeszcze dokumenty doniesc musisz i potem tylko musisz uiscic oplate.Czeka sie roznie od miesiaca do pol roku,wtedy mozesz sie starac o pomoc socjalna,bo jestes obywatelem niemieckim.

Gdybys miala dziecko z osoba posiadajaca obywatelstwo niemieckie,omija cie to wszystko co wyzej napisalam i pomoc otrzymujesz od razu,ale pisalas ze nie macie wspolnych dzieci.

Przejdź do pełnej wersji serwisu