Forum

Kuchenne porady

Naczynia do nalewek

  • Autor: Nutka86 Data: 2012-10-29 07:06:08

    Witajcie!

    W tym roku chciałabym zrobić swoje pierwsze nalewki. Mam dwa sprawdzone przepisy:D Oczywiście jak wyjdą to się podzielę.

    Ale tu pojawia się moje pytanie-w czym najlepiej robić nalewki? Czy kupować jakieś specjalne słoje? Czy może macie jakieś inne pomysły?

  • Autor: hira Data: 2012-10-29 07:22:15

    ja robiłam wzwykłych słojach weka;-D mam takie 2 litrowe chyba...swietnie w nich fermentacja przebiega

    tylko jeszcze żeby na bank było szczelne dawałam folię (taką z woreczka folowego do zamrażania)pod pokrywkę i mocowałam gumką recepturką (w przypadku nalewki farmaceutów)

    nalewki przechowuję w butelkach po spirytusie, podaję w karafkach

  • Autor: jolka60 Data: 2012-10-29 09:17:14

    Przy spazrzdzaniu nalewek nie zachodzi żadna fermentacja,dlatego możesz je przygotować w szczelnych wekach.Przy fermentacji,w czasie której wydziela się dwutlenek węgla (i musi gdzieś uchodzić),słoik rozerwałoby Ci na kawałki.

  • Autor: jolka60 Data: 2012-10-29 09:49:44

    Przy spazrzdzaniu nalewek nie zachodzi żadna fermentacja,dlatego możesz je
    przygotować w szczelnych wekach.Przy fermentacji,w czasie której
    wydziela się dwutlenek węgla (i musi gdzieś uchodzić),słoik rozerwałoby
    Ci na kawałki.

    Oczywiście,miało być "sporządzaniu".

  • Autor: hira Data: 2012-10-29 15:32:03

    mało precyzyjnie napisałam wcześniej...

    jak zasypuję np wiśnie cukrem iodstawiam na parę dni zeby puściły sok, to wtedy jest fermentacja, w takim przypadku oczywiście słoika nie domykam,zostawiam uchylony;-D a potem mieszam z wódką  czy spirytusem na parętygodnizeby sięprzegryzło i wtedy już zamykam szczelnie zeby się procenty nie ulotniły

    wszystkozależy od przepisu

  • Autor: megi65 Data: 2012-10-29 07:31:53

    Z reka na sercu polecam .. co prawda w nazwie jest likier ale jak zmniejszyłam ilośc cukru i dodałam czystego spirytusu wyszła doskonała nalewka z nutką wytrwanego smaku . W innym wariancie użyłam rumu 54% dobrej vódeczki ; powstał bardzo ciekawy smak ..

    http://wielkiezarcie.com/recipe52952.html

    A oto '' próbki '' z ciemnego i różowego winogrona

    Polecam również : http://wielkiezarcie.com/recipe21388.html

    )

    W przyszłym roku do grona moich nalewk dołączy :

    http://wielkiezarcie.com/recipe64506.html

    Do malinówki użyję wielkiego słoja. Do tej pory służył mi doskonale duży kuchenny gar . Moc i smak nalewki nabieraja już po rozlaniu w buteleczkach ..

    Co prawda odbiegłam trochę od tematu , bo powinnam skoncentrować sie na naczyniach ...a co tam przy okazji troche i o szlachetnych trunkach .. ::)))

  • Autor: hira Data: 2012-10-29 15:33:55

    właśnie w przyszłym roku zamierzam zrobić tą winogronową naleweczkę;-))

Przejdź do pełnej wersji serwisu