Cześć dziewczyny. Od niedawna mieszkam w Niemczech i w prawdziwą konsternację wprawił mnie tutejszy rynek mączny. Zakupiłam mąkę oznaczoną numerkiem 405 jako najbliższy naszej mące typu 450 i zabrałam sie za pieczenie biszkoptu do tortu. Ładnie wyrósł, nie powiem; co z tego, jeśli nawet na drugi dzień przekrojenie go graniczy z cudem? Ciasto jest wiotkie, jakieś takie niestabilne... Proszę, może mi ktoś doradzi, jak zmodyfikować polski przepis na biszkopt (może trzeba zwiększyc tylko ilość maki?), żeby ciasto było "solidniejsze" w budowie? A moze poszukać mąki z innym numerem? Jakim? Dziękuję Wam serdecznie.
Zmodyfikować przepis na biszkopt hmm .. Często zdarza mi się popełnić biszkopt w Niemczech ale nigdy takich sensacji nie miałam ... Kupuje pierwszą z brzegu weizenmhel i .. sukces murowany albo inaczej pieczony . Może wielkość jaj zadecydowała nad '' niestabilnym '' biszkopciem . Mąki zazwyczaj kupuje w REWE ..i tylko musze stwierdzić ,że w niemieckim cukrze jest wiecej '' cukru w cukrze '' . biszkopt super słodki wychodzi a przy uciearnych ciastach redukuję ilość cukro o 1/ 4 ..
Na private posyłam Tobie sprawdzony biszkopt ; taki do przekrojenia .. :) Pozdrawiam
Dzięki serdeczne, może faktycznie to wina jaj, choć miały raczej standardowe wymiary... Albo moja... Po prostu automatycznie zrzuciłam winę na mąkę, bo nigdy nie zdarzyło mi się tak dziwnego w konsystencji ciasta uzyskać, a w Polsce 405 nie używałam... Hehehe, myślałam, że w kwestiach biszkoptów nic mnie nie zadziwi... :) Megi, dzięki za przepis :)
''Objawy padniętego biszkopta '' dla mnie wskazanie : nieodpowiednia proprcja mąki do jajca kurzego .. Masz teraz teraz mój przepisik i możesz porównać swoją recepturke ..
Aaaa jeszcze cenna uwaga nie dopisałam w przepisie . Po wyjeciu upieczonego biszkoptu trzepnij go o podłoge z wysokości 30 - 50 cm.... bardzo mi sie to podoba ... czasem potrajam .. )) Struktura ciasta robi się pięknie równa .. ))
Mój standardowy przepis zawiera jajo więcej na tą sama porcję mąki, nie dodaję też budyniu. Więc być może to jednak kwestia o jednego jajca za dużo
Ciasto zawsze rzucam o podłogę - kiedyś przeczesałam internet wzdłuż i wszerz, szukając porad odnośnie perfekcyjnych biszkoptów i to była jedna z rad które warto zapamiętać.
Uzywam maki 405 ale nigdy nie mialam problemow z przekrojeniem biszkoptu.Chociaz kiedys kupilam make 405 innej firmy niz uzywam na codzien i maka byla nieco inna bardziej podobna do tej Polskiej maki.
Ja uzywam maki aurora to ta zdjecie z internetu.I sa dwa rodzaje tej maki ,jedna jest zapakowana w kredowym papierze i druga w zwyklym papierze.Ta w tym kredowym jest lepsza,nie trzeba jej przesiewac przez sitko zeby byla pulchniejsza.
Czy i ja mogłabym poprosić o ten przepisik na biszkopt? Wciąż jestem na etapie poszukiwania przepisu idealnego, bo choć upiekłam w życiu już wiele biszkoptów jeszcze nie jestem całkiem zadowolona z efektów. Z góry bardzo dziękuję!!!
Cześć dziewczyny. Od niedawna mieszkam w Niemczech i w prawdziwą konsternację wprawił mnie tutejszy rynek mączny. Zakupiłam mąkę oznaczoną numerkiem 405 jako najbliższy naszej mące typu 450 i zabrałam sie za pieczenie biszkoptu do tortu. Ładnie wyrósł, nie powiem; co z tego, jeśli nawet na drugi dzień przekrojenie go graniczy z cudem? Ciasto jest wiotkie, jakieś takie niestabilne... Proszę, może mi ktoś doradzi, jak zmodyfikować polski przepis na biszkopt (może trzeba zwiększyc tylko ilość maki?), żeby ciasto było "solidniejsze" w budowie? A moze poszukać mąki z innym numerem? Jakim? Dziękuję Wam serdecznie.
Od lat piękę biszkopty tylko na mące o typie 405 i uważam, że jest najlepsza. Biszkopty są puszyste, a przekrojenie nie stanowi problemu.
Moja Droga !
Zmodyfikować przepis na biszkopt hmm .. Często zdarza mi się popełnić biszkopt w Niemczech ale nigdy takich sensacji nie miałam ... Kupuje pierwszą z brzegu weizenmhel i .. sukces murowany albo inaczej pieczony . Może wielkość jaj zadecydowała nad '' niestabilnym '' biszkopciem . Mąki zazwyczaj kupuje w REWE ..i tylko musze stwierdzić ,że w niemieckim cukrze jest wiecej '' cukru w cukrze '' . biszkopt super słodki wychodzi a przy uciearnych ciastach redukuję ilość cukro o 1/ 4 ..
Na private posyłam Tobie sprawdzony biszkopt ; taki do przekrojenia .. :) Pozdrawiam
Dzięki serdeczne, może faktycznie to wina jaj, choć miały raczej standardowe wymiary... Albo moja... Po prostu automatycznie zrzuciłam winę na mąkę, bo nigdy nie zdarzyło mi się tak dziwnego w konsystencji ciasta uzyskać, a w Polsce 405 nie używałam... Hehehe, myślałam, że w kwestiach biszkoptów nic mnie nie zadziwi... :) Megi, dzięki za przepis :)
''Objawy padniętego biszkopta '' dla mnie wskazanie : nieodpowiednia proprcja mąki do jajca kurzego .. Masz teraz teraz mój przepisik i możesz porównać swoją recepturke ..
Aaaa jeszcze cenna uwaga nie dopisałam w przepisie . Po wyjeciu upieczonego biszkoptu trzepnij go o podłoge z wysokości 30 - 50 cm.... bardzo mi sie to podoba ... czasem potrajam .. )) Struktura ciasta robi się pięknie równa .. ))
Mój standardowy przepis zawiera jajo więcej na tą sama porcję mąki, nie dodaję też budyniu. Więc być może to jednak kwestia o jednego jajca za dużo
Ciasto zawsze rzucam o podłogę - kiedyś przeczesałam internet wzdłuż i wszerz, szukając porad odnośnie perfekcyjnych biszkoptów i to była jedna z rad które warto zapamiętać.
Uzywam maki 405 ale nigdy nie mialam problemow z przekrojeniem biszkoptu.Chociaz kiedys kupilam make 405 innej firmy niz uzywam na codzien i maka byla nieco inna bardziej podobna do tej Polskiej maki.
Ja uzywam maki aurora to ta zdjecie z internetu.I sa dwa rodzaje tej maki ,jedna jest zapakowana w kredowym papierze i druga w zwyklym papierze.Ta w tym kredowym jest lepsza,nie trzeba jej przesiewac przez sitko zeby byla pulchniejsza.
to jest krupczatka
To nie jest maka krupczatka .To zwykla Weizenmehl,tylko innej firmy,jest chyba bardziej oczyszczona,przez co bardziej delikatna.
instant .. to nie jest .. zwykla maka .. jest inaczej mielona
na zdjeciu widac "instant" , "doppelgriffig" sprzedawana tez jako
Spaetzlemehl lub Wiener Griessler ... .. niepylaca .. i nie zobia sie grudki..
dla "niemieckojezycznych" "zarloków " pozwole sobie wstawic interesujacy link :
http://www.chefkoch.de/forum/2,52,217566/Typen-bei-Mehl.html
Czy i ja mogłabym poprosić o ten przepisik na biszkopt? Wciąż jestem na etapie poszukiwania przepisu idealnego, bo choć upiekłam w życiu już wiele biszkoptów jeszcze nie jestem całkiem zadowolona z efektów. Z góry bardzo dziękuję!!!
Mówisz i masz ... poczekaj za parę godz . podeśle z dokładnym opisem co i jak ..:))