Forum

Kuchenne porady

słoiki po majonezie kieleckim..

  • Autor: ania205 Data: 2012-09-26 20:57:14

    jak w temacie..uzbierało mi się ponad 50 sztuk 1/2 litrowych i nie wiem czy mogę je wykorzystać na przetwory..(paprykę chciałam marynować) czy muszę zmienić zakrętki.? czy dać te same.?czy po posteryzacji wogóle mi się zamkną..((? proszę o pomoc..) z góry dziękuję..))pozdrawiam..

  • Autor: Iza29 Data: 2012-09-26 21:25:19

    ja używam ponownie a jak jest zakrętka ''przekręcona''to daję nową :)

  • Autor: aneta85 Data: 2012-09-26 21:26:52

    ja tez uzywam te same chyba ze przekreca sie (jak kolezanka mowila)

  • Autor: makusia Data: 2012-09-26 21:41:28

    jak w temacie..uzbierało mi się ponad 50 sztuk 1/2 litrowych i nie wiem czy
    mogę je wykorzystać na przetwory..(paprykę chciałam marynować) czy 
    muszę zmienić zakrętki.? czy dać te same.?czy po posteryzacji
    wogóle mi się zamkną..((? proszę o pomoc..) z góry
    dziękuję..))pozdrawiam..

    Aniu, jasne że możesz, to normalne słoiki, wymyj, wyparz i zaprawiaj:)

  • Autor: Ania35 Data: 2012-09-27 10:14:34

    Zgadzam się z koleżankami!! Ja od lat robię przetwory w tych samych słoiczkach. Wyparzam je tylko i wymieniam zakrętki jeśli przepuszczają. Pozdrawiam

  • Autor: as Data: 2012-09-27 10:18:40

    Koleżanki napisały więc chyba próbowały. ja kupuje winiary i niestety nie nadają się. Po pasteryzacji nie zamykają się. Wieczka są niby normalne ale zmienione też nie trzymają.

  • Autor: matani Data: 2012-09-27 12:56:27

    Zgadza się, nawet myte w zmywarce w 70stopniach, lepiej wywalić słoik niż potem mieć niezamknięte przetwory.

  • Autor: makusia Data: 2012-09-27 14:55:21

    Zgadza się, nawet myte w zmywarce w 70stopniach, lepiej wywalić słoik niż
    potem mieć niezamknięte przetwory.

    Wiesz, ja nawet natrafiam na nowo kupione z felerem, a te z majonezów trzymają, przecież podczas zakręcania czujesz czy pokrywka trzyma czy przeskakuje.

  • Autor: matani Data: 2012-09-28 09:55:48

    Nie chodziło mi o to czy przeskakuje, to oczywiście dyskwalifikuje pokrywkę już na etapie zakręcania, ja po prostu mam wrażenie, że choćbym nie wiem jak się wysiliła z myciem, to i tak zostanie jakaś tłusta warstewka, która spowoduje, że słoik się nie uszczelni podczas gotowania. Miałam już co najmniej kilka takich przypadków i teraz nie zachowuję już słoików po majonezie.

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-09-27 14:48:58

    Tu chodzi o pokrywki,  produkty nie pasteryzowane zakrecane są pokrywkami które nie zawsze mozna wykorzystac w domu do pasteryzacji. Uszczelka która jest w pokrywce  tylko zamyka słoik. Majonezy, śledziki w słoikach zamykane są właśnie takimi jednorazowymi pokrywkami. Po winiarach słoiki wyrzucam bo tylko oryginalne pokrywki do nich pasują.

  • Autor: aneta85 Data: 2012-09-27 16:16:37

    ja robie po majonezach przetwory w tamtym roku ogorki i nic im nie jest chwycily trzymaly sie caly rok wiec nie wiem jak to jest z tymi pokrywkami jednorazowymi...u mnie sa wielorazowe hiih

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-09-27 16:41:10

    Nie wszystkie, mam stare pokrywki niby jednorazowe a trzymają sie, te jednorazowe są tansze i niektórzy producenci je stosują .

  • Autor: Alll Data: 2012-09-28 10:08:16

    Zwróć uwagę na to czy nakrętka nie jest uszkodzona np. przez odgięcie.

    Zdarza mi się, że kiedy nie mogę odkręcić słoika naciskam kantem nakrętki o podłogę. Zawsze puści, ale taka nakrętka już nie nadaje się do ponownego użycia.

Przejdź do pełnej wersji serwisu