W tamtym tygoniu hodowalam zakwas na chleb z maki zytniej razowej. Wszystko bylo w porzadku. Po czterech dniach schowalam zakwas do lodowki i do niego nie zagladalam. Dzisiaj wyjelam i okazalo sie, ze na sciankach sloika nad zakwasem pojawila sie plesn:((( Byly tam resztki maki z mieszania zakwasu. W dodatku zakwas pachnie fermentacja. Czy tak ma byc? Prosze o pomoc osoby z doswiadczeniem w obchodzeniu sie z zakwasem...
Nic nie napisałaś o kolorze pleśni np. kropidlaki (Aspergillusy) są kolorowe. Myślę, że jest to Oospora lactis. Pleśń jest niegroźna. Lubi mleko oraz kwaszonki. Występuje w postaci białego nalotu i często widuje się ją na ogórkach kiszonych. Zakwas pachnie fermentacją bo pachnie. Jednak wydaje mi się, że skoro stan Twojego zakwasu Cię niepokoi to po prostu się go pozbądź. To tak jak z czeskim Tuzemakiem zatrutym alkoholem metylowym. Zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że właśnie ta jedna butelka, która stoi w barku jest skażona. A nawet jeżeli jest dobra i tak nie będzie nam smakować.
Zakwas ma kwaśny sfermentowany zapach dla niektórych wręcz śmierdzi, może to nie pleśń tylko osad z mąki w lodówce może być wilgotny i wygląda jak pleśń. Nabierz na palec czy łyżeczkę i powąchaj, będzie jeśli będzie czuć stęchlizną lub po prostu grzybami to pleśń.
W tamtym tygoniu hodowalam zakwas na chleb z maki zytniej razowej. Wszystko bylo w porzadku. Po czterech dniach schowalam zakwas do lodowki i do niego nie zagladalam. Dzisiaj wyjelam i okazalo sie, ze na sciankach sloika nad zakwasem pojawila sie plesn:((( Byly tam resztki maki z mieszania zakwasu. W dodatku zakwas pachnie fermentacja. Czy tak ma byc? Prosze o pomoc osoby z doswiadczeniem w obchodzeniu sie z zakwasem...
Nic nie napisałaś o kolorze pleśni np. kropidlaki (Aspergillusy) są kolorowe. Myślę, że jest to Oospora lactis. Pleśń jest niegroźna. Lubi mleko oraz kwaszonki. Występuje w postaci białego nalotu i często widuje się ją na ogórkach kiszonych. Zakwas pachnie fermentacją bo pachnie. Jednak wydaje mi się, że skoro stan Twojego zakwasu Cię niepokoi to po prostu się go pozbądź. To tak jak z czeskim Tuzemakiem zatrutym alkoholem metylowym. Zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że właśnie ta jedna butelka, która stoi w barku jest skażona. A nawet jeżeli jest dobra i tak nie będzie nam smakować.
Plesn jest biala
Zakwas ma kwaśny sfermentowany zapach dla niektórych wręcz śmierdzi, może to nie pleśń tylko osad z mąki w lodówce może być wilgotny i wygląda jak pleśń. Nabierz na palec czy łyżeczkę i powąchaj, będzie jeśli będzie czuć stęchlizną lub po prostu grzybami to pleśń.