Forum

Kuchenne porady

Nie wiem jakie ciasto...

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-10-12 12:04:28

    Witam, siostra prosiła, żebym upiekła ciasto urodzinowe, które mogłaby zabrać do pracy i właśnie mam problem, bo nie mam pomysłu. Chodzi o to, że gdy zrobię ciasto w niedzielę, żeby w poniedziałek było świeże. Proszę o pomoc i sugestie.

  • Autor: hope30 Data: 2012-10-12 12:06:24

    pani walewska-pychotka,orzechowiec,królewiec,miodownik z masą grysikową(Dorotaxx) ,Makusiowy piernik z masą budyniową...i wiele innych(moje makaroniki lub red velvet:) )

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-12 12:36:54

    I najważniejsze wszystkie świeże jak poleżakują nawet 3 dni .. )) Hope nasza Złoto Cukiernico , do mycia mis najmę się do Ciebie , jako wolontariuszka w rzeczy samej ..

  • Autor: hope30 Data: 2012-10-12 13:38:18

    Madziu...bez takich mi tu proszę:P

    gdzie tam do mycia mis.....u mnie Połówek to robi jak mam zatrzęsienie pieczenia:)

    a Ty....z Tobą to bym caffę wypiła:)

  • Autor: cerekm Data: 2012-10-12 12:31:13

    ooo pychotka jest super;)))) jedno z moich ulubionych ciast;)

  • Autor: hope30 Data: 2012-10-12 13:39:13

    właśnie przekładam kremem  4 takowe pychotki dla LUDZI na jutro:)

  • Autor: bonieś Data: 2012-10-12 21:08:02

    Strasznie mi się podoba toTwoje  "dla LUDZI"  :)) Mimowolnie się uśmiecham. 

  • Autor: hope30 Data: 2012-10-12 21:26:47

    Bonieś:)-klient nasz pan....to co mam mówić? dla Państwa? jakoś tak zawsze mówiłam,że dla ludzi...:):P

  • Autor: hope30 Data: 2012-10-12 21:28:21

    Bonieś:)-

    jak dla obcych-to dla ludzi....a jak swoim-to swoim...

    klient nasz pan....to co mam mówić? dla Państwa? jakoś tak zawsze mówiłam,że dla ludzi...:):P

  • Autor: bonieś Data: 2012-10-19 08:19:50

    I znowu się uśmiałam. Nic nie zmieniaj, broń Boże. Jest idealnie, tylko taka myśl mnie przeszła, jakoby dla swoich to było dla NIE-ludzi. Kumasz

  • Autor: makusia Data: 2012-10-12 14:52:45

    Ciacho z chałwą też polecam, jest najlepsze właśnie na drugi dzień:)

    http://wielkiezarcie.com/recipe22034.html

  • Autor: Ania35 Data: 2012-10-12 14:59:40

    Ja polecam sernik gotowany. Placki robi się i piecze szybciutko, masę serową również gotuje się błyskawicznie, a jeśli ciasto zrobisz w niedzielę do południa, to na poniedziałek placki skruszeją i będzie pycha!!!!! Pozdrawiam

  • Autor: emeska1974 Data: 2012-10-12 19:14:49

    U nas w pracy wszyscy lubią kruszawiec inaczej pleśniak - nie starzeje się szybko i pyszny jest

  • Autor: cerekm Data: 2012-10-12 21:25:48

    skubaniec ;))))))

  • Autor: emeska1974 Data: 2012-10-12 21:37:43

    jak zwał tak zwał ale PYCHA

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-10-13 08:42:25

    Dalej nie wiem jakie zrobić ciasto... składniam się ku miodownikowi z masą grysikową, ale nie jestem przekonana.

  • Autor: makusia Data: 2012-10-13 10:11:50

    Dalej nie wiem jakie zrobić ciasto... składniam się ku miodownikowi z masą
    grysikową, ale nie jestem przekonana.

    Miodownik Ewciu, możesz zrobić nawet dwa, trzy dni wcześniej;)

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-10-13 10:34:12

    Dobra... będzie miodownik. Mam nadzieję, że siostra będzie zadowolona. ;) Dziękuję za pomoc. :)

  • Autor: makusia Data: 2012-10-13 10:36:02

    Dobra... będzie miodownik. Mam nadzieję, że siostra będzie zadowolona. ;)
    Dziękuję za pomoc. :)

    Będzie, będzie:) Pochwal się później wypiekiem w wątku pieczeniowym:)

  • Autor: urszulka Data: 2012-10-13 09:40:26

    Ja na imprezy robie ciasta nawet 3 dni wczesniej i nic sie niedzieje no poza smietanowymi te 1-2 dni wczesniej

  • Autor: gabigold Data: 2012-10-13 10:35:36

    Miodownik , jest przesuper,zreszta tu dużo ciast zasluguje na uwage:)

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-10-17 11:44:57

    Zrobiłam miodownik... i niestety ciasto nie zmiękoło mimo iż stało półtora doby. :(

  • Autor: Ania35 Data: 2012-10-17 20:53:58

    Nic się nie martw. Czasem tak się dzieje, że człowiek się stara i nic nie wychodzi. Ja jak piekę miodownika, to kruche blaty, które upiekę, jeszcze dość ciepłe wkładam do reklamówki. Zanim zrobię krem i upiekę wszystkie blaty, ciasto trochę już zmięknie, a w połączeniu z masą miodownik będzie ok. A tak na marginesie, to może do ciasta dodałaś za dużo miodu? Pozdrawiam

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-10-17 21:17:00

    Dałam nawet mniej miodu, bo miałam taki mniejszy słoik.

  • Autor: makusia Data: 2012-10-19 12:15:39

    Nie wiem z jakiego przepisu piekłaś, może za długo? Ja przełożony masą zamykam w pojemniku na ciasto, można także zawinąć w folię spożywczą. Na drugi, trzeci dzień jest najlepsze;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu