Forum

Kuchenne porady

problem z kotletami

  • Autor: kamila258 Data: 2012-10-07 02:29:27

    Robilam ostatnio kotlety, tzw. oszukane golabki - mieso, ryz i kapusta. I mialam z nimi problem - rozpadaly sie, nie chcialy sie trzymac, z trudem je usmazylam. Doradzcie, co bylo nie tak.

  • Autor: gabigold Data: 2012-10-07 07:46:34

    a dodałas kaszy mannej? no i ryż surowy lepszy, kiedyś chcialam zrobic szybko to ugotowałam ryż i mi sie rozpadały

  • Autor: lexi27 Data: 2012-10-07 07:58:51

    Ja oszukane gołąbki robię z ugotowanego na półtwardo ryżu i sparzonej kapusty. Ryż zawsze wykładam po ugotowaniu na duzy płaski talerz, bo odparował, a kapustę odciskam dodatkowo z wody.  Jeśli jej nie odciśniesz to "gołąbkach jest za dużo wody. Ja zawsze dodaję 1-2 łyżki suchej tartej bułki, by masa była bardziej ścisła i wtedy podczas smażenia gołąbki się nie rozpadają.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-10-07 09:19:48

    A dodałaś jajka ? Trzeba je też dodać, bo one scalają te kotllety.

  • Autor: Ania35 Data: 2012-10-07 13:45:39

    No właśnie- jajka to podstawa! Ryż daję zawsze sypki. A jajek w zależności ile robię gołąbków.Na 1kg. mięsa daję 5 jajek.

  • Autor: Kociambra Data: 2012-10-07 21:46:42

    Ja z kolei zamiast ryżu daję namoczony w mleku albo wodzie zwykły chleb. Patent mamy - do tej pory dokładałyśmy bułkę, ale po chlebie kotlety są bardziej spoiste. Oczywiście jajka też. A kapustę dajemy pekińską, drobno posiekaną. Kiedyś zaszalałam i powkładałam do środka pieczarki uduszone z cebulką. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu