Forum

Kuchenne porady

Mąka typ 405

  • Autor: Ardetha Data: 2012-10-06 13:32:20

    Cześć dziewczyny. Od niedawna mieszkam w Niemczech i w prawdziwą konsternację wprawił mnie tutejszy rynek mączny. Zakupiłam mąkę oznaczoną numerkiem 405 jako najbliższy naszej mące typu 450 i zabrałam sie za pieczenie biszkoptu do tortu. Ładnie wyrósł, nie powiem; co z tego, jeśli nawet na drugi dzień przekrojenie go graniczy z cudem? Ciasto jest wiotkie, jakieś takie niestabilne... Proszę, może mi ktoś doradzi, jak zmodyfikować polski przepis na biszkopt (może trzeba zwiększyc tylko ilość maki?), żeby ciasto było "solidniejsze" w budowie? A moze poszukać mąki z innym numerem? Jakim? Dziękuję Wam serdecznie.

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-10-06 13:41:17

    Od lat piękę biszkopty tylko na mące o typie 405 i uważam, że jest najlepsza. Biszkopty są puszyste, a przekrojenie nie stanowi problemu.

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-06 13:42:49

    Moja Droga !

    Zmodyfikować przepis na biszkopt hmm .. Często zdarza mi się popełnić biszkopt w Niemczech ale nigdy takich sensacji nie miałam ... Kupuje pierwszą z brzegu weizenmhel i .. sukces murowany albo inaczej pieczony . Może wielkość jaj zadecydowała nad '' niestabilnym '' biszkopciem . Mąki zazwyczaj kupuje w REWE ..i tylko musze stwierdzić ,że w niemieckim cukrze jest wiecej '' cukru w cukrze '' . biszkopt super słodki wychodzi a przy uciearnych ciastach redukuję ilość cukro o 1/ 4 ..

    Na private posyłam Tobie sprawdzony biszkopt ; taki do przekrojenia .. :) Pozdrawiam

  • Autor: Ardetha Data: 2012-10-06 13:48:56

    Dzięki serdeczne, może faktycznie to wina jaj, choć miały raczej standardowe wymiary... Albo moja... Po prostu automatycznie zrzuciłam winę na mąkę, bo nigdy nie zdarzyło mi się tak dziwnego w konsystencji ciasta uzyskać, a w Polsce 405 nie używałam... Hehehe, myślałam, że w kwestiach biszkoptów nic mnie nie zadziwi... :) Megi, dzięki za przepis :)

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-06 13:55:47

    ''Objawy padniętego biszkopta '' dla mnie wskazanie : nieodpowiednia proprcja mąki do jajca kurzego .. Masz teraz teraz mój przepisik i możesz porównać swoją recepturke ..

    Aaaa jeszcze cenna uwaga nie dopisałam w przepisie . Po wyjeciu upieczonego biszkoptu trzepnij go o podłoge z wysokości 30 - 50 cm.... bardzo mi sie to podoba ... czasem potrajam .. )) Struktura ciasta robi się pięknie równa .. ))

  • Autor: Ardetha Data: 2012-10-06 14:02:16

    Mój standardowy przepis zawiera jajo więcej na tą sama porcję mąki, nie dodaję też budyniu. Więc być może to jednak kwestia o jednego jajca za dużo

    Ciasto zawsze rzucam o podłogę - kiedyś przeczesałam internet wzdłuż i wszerz, szukając porad odnośnie perfekcyjnych biszkoptów i to była jedna z rad które warto zapamiętać.

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-10-06 18:15:45

    Uzywam maki 405 ale nigdy nie mialam problemow z przekrojeniem biszkoptu.Chociaz kiedys kupilam make 405 innej firmy niz uzywam na codzien i maka byla nieco inna bardziej podobna do tej Polskiej maki.

    Ja uzywam maki aurora to ta zdjecie z internetu.I sa dwa rodzaje tej maki ,jedna jest zapakowana w kredowym papierze i druga w zwyklym papierze.Ta w tym kredowym jest lepsza,nie trzeba jej przesiewac przez sitko zeby byla pulchniejsza.

  • Autor: kasiia Data: 2012-10-07 20:49:30

    to jest krupczatka

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-10-08 02:48:36

    To nie jest maka krupczatka .To zwykla Weizenmehl,tylko innej firmy,jest chyba bardziej oczyszczona,przez co bardziej delikatna.

  • Autor: kasiia Data: 2012-10-08 14:48:45

    instant .. to nie jest .. zwykla maka .. jest inaczej mielona

    na zdjeciu widac "instant" , "doppelgriffig" sprzedawana tez jako
    Spaetzlemehl lub Wiener Griessler ... .. niepylaca .. i nie zobia sie grudki..

    dla "niemieckojezycznych" "zarloków " pozwole sobie wstawic interesujacy link :

    http://www.chefkoch.de/forum/2,52,217566/Typen-bei-Mehl.html

  • Autor: ave82 Data: 2012-10-07 08:51:56

    Czy i ja mogłabym poprosić o ten przepisik na biszkopt? Wciąż jestem na etapie poszukiwania przepisu idealnego, bo choć upiekłam w życiu już wiele biszkoptów jeszcze nie jestem całkiem zadowolona z efektów. Z góry bardzo dziękuję!!!

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-08 15:16:21

    Mówisz i masz ... poczekaj za parę godz . podeśle z dokładnym opisem co i jak ..:))

Przejdź do pełnej wersji serwisu