Forum

Kuchenne porady

Przechowywanie zalewy

  • Autor: Monia1805 Data: 2012-10-10 22:02:21

    Powiedzcie mi proszę, czy zalewę do grzybków marynowanych, której mi zostało sporo, mogę przechować kilka dni do ponownego użycia? Nie zepsuje się? W jaki sposób?

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-10 22:12:54

    Absolutnie nic się nie stanie .. Polecam chłodne miejsce  , u mnie balkon swietnie nadaje się . Zabezpiecz przed zanieszczyszczeniem z zewnątrz :)) Możesz wykorzystac chłodną piwniczkę .

  • Autor: Monia1805 Data: 2012-10-11 08:05:34

    Nie mam ani balkonu ani piwnicy :( Ale myślę że lodówka świetnie się sprawdzi. Dziękuję Ci Megi za szybką odpowiedź :)

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-11 08:14:11

    Monia .. nie wspominałam o lodówce ale pamietaj bardzo szczelnie zalewę przykryj aby zapach octu nie rozszedł się na inne produkty ... Hmm masło octowe .. może i smaczne ale po co ryzykować ..

  • Autor: as Data: 2012-10-11 08:36:51

    Orientujesz się jak długo taka zalewa może stać w lodówce?

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-10-11 08:40:47

    Ja wlewam gorącą do słoika i zakręcam, stawiam do góry dnem do wystygnięcia. Może stać bardzo długo tak jak przetwory.

  • Autor: Monia1805 Data: 2012-10-11 09:18:06

    Ja też wlałam do słoików :)

    A później aby tą zalewą zalać grzybki to ponownie muszę ją zagotować czy mogę taką zimną je zalać?

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-11 09:54:17

    Monia ..gorąca zalewa '' rozciapa '' delikatne grzybki .. W zimnej też %% nabiorą , no może troszkę podgrzej , lekko letnia .. . Tak przynajmniej ja zrobiałbym .. Aczkolwiek do dyskusji dołączą się nałogowi zbieracze runa leśnego .. :))

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-10-11 11:22:01

    Ja nie zagotowuje, zalewam letnią bo i tak trzeba pasteryzować

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-11 09:56:27

    A wiesz nie wiem ...ale ja do tygodnia - 10 dni trzymałabym . Przecież tam są %% i nic '' strasznego''  nie może się przydarzyć .. Tak sama dedukuje .. ::)

Przejdź do pełnej wersji serwisu