Wiem, że wątków o robotach kuchennych było już wiele, ale nie znalazłam w nich odpowiedzi na moje pytania.
Dojrzewam powoli do zakupu miksera planetarnego i nie do końc wiem na co się zdecydować. Zaznaczam, że mam już osobno dobrą maszynkę do mięsa z szatkowica, blender reczny brouna i taki dzbankowy zelmera. Zatem w podstawowej wersji nie potrzebuję nic poza mikserem z kompletem mieszadeł (ewentualnie dodtkową misą). Z czasem może zdecydowała bym się na dokupienie misy do lodów (chociaż nie wiem czy osobna maszynka mimo wszytko nie jest lepszym rozwiązaniem) i przystawek do makaronu - ale nie są one mi jakoś pilnie potrzebne - to już raczej fanaberia ;).
I tu zaczynają się schody. Najbardziej interesuje mnie pomoc tego miksera w yrabianiu ciasta chlebowego i drożdżowego. KitchenAid jest niebotycznie drogi i ma małą moc (ale już nie wiem czy to ma znaczenie czy nie) z kenwood'a nie bardzo wiem który model na moje potrzeby wystarczy. Jest jeszcze bosch mum 8400 i 86A1 ale o nich jest malo w sieci i nie wiem czy się sprawdzi. Poradźcie coś, bo już mam totalny metlik w głowie.
Mam i nie wyobrażam sobie pracy bez niego.Pracuje u mnie naprawdę bardzo,bardzo ciężko i nigdy się na nim nie zawiodłam.Ciasto na chleb wyrobi bez problemów.Mnie wyrabia masę cukrową do pokrywania tortów więc moc ma chyba przyzwoitą :-)
Wcale nie musisz płacić 2.800 zł. Ja kupiłam za 1.500 zł. Fakt-czekałam na niego prawie 2 miesiące bo sprowadzany był ze Stanów ale warto było czekać.
Mam boscha 86A1 za niecałe 1500 zł. Kupiłam w internecie. Ma moc 1600 W, dużą misę 4,9 litra. Sprawdza się super w robieniu ciast drożowych, i co dla mnie było najważniejsze super robi ciężkie ciasto chlebowe na zakwasie. Używan go do robienia wszystkich ciast, kruchego, na pierogoi, na makaron, ciasta naleśnikowego, super wyrabia wszelakie farsze. Same plusy. Można go sobie rozbudowywać w miarę potrzeb. Ja narazie dokupiłam sobie przystawkę do cytrusów, ale przymierzam się do młynka do ziaren, bo marzy mi się chleb z ziarna zmielonego własnoręcznie, i pewnie w najbliższym czasie kupię, bo przez przypadek kupiłam w sklepie ziarna orkiszu, zamiast gotowej mąki. Ostatnio robiłam w nim masę do tortu, i powiem, że w życieu nie wyszła mi lepsza. Mam stary zelmerowski malakser, ale jak mi "padnie" to dokupię sobie takie przystawki z boscha.
Dzięki za odpowiedź, właśnie zastanawiałam się nad tym boschem, ae mało opinie w necie o nim można znaleźć i zastanawiałam się czy warto. Ja młynek w razie czego mogę dokupić też do mojej zelmerowskiej maszynki do mięsa.
A powiedz mi jeszcze jak z ubijaniem jednego jajka i ucieraniem masła nie osadza się na ściankach?
Dopisano 12-11-04 22:35:22:
Chciałam jeszcze zapytać, za pomocą którego mieszadła robisz nim kruche ciasto?
Dzięki za odpowiedź, właśnie zastanawiałam się nad tym boschem, ae mało opinie w necie o nim można znaleźć i zastanawiałam się czy warto. Ja młynek w razie czego mogę dokupić też do mojej zelmerowskiej maszynki do mięsa. A powiedz mi jeszcze jak z ubijaniem jednego jajka i ucieraniem masła nie osadza się na ściankach?Dopisano 12-11-04 22:35:22:Chciałam jeszcze zapytać, za pomocą którego mieszadła robisz nim kruche ciasto?
Przyznam, że jeszcze tak małej ilości nie robiłam, ale czytam w instrukcji, że jest możliwość obniżenia haka, lub mieszadła do odpowiedniej pozycji, w podstawie robota jest do tego specjalny klucz. Więc z tym nie powinno być kłopotu.
Musiałam wejść na stronę boscha, bo zapomniałam jak to się nazywa, to jest końcówka do mieszania. tą końcówką mieszam też różne farsze, a ostatnio zrobiłam nią masę do tortu, wyszła super.
Gdybyś się zdecydowała na ten robot, to nie kupuj go w sklepie stacjonarnym, tylko internetowym. Byłam ostatnio w Mediach i oczy wyszły mi z orbit, ten sam robot kosztuje u nich 700 zł drożej. Jak przyszłam do domu to sprawdzałam, bo myślałam, że ja mam coś innego, różniły się tylko kolorem, ale cena w sklepie w którym kupiłam dalej jest taka sama jaką ja zapłaciłam.
Ja mam już przetestowany sklep internetowy mix media i szczerze go polecam. Mają zazwyczaj najniższe ceny albo jedne z najniższych a ostatnio mile mnie zaskoczyli. Zgubiłam gwarancję wraz z dowodem zakupu odkurzacza, który niestety się popsuł, wysłałam im wiadomość z numerem zamówienia i przysłali mi pocztą podbitą gwarancję i duplikat paragonu.
Ja też ::) jest jakiś sklep o 40 zł tańszy niż mix media, ale te 40 zł odrzałuję bo wolę nie ryzykować :) w mix media antracytowy kosztuje niecałe 1500zł.
:) to już tylko jedno pytanie, jak mieszałaś masę do tortu nie miałaś problemu z masłem osiadającym na ściankach. Na mojewypieki w opisie kitchenAid'a była mowa o tym, że bez specjalnego mieszadła z silikonową wypustką nie zbierał masła ze ścianek misy. Zastanawiam się czy bosch tez ma takie problemy bo do niego żadnego mieszadła z silikonem dokupić nie można.
Raczej nie miałam, tłuszcz się osadza na ściankach, ale mieszadło go zbiera, troszkę trzeba poczekać, ale zbiera dość dobrze. Zawsze możesz też mu dopomóc szpatułką, która jest do robota dołączona. Ja mu troszkę pomogłam, bo się spieszyłam, ale za to masa wyszła taka puszysta, jakiej nie uzyskałam nigdy w żadnym robocie, i było jej więcej niż wtedy gdy robiłam innym robotem.
Dzięki Jagoda, ja się już praktycznie zdecydowałam. Potrzeba mi było jeszcze kilku małych "upewnień" zeby mi wybić kitchenAida z głowy (ładny jest - tyle jego zalet jak dla mnie). Jutro sobię zamawiam antracytowy. Bardzo dziękuję za pomoc :):):).
Witajcie :)
Wiem, że wątków o robotach kuchennych było już wiele, ale nie znalazłam w nich odpowiedzi na moje pytania.
Dojrzewam powoli do zakupu miksera planetarnego i nie do końc wiem na co się zdecydować. Zaznaczam, że mam już osobno dobrą maszynkę do mięsa z szatkowica, blender reczny brouna i taki dzbankowy zelmera. Zatem w podstawowej wersji nie potrzebuję nic poza mikserem z kompletem mieszadeł (ewentualnie dodtkową misą). Z czasem może zdecydowała bym się na dokupienie misy do lodów (chociaż nie wiem czy osobna maszynka mimo wszytko nie jest lepszym rozwiązaniem) i przystawek do makaronu - ale nie są one mi jakoś pilnie potrzebne - to już raczej fanaberia ;).
I tu zaczynają się schody. Najbardziej interesuje mnie pomoc tego miksera w yrabianiu ciasta chlebowego i drożdżowego. KitchenAid jest niebotycznie drogi i ma małą moc (ale już nie wiem czy to ma znaczenie czy nie) z kenwood'a nie bardzo wiem który model na moje potrzeby wystarczy. Jest jeszcze bosch mum 8400 i 86A1 ale o nich jest malo w sieci i nie wiem czy się sprawdzi. Poradźcie coś, bo już mam totalny metlik w głowie.
Mogę polecić KitchenAid Artisan.
Mam i nie wyobrażam sobie pracy bez niego.Pracuje u mnie naprawdę bardzo,bardzo ciężko i nigdy się na nim nie zawiodłam.Ciasto na chleb wyrobi bez problemów.Mnie wyrabia masę cukrową do pokrywania tortów więc moc ma chyba przyzwoitą :-)
Wcale nie musisz płacić 2.800 zł. Ja kupiłam za 1.500 zł. Fakt-czekałam na niego prawie 2 miesiące bo sprowadzany był ze Stanów ale warto było czekać.
A jak z napięciem? masz transformator? jak to funkcjonuje?. Widziałam na aledrogo tego użytkownika do którego podawałaś link. Ceny fajne.
Przytwarzacz prądu był dołączony do miksera.
Mam boscha 86A1 za niecałe 1500 zł. Kupiłam w internecie. Ma moc 1600 W, dużą misę 4,9 litra. Sprawdza się super w robieniu ciast drożowych, i co dla mnie było najważniejsze super robi ciężkie ciasto chlebowe na zakwasie. Używan go do robienia wszystkich ciast, kruchego, na pierogoi, na makaron, ciasta naleśnikowego, super wyrabia wszelakie farsze. Same plusy. Można go sobie rozbudowywać w miarę potrzeb. Ja narazie dokupiłam sobie przystawkę do cytrusów, ale przymierzam się do młynka do ziaren, bo marzy mi się chleb z ziarna zmielonego własnoręcznie, i pewnie w najbliższym czasie kupię, bo przez przypadek kupiłam w sklepie ziarna orkiszu, zamiast gotowej mąki. Ostatnio robiłam w nim masę do tortu, i powiem, że w życieu nie wyszła mi lepsza. Mam stary zelmerowski malakser, ale jak mi "padnie" to dokupię sobie takie przystawki z boscha.
Dzięki za odpowiedź, właśnie zastanawiałam się nad tym boschem, ae mało opinie w necie o nim można znaleźć i zastanawiałam się czy warto. Ja młynek w razie czego mogę dokupić też do mojej zelmerowskiej maszynki do mięsa.
A powiedz mi jeszcze jak z ubijaniem jednego jajka i ucieraniem masła nie osadza się na ściankach?
Dopisano 12-11-04 22:35:22:
Chciałam jeszcze zapytać, za pomocą którego mieszadła robisz nim kruche ciasto?Dzięki za odpowiedź, właśnie zastanawiałam się nad tym boschem, ae mało
Przyznam, że jeszcze tak małej ilości nie robiłam, ale czytam w instrukcji, że jest możliwość obniżenia haka, lub mieszadła do odpowiedniej pozycji, w podstawie robota jest do tego specjalny klucz. Więc z tym nie powinno być kłopotu.opinie w necie o nim można znaleźć i zastanawiałam się czy warto. Ja
młynek w razie czego mogę dokupić też do mojej zelmerowskiej maszynki do
mięsa. A powiedz mi jeszcze jak z ubijaniem jednego jajka i ucieraniem
masła nie osadza się na ściankach?Dopisano 12-11-04 22:35:22:Chciałam
jeszcze zapytać, za pomocą którego mieszadła robisz nim kruche
ciasto?
Jagoda przepraszam, że Cię tak męczę ale mnie to ciasto kruche męczy którym mieszadłem się je robi?
Musiałam wejść na stronę boscha, bo zapomniałam jak to się nazywa, to jest końcówka do mieszania. tą końcówką mieszam też różne farsze, a ostatnio zrobiłam nią masę do tortu, wyszła super.
Gdybyś się zdecydowała na ten robot, to nie kupuj go w sklepie stacjonarnym, tylko internetowym. Byłam ostatnio w Mediach i oczy wyszły mi z orbit, ten sam robot kosztuje u nich 700 zł drożej. Jak przyszłam do domu to sprawdzałam, bo myślałam, że ja mam coś innego, różniły się tylko kolorem, ale cena w sklepie w którym kupiłam dalej jest taka sama jaką ja zapłaciłam.
Ja mam już przetestowany sklep internetowy mix media i szczerze go polecam. Mają zazwyczaj najniższe ceny albo jedne z najniższych a ostatnio mile mnie zaskoczyli. Zgubiłam gwarancję wraz z dowodem zakupu odkurzacza, który niestety się popsuł, wysłałam im wiadomość z numerem zamówienia i przysłali mi pocztą podbitą gwarancję i duplikat paragonu.
Ja zawsze sprawdzam na Ceneo, zawsze można znaleźć sklep, który ma niższą cenę.
Ja też ::) jest jakiś sklep o 40 zł tańszy niż mix media, ale te 40 zł odrzałuję bo wolę nie ryzykować :) w mix media antracytowy kosztuje niecałe 1500zł.
:) to już tylko jedno pytanie, jak mieszałaś masę do tortu nie miałaś problemu z masłem osiadającym na ściankach. Na mojewypieki w opisie kitchenAid'a była mowa o tym, że bez specjalnego mieszadła z silikonową wypustką nie zbierał masła ze ścianek misy. Zastanawiam się czy bosch tez ma takie problemy bo do niego żadnego mieszadła z silikonem dokupić nie można.
Raczej nie miałam, tłuszcz się osadza na ściankach, ale mieszadło go zbiera, troszkę trzeba poczekać, ale zbiera dość dobrze. Zawsze możesz też mu dopomóc szpatułką, która jest do robota dołączona. Ja mu troszkę pomogłam, bo się spieszyłam, ale za to masa wyszła taka puszysta, jakiej nie uzyskałam nigdy w żadnym robocie, i było jej więcej niż wtedy gdy robiłam innym robotem.
Dzięki Jagoda, ja się już praktycznie zdecydowałam. Potrzeba mi było jeszcze kilku małych "upewnień" zeby mi wybić kitchenAida z głowy (ładny jest - tyle jego zalet jak dla mnie). Jutro sobię zamawiam antracytowy. Bardzo dziękuję za pomoc :):):).