Forum

Kuchenne porady

mięso pieczone

  • Autor: hira Data: 2012-10-24 18:03:03

    piekłam ostatnio kilka razy polędwiczkę nadziewaną morelą i schab faszerowany polędwiczką ze śliwką.wszystko było super, mięsko miękkie,w smaku pyszne ale za każdym razem jeden feler: oddziela mi się nadzienie, tzn albo morela w oplędwiczce, albo w drugim przypadku polędwiczka od schabu

    jużkombinowałam z czsem pieczenia, temperaturą,obwiązywałam nicią i nic, za każdym razem to samo

    macie jakieś pomysły jak temu zaradzić?

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-10-24 18:38:32

    Ja mięska piekę w rękawie,nic się nie oddziela:)

  • Autor: hira Data: 2012-10-24 20:40:09

    ja też wszystkie w rękawie piekę i za każdym razem to samo;-(

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-10-24 22:19:10

    Za mało śliwek wkładasz, dlatego tak Ci się tak robi, śliwki się kurczą przy pieczeniu, musisz dawać więcej na ścisk, ja daję dużo.

    http://wielkiezarcie.com/recipe39353.html

  • Autor: hira Data: 2012-10-25 08:01:42

    no dobrze, rozumiem to wprzypadku polędwiczki zmorelą jak morelaodchodzi od mięsa....ale jak piekłam schab który był nadziany polędwiczką ze śliwką to rozdzieliła misię cała polędwiczka od schabu, a nie śliwka od polędwiczki, to się akurat trzymało

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-10-25 08:15:09

    Może za dużą dziurę robisz w schabie, zamrożoną polędwicę trzeba wsunąć na ścisk do schabu, wtedy na pewno nie będzie odchodzić.Bo chyba mrozisz polędwiczkę zanim ją wsuniesz do schabu?Zerknij sobie tutaj::)http://dziecko-info.rodzice.pl/showthread.php/179437-Schab-faszerowany-pol%C4%99dwica-ze-%C5%9Bliwkami

  • Autor: hira Data: 2012-10-25 08:39:41

    oczywiście że mrożę, inaczej niewyobrażam sobiewepchnięcia jej w schab;-) wydaje mi się ze jest na ścisk, ledwo mi się udaje to wcisnąć, ale może faktycznie dziura za duża

  • Autor: hira Data: 2012-10-25 08:43:09

    właśnie cośtakiego robiłam, tylko nienacinałam polędwiczki, zrobiłam dziurę i napchałam śliwek na ścisło,masowałam zeby się więcej zmieściło,zamroziłam i wcisnęłam w schab, piekłam w rękawie, chciałam podać na zimno i klops, rozleciało sie przy krojeniu

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-10-25 09:12:38

    Mnie się też kiedyś rozleciało , bo za długo piekłam:)Teraz piekę krócej, studzę mięsko, a potem na kilka godzin jeszcze do lodówki i oczywiście w ruch idzie ostry nóż, taki zwykły nie piłeczkowy, bo po takim mięso mi się kruszy.

  • Autor: hira Data: 2012-10-25 09:46:13

    znaczy lepiej jak jest leciuteńko niedopieczone? będzie czuć jak pokroję na zimno?może to głupie pytanie ale ja zielona jestem

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-10-25 09:58:29

    Tak:) Schab to kruche mięso i jak za długo pieczemy to się rozpada.

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-10-25 14:53:15

    Mięsko pieczone należy zawsze wystudzić,zanim pokroimy,plastry można znowu podgrzać...

  • Autor: livia Data: 2012-10-25 08:12:49

    ja polędwiczkę  smaruje jajkiem. i wtedy jest przyklejona do schabu.

  • Autor: hira Data: 2012-10-25 08:37:44

    całym rozbełtanym jajkiem? na to nie wpadłam, spróbuję przy najblizszej okazji

  • Autor: vikunia Data: 2012-10-25 09:34:45

    Po upieczeniu owiń pieczeń folią aluminiową i przyciśnij czymś ciężkim

  • Autor: iwett Data: 2012-10-27 15:48:07

    Zawsze się sprawdza wsypanie do otworu trochę galaretki spożywczej /oczywiście nie owocowej:)/.

    Galaretka trzyma nadzienie, mało tego wytwarza się smaczna galaretka w środku.

    Sprawdzone!

  • Autor: Onionerka Data: 2012-11-22 18:40:13

    Ja zwsze robie na oko nigdy nie sprawdzam czasu i nie robię dziurek tylko rozkroiwuję-robi się forma rolady. Nigdy mie się nc nie rozleciało i odkleiło...sprawdzam tylko co jakiś czas widelcem forky i obracam. Takie lekko niedopieczone zostawiam w piekarniku żeby sobie samo doszło. Nie jest wtedy ani za suche ani rozklejone. Bardzo ważne żeby nie kroić ciepłego bo wtedy faktycznie się rozpada.

Przejdź do pełnej wersji serwisu