Forum

Kuchenne porady

Kurczak generał

  • Autor: Mloda Data: 2012-10-12 23:14:32

    Witam. Mamy z mamą zamiar upiec jutro kurczaka generała z programu M. Gessler, na butelce piwa. Piwo kupione, kurczak natarty przyprawami i tak debatujemy i rozmyślamy z mamą ile ma być tego piwa w butelce??? Wiekszość przepisów w internecie mówi o połowie piwa lub 2/3, ale w tych przepisach komentujący skarżyli sie na brak wyciekania piwa podczas pieczenia... Czy ktos próbował z całą zawartością butelki? Butelka nie pęknie?

  • Autor: hope30 Data: 2012-10-12 23:18:37

    nie pęknie,ja piekę na całej butelce i nie pękła nigdy...

  • Autor: Mloda Data: 2012-10-12 23:23:51

    dziękuję za szybką odpowiedź:)

  • Autor: kamila258 Data: 2012-10-12 23:46:44

    Ja tez pieke z cala zawartoscia piwa i nie peka:)

  • Autor: cerekm Data: 2012-10-13 08:09:55

    cala butelka, ale koniecnie 0,33 ..

  • Autor: Mloda Data: 2012-10-13 10:42:29

    Tak, tak. Właśnie 330 ml kupiłam:)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-10-13 10:21:52

    ....a ja robiłam kilka razy i nigdy piwo nie chciało kipieć :(   ostatnio gdzies wyczytałam że powinno się do niego dosypać szczyptę soli, ale nie zdążyłam jeszcze tego sposobu wypróbować

  • Autor: cerekm Data: 2012-10-13 12:23:06

    pomaga na bank;-))

  • Autor: vikunia Data: 2012-10-13 14:06:37

    Mnie mało wyciekło, tyle co nic.  Piekłam już dawno temu z przepisu Pascala na puszce piwa i tez nie wyciekało. Nie zachwycił mnie ten kurczak, wolę z rożna:)

  • Autor: Mloda Data: 2012-10-13 18:01:29

    Zrobiony, w połowie zjedzony:) Niestety, piwo nie wyciekało tak jak sobie to wyobrażałam. Zapieniło się tylko 2 razy po dodaniu szczypty soli. Ogólnie piwa ubyło w ciągu dwóch godzin pieczenia, jakieś 1/3 butelki.

  • Autor: pasia50 Data: 2012-10-13 22:01:57

    Piekłam tego kurczaka ale dla mnie lepszy z rozna.

  • Autor: Tercia Data: 2012-10-19 18:14:05

    Też sie skusiłam, ale piwo uparte nie chciało wykipieć, więc za radą (czytaj komentarze pod przepisem) co chwilę stukałam w szyjkę długim nożem kuchennym i trochę to było uciążliwe. Następnym  razem spróbuję z solą

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-10-21 22:00:40

    ja też kiedyś stukałam i stukałam...aż mnie domownicy zapytali czy się w dzięcioła bawię:) oczywiście nie wykipiało, z solą nadal nie miałam okazji wypróbować

Przejdź do pełnej wersji serwisu