Forum

Kuchenne porady

Szarlotka sypana,potrzebuje porady na szybko!

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-10-06 23:08:11

Kochani,wlasnie pieke szarlotke sypana wg przepisu Wkn.Za doslownie 15 minut mam ja wyciagnac z pieca.

Dziwi mnie maslo ,ktore jest roztopione na wierzchu,ono nie wsiaka.Tylko jest okolo 1 cm roztopnionego masla na wierzchu.Czy tak to ma wygladac?Bo wydaje mi sie ,ze to maslo powinno wsiaknac.Nie wiem co mam z tym fantem zrobic.Wylaczyc piekarnik,czy jeszcze troche potrzymac dluzej,zeby sie pieklo?

Dawno kiedys robilam szarlotke sypana i tez mi nie wyszla .

• Autor: anqe Data: 2012-10-06 23:21:22

wsiąknie nie martw się tak ma być mi też bardzo wolno wsiąka choć piękę ze swojego starego przepisu

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-10-07 12:22:19

Anqe dziekuje za szybka reakcje

• Autor: olenka_chicago Data: 2012-10-07 02:04:59

Wlasnie pieke to samo ciasto wg Wkn i tez mam je wyciagnac ale moje maslo wsiaklo dosc szybko. Ja bym przebila nozem to ciasto w kilku miejscach zeby wsiaklo.

Powodzenia zycze mam nadzieje ze wyjdzie Twoje i moje tez

• Autor: megi65 Data: 2012-10-07 09:50:10

Aleksandro !  Nie pomogę  , bo dwa razy podchodziłam  i za każdym razem porażka . Dla mnie to ciasto bez duszy i płci określonej ...

Wybieram szarlotki , jabłeczniki  ucierane , kruszone , miksowane , lepione .. Sypaną pożegnałam  ..adieu ..

• Autor: Wkn Data: 2012-10-07 10:42:44

Ja nie robiłam jej dawno. Ale już kiedyś pisałam, że nie każdy gatunek jabłek do tej szarlotki się nadaje - może wyjść pyszna, że całą blachę chciałoby się zjeść samemu, a może okazać się porażką na całej piekarniczej linii - też mi się coś takiego zdarzyło niestety w przeszłości :D

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-10-07 12:28:03

Jablka byly chyba jak najbardziej ok,bo i miekkie byly i dosc soczyste.A mialam jeszcze ich troche ,ale poobijane byly i muszki zaczely latac,wiec szybko trzeba bylo je przerobic.

Szarlotka jest pyszna,a to maslo chyba na gorze dlatego stalo,bo jablka lekko ugniotlam,a bylo ich dosc sporo i to maslo chyba nie moglo sie przeslizgnac,naklulam patyczkiem do szaszlykow w kilku miejscach i problem zniknal,fakt odrobine masla wyplynelo z formy dolem,ale tylko troszeczke.

• Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-10-07 12:23:57

Miala byc inna szarlotka,ale z braku czasu zrobilam na szybka wlasnie ta i wyszla a myslalam ,ze to bedzie po raz kolejny porazka..

• Autor: aneta85 Data: 2012-10-07 13:23:48

ja robilam ta szarlotke w tygodniu... i porazka ...z zewnatrz piekna ale w spodku nadal sypka i dno tez sypkie buuuu 

• Autor: Wkn Data: 2012-10-07 14:08:03

Tak się czasem dzieje, gdy wysypuje się zbyt małą tortownicę zbyt grubą warstwą masz-mąko-cukru lub gdy trafią się za mało soczyste jabłka, nie rozpadające się podczas pieczenia :(

No właśnie, chyba upiekę tę szarlotkę - mam nadmiar antonówek - ciekawe, jak wyjdzie z nimi. Podzielę się wrażeniami.

• Autor: Agulek74 Data: 2012-10-07 14:34:45

A ja piekłam Twoją szarlotkę kilka razy i zawsze mi wychodzi.Do pieczenia używam różnych jabłek i zawsze je lekko ugniatam, posypuje cukrem i cynamonem. Pycha!!

Pozdrawiam :)

• Autor: bogdzia Data: 2012-10-07 18:49:23

Ostatnio piekłam tę twoją szarlotkę i żeby nie było niespodzianki z suchymi składnikami na dnie formy, to po prostu zdjęłam górną warstwę utartych jabłek(nie odciskałam), tych które czekały w misce, ponieważ sok przemieścił się na dno miski i wyłożyłam do formy najpierw te soczyste na pierwszą warstwę. Póżniej druga warstwa suchych składników i warstwa odłożonych jabłek i znów suche na wierzch obłożyłam wiórkami masła. Mam nadzieję, że to co napiałam jest zrozumiałe. Sukces murowany.

• Autor: Wkn Data: 2012-10-07 19:03:51

Świetny trick! Dopisz go, jeśli można do komentarzy pod szarlotką :)

• Autor: agulinia Data: 2012-10-07 21:13:39

Mama piekła z antonówek i wczesniej podpiekła spód ciasta, wyszło pycha!!!

• Autor: agulinia Data: 2012-10-07 21:14:36

zapomniałam dodać, że mama dała jabłuszka (po podprażeniu) na sitku, żeby odciekły

• Autor: renia294 Data: 2012-10-07 16:12:26

Robilam ta szarlotke już kilka  razy zawsze szybko znikała bo pyszna. Na wierzch szarlotki dawałam kruszonke a nie masło.

• Autor: agulinia Data: 2012-10-07 21:12:42

Mama wczoraj piekła szarlotkę i też ściera masło, mówiła, że ciacho będzie ładnie błyszczało.

• Autor: mysha2006 Data: 2012-10-08 11:43:10

Ja robiłam tą szarlotkę właśnie z przepisu Wkn już kilkakrotnie i zawsze wychodzi pyszna. Jabłka daję szarą renetę, soku nie odcedzam tylko daję całość na dolną warstwę sypkich składników. Jabłka dociskam, resztę składników sypię na górę i układam cienko pokrojone masło. Zawsze się wchłania i wychodzi fajna, chrupiąca skorupka. Uwielbiamy ją :)

• Autor: elizabetka84 Data: 2013-12-30 10:25:38

Kochani chce na jutro upiec szarlotke sypana. Co myslicie zeby dodac mielone orzechy do suchych skladników?

Przejdź do pełnej wersji serwisu