dostałam wczoraj sporą reklamówkę korzenia pietruszki. w piwnicy za ciepło, w lodówce miejsca jak na lekarstwo.... co z tym zrobić zeby się nie zepsuła? do tej pory używałam w zasadzie jako dodatek do zupy...
i ... nadal używaj .. :)) Hiro mnie babcia leczyła wywarem z pieruchy jak miałam problemy z układem moczowym , nie poowiem aby był to fajny napój ale skutkował , szczególnie jak babcia stała przy mnie ..
Pieknie oczyść , starukuj i myk do pojemniczków i do zamrożenia. A jak masz nadmiar czasu i miejsca w zamrżalniku dokup marchewki i selera z nacią i mieszanka warzywna jak amrzenia do zupek i róznych sosów np . do gołąbków . Zobaczysz gdy nie będziesz miała zbyt wiele zcasu taki '' wynalazek '' z lodówki jak marzenie .... pozdrawiam
tak na surowo bez obgotowania? to jest myśl, mam male dziecko to będzew sam raz na zupkę. myślałam o tym zeby ugotowaćz marchewką i selerem zmiksować i pomrozić maleńkie porcje...
Zawsze możesz ją oczyścic, przekroic wzdłuz i położyć na grzejnik by ususzyć. W razie, gdy nie ma pod ręką świeżej pietruchy, do zupki suszona jak znalazł. Tak robie również z nadmiarem selery.
Dokup jeszcze innych warzyw i zrób domową vegetę z przepisu Wkn, pracochłonna jest w przygotowaniu, ale nie do zastąpienia w przyprawianiu potraw. Jeśli masz suszarkę do warzyw i grzybów, pójdzie szybciej.
Można jeszcze z przemiłą sąsiadką podzielić się ..albo jakaś mała skrzyneczka , pojemnik z piaskiem albo z taką mieszanką ziemia + piasek i powkładaj parę korzeni pietruchy , podlewaj od czasu do czasu , jak masz okno to nastąpi wgetetacja i bedziesz miała całą zimę swoją nać .. a nawet jak jest ciemna to ładnie przezimuje ..
Możesz zrobić piure z pietruszki. Pyszne, łatwe i zdrowe.
Pietruszki należy ugotować aby były miękkie, następnie podsuszyć je na sitku (ja to robię w piekarniku), przetrzeć przez praskę, dodać troszkę masła i zagęścić startym parmezanem. Jeśli ktoś lubi może dodać odrobinkę - tak na końcu noża - curry.
Możesz zrobić wykwintną zupę krem z pietruszki i kwaśnych jabłek na rosole i podawać ją ze skwarkami z wędzonego boczku.
Możesz pokroić w plasterki i szybko poddusić na odrobinie oliwy na patelni. A na samym końcu dodać świeżo zmielony kolorowy pieprz. Jako dodatek do mięs pieczystych.
Moja mama tarła na tarce z duzymi oczkami razem z marchwią i selerem i zasypywała solą. Potem wkładała do słoików (sól jest konserwantem) i używała zimą do gotowania rosołu i zup wszelakich.
Jak masz dużo pietruszki to daj ją do kartona lub plastikowej skrzynki przykryj ją piaskiem lub ziemią i daj do piwnicy.Wytrzyma do Bożego Narodzenia albo dłużej.Pozdrawiam
Witam! Pietruszkę można oczyścić, pokroić na kawałki i pomrozić. W necie wyczytałam, że można robić frytki lub chipsy. A można też wrzucić do kuchennego robota razem z marchewką i selerem, wysuszyć w piekarniku i przyprawa na zimę gotowa:) powodzenia
dostałam wczoraj sporą reklamówkę korzenia pietruszki. w piwnicy za ciepło, w lodówce miejsca jak na lekarstwo.... co z tym zrobić zeby się nie zepsuła? do tej pory używałam w zasadzie jako dodatek do zupy...
i ... nadal używaj .. :)) Hiro mnie babcia leczyła wywarem z pieruchy jak miałam problemy z układem moczowym , nie poowiem aby był to fajny napój ale skutkował , szczególnie jak babcia stała przy mnie ..
Pieknie oczyść , starukuj i myk do pojemniczków i do zamrożenia. A jak masz nadmiar czasu i miejsca w zamrżalniku dokup marchewki i selera z nacią i mieszanka warzywna jak amrzenia do zupek i róznych sosów np . do gołąbków . Zobaczysz gdy nie będziesz miała zbyt wiele zcasu taki '' wynalazek '' z lodówki jak marzenie .... pozdrawiam
tak na surowo bez obgotowania? to jest myśl, mam male dziecko to będzew sam raz na zupkę. myślałam o tym zeby ugotowaćz marchewką i selerem zmiksować i pomrozić maleńkie porcje...
Zawsze możesz ją oczyścic, przekroic wzdłuz i położyć na grzejnik by ususzyć. W razie, gdy nie ma pod ręką świeżej pietruchy, do zupki suszona jak znalazł. Tak robie również z nadmiarem selery.
Dokup jeszcze innych warzyw i zrób domową vegetę z przepisu Wkn, pracochłonna jest w przygotowaniu, ale nie do zastąpienia w przyprawianiu potraw. Jeśli masz suszarkę do warzyw i grzybów, pójdzie szybciej.
Można jeszcze z przemiłą sąsiadką podzielić się ..albo jakaś mała skrzyneczka , pojemnik z piaskiem albo z taką mieszanką ziemia + piasek i powkładaj parę korzeni pietruchy , podlewaj od czasu do czasu , jak masz okno to nastąpi wgetetacja i bedziesz miała całą zimę swoją nać .. a nawet jak jest ciemna to ładnie przezimuje ..
Suszyć.
Możesz zrobić piure z pietruszki. Pyszne, łatwe i zdrowe.
Pietruszki należy ugotować aby były miękkie, następnie podsuszyć je na sitku (ja to robię w piekarniku), przetrzeć przez praskę, dodać troszkę masła i zagęścić startym parmezanem. Jeśli ktoś lubi może dodać odrobinkę - tak na końcu noża - curry.
Możesz zrobić wykwintną zupę krem z pietruszki i kwaśnych jabłek na rosole i podawać ją ze skwarkami z wędzonego boczku.
Możesz pokroić w plasterki i szybko poddusić na odrobinie oliwy na patelni. A na samym końcu dodać świeżo zmielony kolorowy pieprz. Jako dodatek do mięs pieczystych.
Moja mama tarła na tarce z duzymi oczkami razem z marchwią i selerem i zasypywała solą. Potem wkładała do słoików (sól jest konserwantem) i używała zimą do gotowania rosołu i zup wszelakich.
Jak masz dużo pietruszki to daj ją do kartona lub plastikowej skrzynki przykryj ją piaskiem lub ziemią i daj do piwnicy.Wytrzyma do Bożego Narodzenia albo dłużej.Pozdrawiam
Witam! Pietruszkę można oczyścić, pokroić na kawałki i pomrozić. W necie wyczytałam, że można robić frytki lub chipsy. A można też wrzucić do kuchennego robota razem z marchewką i selerem, wysuszyć w piekarniku i przyprawa na zimę gotowa:) powodzenia