Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Bezzwrotna pożyczka dla młodych małżeństw rolników czy to możliwe?

• Autor: monciakrk Data: 2012-10-10 07:05:52

Witam serdecznie mam pytanko czy możliwa jest taka pożyczka dla młodych małżeństw rolników?Otóż spotkałam dawno nie widzianą znajoma i powiedziała że budują dom za pieniążki z Unii,właśnie jakiś kredyt który spłacili tylko chyba w niewielkim procencie gdyż został umożony,z racji ze są młodym małżeństwem na roli.Planujemy z mężem budowę domu i posiadamy ziemię ,jesteśmy małżeństwem od 11 lat i w sumie nam również przydała by się taka pomoc więc szukam wszelkich informacji.Pomóżcie.

• Autor: alicja_bt Data: 2012-10-10 07:40:27

Spróbuj dowiedzieć się w banku BGŻ, moja szwagierka ma gospodarstwo rolne i korzysta z usług tego banku, ma tam konto rolnicze. Napewno u doradcy z agencji rolne też możesz coś się dowiedzieć. A znajoma nie mogła Ci trochę przybliżyć sprawy?

• Autor: megi65 Data: 2012-10-10 09:11:05

Zaproś znajomą  z mężem na dużą  caffę i dobre ciacho i ... odopwiedzą na wszelkie pytania .:)

• Autor: livia Data: 2012-10-10 11:23:28

może przystąpili do jakiegoś projektu ale to trudno jednoznacznie wskazać  gdzie taki projekt jet realizowany.

• Autor: dagusia_29 Data: 2012-10-10 12:41:00

Może zapytaj na forach rolniczych tam szybciej uzyskasz informacje.

np-  http://www.agrofoto.pl/

lub

http://www.poradnik-kredytowy.com.pl/

No i należy koleżankę wypytać co i jak bo ciążko stwierdzić jaki ten kredyt i gdzie

• Autor: dagusia_29 Data: 2012-10-10 12:42:04

A i zadzwoń do Agencji Rynku Rolnego tak mogą wiedzieć coś więcej

• Autor: monciakrk Data: 2012-10-10 15:32:11

Tzn do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa?

• Autor: olena Data: 2012-10-10 13:14:23

Moncia czy tylko posiadacie ziemię czy jesteście trochę dochodowym gospodarstwem?

• Autor: monciakrk Data: 2012-10-10 15:31:03

Tą ziemię uprawia inny człowiek ,oddaliśmy w dzierżawę.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-10-10 14:30:10

Coś mi się nie chce w to wierzyć, żaden bank nic nie da za darmo, jak by tak było, to wszystkie młode małżeństwa  domy by stawiali  za free:)

• Autor: monciakrk Data: 2012-10-10 15:34:08

Napewno już nie spotkam tej koleżanki ale coś zrozumiałam że to chyba było z Agencji Restrukturyzacji Rolnictwa .

• Autor: wita Data: 2012-10-10 17:05:09

Prawdę mówiąc trochę mnie zaszokował Twój wątek. Normalnie, to chyba sprzedaje się jedno dobro po to by nabyć inne. Z tego co piszesz, to chcielibyście i mieć cukierka i zjeść cukierka. 

Oniemiałam już na sam pomysł  budowania prywatnego domu na koszt europejskich podatników (w tym również polskich). Przecież te pieniądze nie spadają Europie z nieba. 

• Autor: Zuzanna248 Data: 2012-10-10 17:09:17

Nie sądzę, żeby były pożyczki bezzwrotne. Jakiś czas temu /nie wiem, czy to jeszcze obowiązuje/ były kredyty dla młodych rolników /, o ile pamiętam nie mogli przekraczać 40 lat, ale były to kredyty a nie pożyczki, no i trzeba było je spłacać w całości. Państwo, za pośrednictwem ARiMR, pokrywało bankom część odsetek.

Były również pożyczki, ale na tworzenie nowych miejsc pracy na wsi - chyba 10 tys. na utworzenie 1 miejsca pracy /maksymalnie na 6 miejsc/.

Zastrzegam, było to już jakiś czas temu.

• Autor: wita Data: 2012-10-10 17:20:56

Jestem absolutnie za pożyczkami na dobrych warunkach, nawet za umorzeniem pewnych pożyczek na sprzęt rolniczy, na tworzenie nowych miejsc pracy, ale nie na....budowę prywatnego domu!

• Autor: jaska2503 Data: 2012-10-10 20:42:16

Byłam poręczycielem takiej pożyczki(na tworzenie miejsc pracy) ok 3 lub 4 lat temu.

Ponadto wiem,że znajomy dostał 18 tys na założenie własnej działalności.Zajmował się wykończeniówką i za te pieniądze zakupił maszyny do ciącia glazuty itp.Wszystko musiało być udokumentowane zarówno w jednym jak i drugim przypadku

http://www.strefabiznesu.dziennikwschodni.pl/artykul/sa-pieniadze-na-wlasna-dzialalnosc-gospodarcza-18-albo-40-tysiecy-na-start-35462.html

Podejrzewam,że jest to coś na podobieństwo tego co pisze Figutka.A dokumentów trzeba masę.Koleżanka odegrała przed Tobą niezłą farsę nie wyjaśniając szczegółów.

Zastanów się czy w dzisiejszych czasach ktoś bezinteresownie wyłoży kasę,by ktoś inny mógł mieszkać we własnym domu.Budowa domu to nie są pieniądze 10 czy 18 tys.

Jakby ktoś coś to ja też

• Autor: Figutka Data: 2012-10-10 17:19:55

Twoja koleżanka napewno skorzystała, z któregoś z funduszy unijnych - być może zrealizowała projekt finansowany z PROW (program rozwoju obszarów wiejskich) np. na argoturystykę i stąd rozbudowa domu. jest to rzeczwiście dofinansowanie bezzwrotne - nie pamiętam do jakiej wysokości ale może nawet do 75%- trzeba jednak dysponować wkładem własnym na początek. Najlepiej poinformują Cię o warunkach uzyskania takiego dofinansowania w najbliższym Oddziale Terenowym Agencji Restrukturyzacji i modernizacji Rolnictwa albo w Biurze Powiatowym tej agencji. Otrzymać takie dofinansowanie nie jest łatwo , trzeba spełnić szereg warunków.

• Autor: bogdzia Data: 2012-10-10 18:39:11

W życiu nie słyszałam, aby z unijnych funduszy rolnych ludzie budowali sobie domy. Wprawdzie można ubiegać się o jakieś fundusze unijne, nawet bezzwrotne, ale one przeznaczone są na jakiś określony cel, bardzo związany z rolnictwem, bądź też wyjściem z rolnictwa i założeniem jakiejś małej działalności gospodarczej. Jeśli masz internet, to można sobie poszukać informacji w necie i poczytać, a najlepiej pójść do źródła, bo przepisy o dofinansowywaniu rolnictwa są tak szczegółowe, że chyba nikt z formułowiczów nie jest w stanie odpowiedzieć ci na zadany temat, chyba że jest tu ktoś zatrudniony w ARiMR i parający się tymi sprawami i zechce ci pomóc.

• Autor: bahus Data: 2012-10-10 19:12:46

Bezzwrotnie może być tylko wtedy gdy to Ty ulokujesz gdzieś swoje pieniądze (patrz np. Aber Gold) Innej opcji nie ma. (no chyba, że wierzysz w bajki)

• Autor: marzena89gb Data: 2012-10-10 19:31:51

wydaje mi się że to mógł być jakis projekt na dofinansowanie gospodarstwa ale nic darmo nie ma nie wierze że dostała pieniądze na budowę domu nigdy o takim czymś nie słyszałam a jeżeli to był projekt na dofinansowanie gospodarstwa to będzie musiała się z niego wywiązać jeżeli się nie wywiąże to bedzie zwracać pieniądze w całości

• Autor: Zuzanna248 Data: 2012-10-10 19:45:45

może o to chodzi? http://www.bgz.pl/dla_rolnictwa/finansowanie_dzialalnosci/kredyt_agro_unia.html#tabs=2

najlepiej skontaktuj się z najbliższym oddziałem BGŻ, choć myślę, że bud. mieszkalne mogą być tylko jako towarzyszące przy budynkach produkcyjnych bądź usługowych /

• Autor: as Data: 2012-10-10 22:17:31

Zapytałam wujka google i znalazłam coś takiego. nie wiem czy nadal to obowiązuje http://www.strefabiznesu.nowiny24.pl/artykul/podkarpackie-dotacje-dla-mlodych-rolnikow-po-75-tys-zl-wystarcza-2-ha-56155.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu