Kupiłam opiekacz do kanapek. do tej pory jadałam tylko kanapki z wędliną i żółtym serem. Czy można je zapiec z czymś innym. Macie jakieś propozycje? Myślałam by zrobić z tuńczykiem i żółtym serem. tylko pewnie lepszy będzie w sosie własnym niż w oleju? Rozdrobniony czy w kawałkach i samemu rozdrobnić? Czekam na Wasze propozycje jeśli jakieś znacie i jedliście.
U nas sie smaży cebulkę, gdy zmie knie dodaje pieczarki i na koniec przyprawę do pizzy - wychodzą takie jak na zapiekankach z budek :) Można przechować na drugi dzień w szczelnym pojemniczku :) U nas się to sprawdzało :)
Z tuńczykiem jak najbardziej, ale ten w oleju jest miom zdaniem smaczniejszy. Tylko po otwarciu osączam go dokładnie na sitku, bo nei lubię podmokniętych tostów. W srodek do tunczyka możesz dac kawałek sera żółtego, pasek papryki.
Moje dzieci nawet z samym serem żółtym wcinają, byle był keczup. Ostatnio zażyczyły sobie do takich tostów sos czosnkowy (6- 8 łyżek jogutu, tyle samo majonezu, pół łyżeczki soli (lub wg gustu), płaska łyżeczka cukru, oregano, zioła prowansalskie) i do tego keczup.
Mój brat lubił takie tosty z pieczarkami, pieczarki podsmażone z cebulką i przyprawą do pizzy, do tego żółty ser. I keczup na górę.
No i tradycyjnie z wędlinka i zółtym serem... polać keczupem, na keczup posypać szczypiorek lub oregano... to samo pasuje do tuńczyka.
Fajne są też z fetą, zamiast żóltego sera, zarówno z szynką jak i tuńczykiem się komponuje...ale trzeba lubić fetę :)
Kupiłam opiekacz do kanapek. do tej pory jadałam tylko kanapki z wędliną i żółtym serem. Czy można je zapiec z czymś innym. Macie jakieś propozycje? Myślałam by zrobić z tuńczykiem i żółtym serem. tylko pewnie lepszy będzie w sosie własnym niż w oleju? Rozdrobniony czy w kawałkach i samemu rozdrobnić? Czekam na Wasze propozycje jeśli jakieś znacie i jedliście.
Ja uwielbiam z camembertem i żurawiną.
Ja robię też czasem na słodko z dżemem brzoskwiniowym
Ser, pieczarki, szynka w kostke, cebula, oregano, Polecam!
pieczarki i cebula upieką się w 3 min? Czy wcześniej trzeba je jakoś poddusić?
U nas sie smaży cebulkę, gdy zmie knie dodaje pieczarki i na koniec przyprawę do pizzy - wychodzą takie jak na zapiekankach z budek :) Można przechować na drugi dzień w szczelnym pojemniczku :) U nas się to sprawdzało :)
Czasem właśnie tak robię, jak ma byc na szybko to surowa w drobną kostkę i też jest bdb ;)
Upieką sie, są chrupiące i nie rozpadają sie.
Pieczarki surowe, pokrojone w cieniutkie plasterki + wiorki cebuli+oregano+ser zolty. Pychaaa.
dobra mozzarella sie sprawdza z podsmazonymi pieczarkami.
Jesli uzywam zoltego sera, to kromki chleba smaruje po zewnetrznej stronie lekko maslem, ktore wspaniale sie rumieni w trakcie pieczenia.
A tak na marginesie, to najbardziej smakuje mi zwykly polski lekko czerstwy chleb opieczony w tosterze, posmarowany na cieplo maselkiem i dzemem. :)
Mi chyba by nie pasowało ale jeden synek chyba był by zadowolony z tej wersji
Nie lubię tuńczyka w sosie własnym- kupuję ten w oleju, oczywiście w kawałkach- przed przyrządzaniem wystarczy go dobrze osączyć z oleju.
To dobra informacja bo też taki jemy najczęściej. Obawiałam się tylko czy w tym przypadku nie będzie za tłusto.
A ja odwrotnie - nie znoszę tuńczyka w oleju, bo jak dla mnie za bardzo "wali rybą", wolę w sosie własnym, no i jest on oczywiście mniej kaloryczny
Z tuńczykiem jak najbardziej, ale ten w oleju jest miom zdaniem smaczniejszy. Tylko po otwarciu osączam go dokładnie na sitku, bo nei lubię podmokniętych tostów. W srodek do tunczyka możesz dac kawałek sera żółtego, pasek papryki.
Moje dzieci nawet z samym serem żółtym wcinają, byle był keczup. Ostatnio zażyczyły sobie do takich tostów sos czosnkowy (6- 8 łyżek jogutu, tyle samo majonezu, pół łyżeczki soli (lub wg gustu), płaska łyżeczka cukru, oregano, zioła prowansalskie) i do tego keczup.
Mój brat lubił takie tosty z pieczarkami, pieczarki podsmażone z cebulką i przyprawą do pizzy, do tego żółty ser. I keczup na górę.
No i tradycyjnie z wędlinka i zółtym serem... polać keczupem, na keczup posypać szczypiorek lub oregano... to samo pasuje do tuńczyka.
Fajne są też z fetą, zamiast żóltego sera, zarówno z szynką jak i tuńczykiem się komponuje...ale trzeba lubić fetę :)W którym momencie dajesz keczup? Do środka przed pieczeniem, czy na wierzch po pieczeniu?
Po upieczeniu polewam, tak samo z sosem czosnkowym :) I posypac można czym kto lubi, u nas najczęsciej oregano.
Mąż próbował keczup dać do środka, ale kiepsko wyszło...Tak myślałam ale wolałam zapytać. dzieki
Tak, jak keczup jest w środku, to lubi wyciec i masz upaprany cały opiekacz.
U nas chodzą w zasadzie dwie wersje opiekanych kanapek: ser + szynka, albo pieczarki podpiekane z cebulą i do tego ser.
Proponuję poszukać w necie przepisów na panini (najczęściej na angielskich stronach) TU przykładowe wyszukiwanie.
można dac do srodka, ale tylko tak delikatnie, żeby "zalepic dziurki" w chlebie
ja lubię z serem i jajkiem na twardo.
Albo z serem, a wczesniej stroną wewnętrzną kanapki maczac w surowym jajku, jak tosty francuskie.
czasem dodaje ogórka kiszonego pokrojonego w drobniutką kostkę.
albo serek topiony, badź smażony, kukurydza i korniszony.
Twaróg na słodko jak farsz do naleśników.
Z boczkiem i cebula (nie dla mnie, ale luby lubi), nawet z pasztetem zapiekał, albo parówkami.
Z grzybami lesnymi, ale te musza byc usmażone wczesniej.
Z watróbką co została z obiadu.
wszystko mozesz zapiekac w chlebie, co lubisz.
Uruchom wyobraźnię.
A, chleb można wczesniej posmarowac odrobinę jakimś sosem - dipem (wewnątrz) daje fajny smak,
mozna tez używac ziół.
Kiedyś zamiast chleba dałam plastry ciasta francuskiego,
a w środku dużo fety z odsączonymi z sosu warzywami od ryby po grecku
fajne wysżło, tylko dłużej musialo siedziec w opiekaczu.
Ciasto francuskie piecze się dłużej niż chleb tostowy?
"ja lubię z serem i jajkiem na twardo"
"Albo z serem, a wczesniej stroną wewnętrzną kanapki maczac w surowym jajku"
Te propozycje brzmią ciekawie.
Wiedziałam, że warto zapytać. Na Was można liczyć.
Mój syn piekł kiedyś tosty (opiekał kanapki z chleba tostowego) z nutellą i bananem, nawet smaczne były:)
Z maslemorzechowym i bananem mozna tez dodac dzem.
Ser typu philadelphia & dzem.
Maslo orzechowe & nutella.