Forum

Gawędy o jedzeniu

Ciasto drożdżowe

  • Autor: Kicia150 Data: 2012-10-03 15:34:30

    Witam, upiekłam ciasto drożdżowe muszę dodać,że jest to moje pierwsze ciasto drożdżowe(ale efektami pochwalę się póżniej,ponieważ dopiero wyłączyłam piekarnik). Zrobiłam je bez kruszonki i jest jakieś ,,gołe,, czy mogę jeszcze coś zrobić na jego wierzchu,poza posypaniem cukrem pudrem? Oryginalnie w przepisie była słodka kruszonka,ale nie zauważyłam,że brakuje mi składnika i musiałam zrezygnować z niej.Oprócz ,,gołego,, wyglądu boje się,że będzie mało słodkie. A przy okazji mam pytanie,czy drożdżowe wyjmujecie zaraz po upieczeniu,czy zostawiacie w piekarniku(na ile?),ogólnie jak z nim postępujecie?

                                                                                          Pozdrawiam

  • Autor: cerekm Data: 2012-10-03 15:37:33

    "popisz" lukrem ;)) jak drozdzowki

  • Autor: agulinia Data: 2012-10-03 15:38:41

    Może polej lukrem

  • Autor: Kicia150 Data: 2012-10-03 15:41:52

    Dobry pomysł, a macie jakiś sprawdzony przepis na lukier?

  • Autor: gabigold Data: 2012-10-03 15:44:04

    cukier puder i sok z cytryny lub pomaranczy, rozetrzesz na talerzyku i gotowe:)

  • Autor: cerekm Data: 2012-10-03 15:49:58

    dokladnie tak;) ja nieraz kropelke olejku dodam ;)

  • Autor: gabigold Data: 2012-10-03 15:45:33

    takim smaruje drożdzówkę ,piernik lub pierniczki swiąteczne:)

  • Autor: Kicia150 Data: 2012-10-03 15:48:56

    Faktycznie kiedyś robiła coś takiego do babki cytrynowej.Dziękuję

  • Autor: Kicia150 Data: 2012-10-03 16:05:16

    Ciasto polukrowane,ale proszę o rady co robić z upieczonym ciastem( druga część mojego wątku).

  • Autor: gabigold Data: 2012-10-03 16:07:48

    Kiciu, ja zostawiam w piekarniku, jesli ktos ma chęc zjeśc to kroimy po kawałku , az sie skoczy , u mnie ciasto drożdzowe góra do nast dnia wytrzymuje:)

  • Autor: cerekm Data: 2012-10-03 16:28:33

    ja od razu wyjmuje po upieczeniu

  • Autor: livia Data: 2012-10-04 08:26:46

    Ja zaraz wyjmuję z piekarnika .

  • Autor: agulinia Data: 2012-10-05 09:00:54

    Ja też

  • Autor: jolka60 Data: 2012-10-05 09:06:35

    Tak powinno się robić.We wszystkich znanych mi,przynajmniej starszych ksiażkach kucharskich nakazywano natychmiastowe wyjęcie z piekarnika.W mojej ,dodatkowo oparcie o cokolwiek,np o blaszkę ukosem,żeby mogło odparować z każdej strony.Przecież chleby w piekarni też wyjmuje się z pieca od razu po upieczeniu,jeszcze gorące.

  • Autor: Kicia150 Data: 2012-10-05 09:40:08

    Tak je też słyszałam o oparciu blachy,żeby ciasto równomiernie odparowało.

Przejdź do pełnej wersji serwisu