Forum

Rozmowy wolne i frywolne

śmierdzący dywan

• Autor: Kicia150 Data: 2012-10-19 15:05:58

Od jakiegoś czasu mam problem z dywanem,mianowicie jego zapach. Swego czau przeszliśmy długi remont,który trwał kilka miesięcy. Dywan  oczywiście cały czas był zwinięty i dodatkowo zabezpieczony folią. Kiedy go rozwinęliśmy uderzył nas dziwny zapach w pokoju,jak się okazało to dywan tak śmierdział jakimiś brudnymi skarpetami.Po upraniu intensywność smrodu się zmniejszyła. Dodam,że dywan był prany od tego czasu 3-4razy i nic nie pomaga.Wczoraj go wietrzyłam i trzepałam przydałaby się go wyprać i tak sobie pomyślałam,że może podpowiecie w czym uprać,żeby był czysty i przestała śmierdzieć. Dodam,że dywan jest wełniany(chyba w 80%) i piorę go szamponem Vanish 3w1 od kilki lat.Kiedyś prałam tylko piankami ,żeby nie przemaczać go . Nigdy nie prałam  w wodzie ,ale zastanawiam się,czy może to by pomogło? Z drugiej strony jak widzę piękne,dobre gatunkowo dywany,które ludzie piorą ludzie na trzepaku wodą z węża ogrodowego to az serce mnie boli.Poradzcie proszę co robić.

• Autor: Paola_r Data: 2012-10-19 15:58:32

A gdyby tak na długą chwilę posypać sodą, żeby soda zaabsorbowała zapach i odkurzyć? Lub potraktować innymi środkami do stosowania "na sucho"?

• Autor: aggusia35 Data: 2012-10-19 17:15:39

Jakiś czas temu nasikał nam na dywan kot. Był chory i chciał nam to w ten sposób pewnie pokazać. Cuda z męzem wyczynialiśmy i pralismy cały dywan z jedej i drugiej strony i zapach może mniejszy ale i tak pozostawiał. Już nawet mieliśmy wyrzucić ten dywan ale zwołałam Pana od czyszczenia dywanów zapach zniknął. Co do prania dywanów to wcześniej robiłam to sama Vaniszem i po zamówienia speca od dywanów stwierdzam, że moje pranie to było takie powierzchowne, a w przypadku foteli to nawet wcieranie brudu. Facet tą maszyną tak to czysto zrobił wyciągał cały bród z dywanu .

• Autor: Zośka Data: 2012-10-20 00:36:00

A na takie historyje niezastąpiony jest BORAKS!

• Autor: alicja_bt Data: 2012-10-19 17:41:16

Jak koleżanki wspomniały tylko solidne pranie i wysuszenie pomoże, a następnym razem nie owijaj dywanu folią tylko stara pościelą albo kocami, W foli zawsze używany dywan będzie smierdział.

• Autor: Kicia150 Data: 2012-10-19 17:45:52

Też uważam,że zaszkodziła jemu folia,zwłaszcza że wtedy było bardzo ciepło.

• Autor: megi65 Data: 2012-10-19 18:20:02

Jednym słowem ; podgotowałaś dywan .:(( Myśle , że fachowe pranie dywanów powinno pomóc !

Poinformuj o efektach , będziemy bogatsze o kolejne doświadczenie .. :))

• Autor: emeska1974 Data: 2012-10-19 19:37:22

Karcher powinien zadzialac

• Autor: monikan Data: 2012-10-29 23:24:39

witam cie kicia i pozdrawiam. co do twojego dywanu i nie tylko tego gatunku to najlepiej jest rozrobic wode z octem i przetrzec dywan mozesz dac wiecej octu nie zraz sie zapachem ocet ma to do siebie ze wyparuje i go nie czuc a z nim ulatuja wszystkie niemile zapachy.sama tak robie ze zlikwidowaniem niemilego zapachu czy poprostu nadaniu dywanowi koloru bo dziala to super na odswiezenie koloru. powinno pomoc zycze powodzenia i trzymam kciuki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu