Witam. Mamy z mamą zamiar upiec jutro kurczaka generała z programu M. Gessler, na butelce piwa. Piwo kupione, kurczak natarty przyprawami i tak debatujemy i rozmyślamy z mamą ile ma być tego piwa w butelce??? Wiekszość przepisów w internecie mówi o połowie piwa lub 2/3, ale w tych przepisach komentujący skarżyli sie na brak wyciekania piwa podczas pieczenia... Czy ktos próbował z całą zawartością butelki? Butelka nie pęknie?
....a ja robiłam kilka razy i nigdy piwo nie chciało kipieć :( ostatnio gdzies wyczytałam że powinno się do niego dosypać szczyptę soli, ale nie zdążyłam jeszcze tego sposobu wypróbować
Mnie mało wyciekło, tyle co nic. Piekłam już dawno temu z przepisu Pascala na puszce piwa i tez nie wyciekało. Nie zachwycił mnie ten kurczak, wolę z rożna:)
Zrobiony, w połowie zjedzony:) Niestety, piwo nie wyciekało tak jak sobie to wyobrażałam. Zapieniło się tylko 2 razy po dodaniu szczypty soli. Ogólnie piwa ubyło w ciągu dwóch godzin pieczenia, jakieś 1/3 butelki.
Też sie skusiłam, ale piwo uparte nie chciało wykipieć, więc za radą (czytaj komentarze pod przepisem) co chwilę stukałam w szyjkę długim nożem kuchennym i trochę to było uciążliwe. Następnym razem spróbuję z solą
ja też kiedyś stukałam i stukałam...aż mnie domownicy zapytali czy się w dzięcioła bawię:) oczywiście nie wykipiało, z solą nadal nie miałam okazji wypróbować
Witam. Mamy z mamą zamiar upiec jutro kurczaka generała z programu M. Gessler, na butelce piwa. Piwo kupione, kurczak natarty przyprawami i tak debatujemy i rozmyślamy z mamą ile ma być tego piwa w butelce??? Wiekszość przepisów w internecie mówi o połowie piwa lub 2/3, ale w tych przepisach komentujący skarżyli sie na brak wyciekania piwa podczas pieczenia... Czy ktos próbował z całą zawartością butelki? Butelka nie pęknie?
nie pęknie,ja piekę na całej butelce i nie pękła nigdy...
dziękuję za szybką odpowiedź:)
Ja tez pieke z cala zawartoscia piwa i nie peka:)
cala butelka, ale koniecnie 0,33 ..
Tak, tak. Właśnie 330 ml kupiłam:)
....a ja robiłam kilka razy i nigdy piwo nie chciało kipieć :( ostatnio gdzies wyczytałam że powinno się do niego dosypać szczyptę soli, ale nie zdążyłam jeszcze tego sposobu wypróbować
pomaga na bank;-))
Mnie mało wyciekło, tyle co nic. Piekłam już dawno temu z przepisu Pascala na puszce piwa i tez nie wyciekało. Nie zachwycił mnie ten kurczak, wolę z rożna:)
Zrobiony, w połowie zjedzony:) Niestety, piwo nie wyciekało tak jak sobie to wyobrażałam. Zapieniło się tylko 2 razy po dodaniu szczypty soli. Ogólnie piwa ubyło w ciągu dwóch godzin pieczenia, jakieś 1/3 butelki.
Piekłam tego kurczaka ale dla mnie lepszy z rozna.
Też sie skusiłam, ale piwo uparte nie chciało wykipieć, więc za radą (czytaj komentarze pod przepisem) co chwilę stukałam w szyjkę długim nożem kuchennym i trochę to było uciążliwe. Następnym razem spróbuję z solą
ja też kiedyś stukałam i stukałam...aż mnie domownicy zapytali czy się w dzięcioła bawię:) oczywiście nie wykipiało, z solą nadal nie miałam okazji wypróbować