Forum

Kuchenne porady

Szarlotka sypana,potrzebuje porady na szybko!

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-10-06 23:08:11

    Kochani,wlasnie pieke szarlotke sypana wg przepisu Wkn.Za doslownie 15 minut mam ja wyciagnac z pieca.

    Dziwi mnie maslo ,ktore jest roztopione na wierzchu,ono nie wsiaka.Tylko jest okolo 1 cm roztopnionego masla na wierzchu.Czy tak to ma wygladac?Bo wydaje mi sie ,ze to maslo powinno wsiaknac.Nie wiem co mam z tym fantem zrobic.Wylaczyc piekarnik,czy jeszcze troche potrzymac dluzej,zeby sie pieklo?

     

    Dawno kiedys robilam szarlotke sypana i tez mi nie wyszla .

  • Autor: anqe Data: 2012-10-06 23:21:22

    wsiąknie nie martw się tak ma być mi też bardzo wolno wsiąka choć piękę ze swojego starego przepisu

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-10-07 12:22:19

    Anqe dziekuje za szybka reakcje

  • Autor: olenka_chicago Data: 2012-10-07 02:04:59

    Wlasnie pieke to samo ciasto wg Wkn i tez mam je wyciagnac ale moje maslo wsiaklo dosc szybko. Ja bym przebila nozem to ciasto w kilku miejscach zeby wsiaklo.

    Powodzenia zycze mam nadzieje ze wyjdzie Twoje i moje tez

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-07 09:50:10

    Aleksandro !  Nie pomogę  , bo dwa razy podchodziłam  i za każdym razem porażka . Dla mnie to ciasto bez duszy i płci określonej ...

    Wybieram szarlotki , jabłeczniki  ucierane , kruszone , miksowane , lepione .. Sypaną pożegnałam  ..adieu ..

  • Autor: Wkn Data: 2012-10-07 10:42:44

    Ja nie robiłam jej dawno. Ale już kiedyś pisałam, że nie każdy gatunek jabłek do tej szarlotki się nadaje - może wyjść pyszna, że całą blachę chciałoby się zjeść samemu, a może okazać się porażką na całej piekarniczej linii - też mi się coś takiego zdarzyło niestety w przeszłości :D

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-10-07 12:28:03

    Jablka byly chyba jak najbardziej ok,bo i miekkie byly i dosc soczyste.A mialam jeszcze ich troche ,ale poobijane byly i muszki zaczely latac,wiec szybko trzeba bylo je przerobic.

    Szarlotka jest pyszna,a to maslo chyba na gorze dlatego stalo,bo jablka lekko ugniotlam,a bylo ich dosc sporo i to maslo chyba nie moglo sie przeslizgnac,naklulam patyczkiem do szaszlykow w kilku miejscach i problem zniknal,fakt odrobine masla wyplynelo z formy dolem,ale tylko troszeczke.

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-10-07 12:23:57

    Miala byc inna szarlotka,ale z braku czasu zrobilam na szybka wlasnie ta i wyszla a myslalam ,ze to bedzie po raz kolejny porazka..

  • Autor: aneta85 Data: 2012-10-07 13:23:48

    ja robilam ta szarlotke w tygodniu... i porazka ...z zewnatrz piekna ale w spodku nadal sypka i dno tez sypkie buuuu 

  • Autor: Wkn Data: 2012-10-07 14:08:03

    Tak się czasem dzieje, gdy wysypuje się zbyt małą tortownicę zbyt grubą warstwą masz-mąko-cukru lub gdy trafią się za mało soczyste jabłka, nie rozpadające się podczas pieczenia :(

    No właśnie, chyba upiekę tę szarlotkę - mam nadmiar antonówek - ciekawe, jak wyjdzie z nimi. Podzielę się wrażeniami.

  • Autor: Agulek74 Data: 2012-10-07 14:34:45

    A ja piekłam Twoją szarlotkę kilka razy i zawsze mi wychodzi.Do pieczenia używam różnych jabłek i zawsze je lekko ugniatam, posypuje cukrem i cynamonem. Pycha!!

    Pozdrawiam :)

  • Autor: bogdzia Data: 2012-10-07 18:49:23

    Ostatnio piekłam tę twoją szarlotkę i żeby nie było niespodzianki z suchymi składnikami na dnie formy, to po prostu zdjęłam górną warstwę utartych jabłek(nie odciskałam), tych które czekały w misce, ponieważ sok przemieścił się na dno miski i wyłożyłam do formy najpierw te soczyste na pierwszą warstwę. Póżniej druga warstwa suchych składników i warstwa odłożonych jabłek i znów suche na wierzch obłożyłam wiórkami masła. Mam nadzieję, że to co napiałam jest zrozumiałe. Sukces murowany.

  • Autor: Wkn Data: 2012-10-07 19:03:51

    Świetny trick! Dopisz go, jeśli można do komentarzy pod szarlotką :)

  • Autor: agulinia Data: 2012-10-07 21:13:39

    Mama piekła z antonówek i wczesniej podpiekła spód ciasta, wyszło pycha!!!

  • Autor: agulinia Data: 2012-10-07 21:14:36

    zapomniałam dodać, że mama dała jabłuszka (po podprażeniu) na sitku, żeby odciekły

  • Autor: renia294 Data: 2012-10-07 16:12:26

    Robilam ta szarlotke już kilka  razy zawsze szybko znikała bo pyszna. Na wierzch szarlotki dawałam kruszonke a nie masło.

  • Autor: agulinia Data: 2012-10-07 21:12:42

    Mama wczoraj piekła szarlotkę i też ściera masło, mówiła, że ciacho będzie ładnie błyszczało.

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-10-08 11:43:10

    Ja robiłam tą szarlotkę właśnie z przepisu Wkn już kilkakrotnie i zawsze wychodzi pyszna. Jabłka daję szarą renetę, soku nie odcedzam tylko daję całość na dolną warstwę sypkich składników. Jabłka dociskam, resztę składników sypię na górę i układam cienko pokrojone masło. Zawsze się wchłania i wychodzi fajna, chrupiąca skorupka. Uwielbiamy ją :)

  • Autor: elizabetka84 Data: 2013-12-30 10:25:38

    Kochani chce na jutro upiec szarlotke sypana. Co myslicie zeby dodac mielone orzechy do suchych skladników?

Przejdź do pełnej wersji serwisu