Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Ceramika Bolesławiecka

• Autor: ewa_6x Data: 2012-11-06 20:10:44

Witam, czy na tym forum znajdzie sie jakis miłosnik tej niepowtarzalnej i pieknej ceramiki. Gdzie najlepiej i najokazyjniej kupować? A moze komuś zalega w szafie jakaś "skorupa" i chce sie jej pozbyć, chętnie odkupię po rozsądnej cenie.

• Autor: jolka60 Data: 2012-11-07 05:17:28

Ewa,nie wiem,gdzie mieszkasz,ale pewnie wiesz,że corocznie zakłady w Bolesławcu organizują kiermasz swoich wyrobów.Pytaj oczywiscie w sklepach z porcelaną.Najwiecej jest oczywiście w internecie.Sklep firmowy też prowadzi sprzedaż wysyłkową.Jeśli interesują Cię starsze "egzemplarze,zaglądaj na giełdy staroci (tzw "pchli targ) i np.Allegro.

• Autor: gabigold Data: 2012-11-07 10:58:40

Tez lubię taką ceramikę, ma swój urok , ale jak zajrzałam do tego Bolesłwca to mmm, cudenka tam są:)

• Autor: Beata500 Data: 2012-11-07 11:03:42

najlepiej na miejscu w Bolesławcu.Jest tam kilka sklepów .Mają też swój sklep , gdzie możesz sobie kupić nie wychodząc z domu. Nie mam w tej chwili porównania jak ceny mają się do tych na miejscu .

Tu możesz zobaczyć

http://www.ceramikaboleslawiec.com.pl/index.php?modul=10

• Autor: anrubi Data: 2012-11-07 11:08:35

Zerknij na ALLEGRO.

Aktualnie jestem w fazie podziwu i zbieractwa fajansu z Włocławka :) Ciepłe dopełnienie prezentacji kuchni w ogóle :)

• Autor: Zośka Data: 2012-11-07 19:49:51

ja mam tak samo. Mam już w sumie10 szt puszek, talerzy, pojemników. Wszystko od1-5 zł na targu staroci. Przyznam jednak, że Bolesławiec mi się podoba, a jeszcze nie mam serwisu obiadowego.... .()

• Autor: betap Data: 2012-11-07 15:14:47

W sierpnie organizowane jest święto miasta. Parę lat temu widziałam bicie rekordu. główną ulicą miasta były ustawione stoły w jeden ciąg a na nim każdy zakład wystawił swoje produkty. Tego były kilometry niesamowitej radości dla oczu.

• Autor: ewa_6x Data: 2012-11-07 16:54:17

Dzięki wszystkim za odpowiedz, jestem z Gniezna i nie ma tu zadnego sklepu z ta piekną ceramika, a szkoda.....najbliższy sklep patronacki jest w Poznaniu, na allegro juz zaglądałam ale do dogich już cudeniek dochodzi cena przesyłki , na dzień dzisiejszy pozostaje chyba odkładać kasę i czekać do wakacji z wyprawą do Bolesąłwca, ale sie obłowię . A moze ktoś jest z moich okolic i wie o sklepie z ceramika Bolesłąwiecką. Pozdrawiam Wszystkich

• Autor: Ania35 Data: 2012-11-08 14:14:45

Hej! Oryginalna ceramika bolesławiecka jest bardzo, bardzo droga!!! Jest spodo slkepów, w których kupisz ceramikę, ale to nie jest ta oryginalna. Warto jednak przyjechać do Bolesławca w sierpniu, kiedy są Dni Ceramiki. Zawsze coś kupisz, no i zwiedzisz Bolesławiec i okolice!!! A jest co pozwiedzać- okolica piękna, góry blisko- polecam:)))

• Autor: hope30 Data: 2012-11-18 15:05:47

Podaję namiary na mojego klienta od tortów...Prowadzi On sklep z ceramika bolesławiecką(mieszkam 20km od Bolesławca),a także sklep internetowy i sprzedaje też na allegro...ceny takie jak w sklepie firmowym producenta i nawet ciut mniejsze w niektórych przypadkach....wiem,że koszty wysyłki oscylują na poziomie 17zł za mniejsza paczkę,23 za paczkę dużą i 60zł za paletę(powyżej 30kg)

keramiko.pl-sklep internetowy

allegro-szukaj-keramiko_pl

telefon:602-844-469

• Autor: smakosia Data: 2012-11-18 15:17:36

A co sadzicie o tych szklankach? http://allegro.pl/show_item.php?item=2766796072 Zaskoczyło mnie, że bolesławiecka ceramika kiedykolwiek była łączona ze szkłem. No ale jak widać tak musiało być. Na drugim zdjęciu jest widoczna pieczątka manufaktury Borowskiego.

• Autor: Beata500 Data: 2012-11-18 16:50:12

Smakosiu, według mnie manufaktura Borowskiego, to zupełnie co innego niż Zakłady Ceramiczne w Bolesławcu .Logo jest inne .Wyżej podałam link i tam znajdziesz właściwe logo zakładów.

• Autor: smakosia Data: 2012-11-18 17:04:08

Pewnie jest tak, jak piszesz. Tylko zastanowilo mnie, ze tam jest też (na pieczątce) napis Bolesławiec. A w ofercie była informacja: "...podobno bardzo rzadka, oryginalna bolesławiecka ceramika".

• Autor: Beata500 Data: 2012-11-18 17:17:33

Smakosiu , w Bolesławcu jest naprawdę sporo sklepów z ceramiką .Ja robię zakupy w jednym , tym przy zakładach. Jutro postaram się zrobić zdjęcia kilku wyrobów , które mam. Porównam spody , bo mam też kilka półmisków kupionych w Jeleniej Górze i te mają inne logo.Podejrzewam, że mają inne pochodzenie , niż oryginały, choć niby niczym się nie różnią od tych , które są w sklepie zakładów.

• Autor: smakosia Data: 2012-11-18 17:45:25

Bardzo mi się podobają te bolesławieckie wyroby. Zaintrygowało mnie to nazwisko na pieczątce. Idąc tym tropem znalazłam informację o znanym w świecie wybitnym artyście (Stanisławie Borowskim), który w Tomaszowie Bolesławieckim otworzył studio Borowskich gdzie prowadzi się tradycyjny wytop szkła i gdzie można kupić wyroby z tej huty. Może ktoś z Was miał okazję zwiedzić to miejsce?

• Autor: Beata500 Data: 2012-11-19 12:17:53

Moje :

Najbardziej lubię unikaty, są kolorowe . Wychodzi na to, że posiadam tylko orygigalne.

• Autor: smakosia Data: 2012-11-19 14:18:17

Prześliczne. Gratuluję kolekcji.

• Autor: Beata500 Data: 2012-11-19 14:50:19

Dziękuję. to tylko przykładowe. Ponieważ lubię tę ceramikę, używam często .Nie jest niezniszczalna , kilka się zużyło. Ostatnio pękł mi półmisek w czasie pieczenia kurczka . Będzie okazja odwiedzić sklep .

• Autor: lolopopa Data: 2013-02-15 22:09:24

Myślicie, że jest sens kupować pojedyncze egzemplarze, czy to tylko zagracanie kuchni? Pojedynczo dla uciechy oka:)

• Autor: smakosia Data: 2013-02-16 08:42:31

Myślę, że jest sens o ile robi się to z głową. Ta ceramika, sama w sobie jest w pewnym sensie kompletem, kontynuacją kolekcji... Można np. skupić się na pewnych kolorach, które pasują do wnętrza i iść tym torem. Moim zdaniem są to tak urocze wyroby, że można tutaj trochę poimprowizować. Wyobrażam sobie stół na którym np. pojawiają się jednakowe, niebieskie talerze, ale z filiżankami o odmiennym wzorze z elementami czerwieni a do tego granatowa cukiernica, dzbanek, patera... Oj możliwości jest wiele

• Autor: majolika Data: 2013-02-16 14:10:56

Ja kupuje ich wyroby, ale te rustykalne, choc podziwiam te ozdobne.Sa przepiekne!!Niestety nijak mi nie pasuja do innej zastawy.Ale podziwiam je, bo to autentyczne dziela sztuki!Mam znajomych z calego swiata, ktorzy je kupuja i kolekcjonuja.Sa absolutnie piekne!!!

• Autor: majolika Data: 2013-02-16 14:23:28

Jeden z najdrozszych dodatkow barwiacych szklo i ceramike to kobalt.Szklo, ceramika-kobaltowe=niebieskie.Mysle,ze cena naczyn z Boleslawca m inn polega na uzyciu kobaltu wypalanego.Takie naczynia  w tej chwili na calym swiecie to unikat!!!Kobalt jest okropnie drogi.Pomijam wartosc artystyczna naczyn z Boleslawca.Pozdrawiam.

• Autor: Klaudia.o Data: 2013-03-11 21:42:22

Zgłasza się kolejna fanka ceramiki bolesławieckiej:) Zakupy najczęsciej robię w ich internetowym sklepie firmowym. Wciąż marzy mi sie duża kolekcja, bo narazie jest dość skromna..

• Autor: bahus Data: 2013-03-11 22:30:40

Ten komplet bardzo mi się podoba...

(zdjęcie ze stronki fabryki)

• Autor: heiworth Data: 2013-03-12 17:15:40

Bardzo lubię tę ceramikę ....ostatnio syn był w Bolesławcu i dostałam wielką misę ....

Przejdź do pełnej wersji serwisu