Forum

Kuchenne porady

Opiekacz do kanapek

  • Autor: as Data: 2012-11-12 22:27:45

    Kupiłam opiekacz do kanapek. do tej pory jadałam tylko kanapki z wędliną i żółtym serem. Czy można je zapiec z czymś innym. Macie jakieś propozycje? Myślałam by zrobić z tuńczykiem i żółtym serem. tylko pewnie lepszy będzie w sosie własnym niż w oleju? Rozdrobniony czy w kawałkach i samemu rozdrobnić? Czekam na Wasze propozycje jeśli jakieś znacie i jedliście.

  • Autor: Mońcia Data: 2012-11-12 22:32:53

    Ja uwielbiam z camembertem i żurawiną.

  • Autor: mamalenki Data: 2012-11-12 22:34:44

    Ja robię też czasem na słodko z dżemem brzoskwiniowym

  • Autor: lalasek Data: 2012-11-12 22:56:57

    Ser, pieczarki, szynka w kostke, cebula, oregano, Polecam!

  • Autor: as Data: 2012-11-13 09:11:05

    pieczarki i cebula upieką się w 3 min? Czy wcześniej trzeba je jakoś poddusić?

  • Autor: peggy83 Data: 2012-11-13 09:15:42

    U nas sie smaży cebulkę, gdy zmie knie dodaje pieczarki i na koniec przyprawę do pizzy - wychodzą takie jak na zapiekankach z budek :) Można przechować na drugi dzień w szczelnym pojemniczku :) U nas się to sprawdzało :)

  • Autor: lalasek Data: 2012-11-13 11:19:32

    Czasem właśnie tak robię, jak ma byc na szybko to surowa w drobną kostkę i też jest bdb ;)

  • Autor: mahika Data: 2012-11-13 19:12:51

    Upieką sie, są chrupiące i nie rozpadają sie.

  • Autor: f-K Data: 2012-11-13 23:21:02

    Pieczarki surowe, pokrojone w cieniutkie plasterki + wiorki cebuli+oregano+ser zolty. Pychaaa.

  • Autor: f-K Data: 2012-11-13 23:27:46

    dobra mozzarella sie sprawdza z podsmazonymi pieczarkami.

    Jesli uzywam zoltego sera, to kromki chleba smaruje po zewnetrznej stronie lekko maslem, ktore wspaniale sie rumieni w trakcie pieczenia.

    A tak na marginesie, to najbardziej smakuje mi zwykly polski lekko czerstwy chleb opieczony w tosterze, posmarowany na cieplo maselkiem i dzemem. :)

  • Autor: as Data: 2012-11-13 09:15:15

    Mi chyba by nie pasowało ale jeden synek chyba był by zadowolony z tej wersji

  • Autor: beata66 Data: 2012-11-12 22:59:47

    Nie lubię tuńczyka w sosie własnym- kupuję ten w oleju, oczywiście w kawałkach- przed przyrządzaniem wystarczy go dobrze osączyć z oleju.

  • Autor: as Data: 2012-11-13 09:12:14

    To dobra informacja bo też taki jemy najczęściej. Obawiałam się tylko czy w tym przypadku nie będzie za tłusto.

  • Autor: matani Data: 2012-11-13 09:44:19

    A ja odwrotnie - nie znoszę tuńczyka w oleju, bo jak dla mnie za bardzo "wali rybą", wolę w sosie własnym, no i jest on oczywiście mniej kaloryczny

  • Autor: peggy83 Data: 2012-11-13 09:12:23

    Z tuńczykiem jak najbardziej, ale ten w oleju jest miom zdaniem smaczniejszy. Tylko po otwarciu osączam go dokładnie na sitku, bo nei lubię podmokniętych tostów. W srodek do tunczyka możesz dac kawałek sera żółtego, pasek papryki.

    Moje dzieci nawet z samym serem żółtym wcinają, byle był keczup. Ostatnio zażyczyły sobie do takich tostów sos czosnkowy (6- 8 łyżek jogutu, tyle samo majonezu, pół łyżeczki soli (lub wg gustu), płaska łyżeczka cukru, oregano, zioła prowansalskie) i do tego keczup.

    Mój brat lubił takie tosty z pieczarkami, pieczarki podsmażone z cebulką i przyprawą do pizzy, do tego żółty ser. I keczup na górę.

    No i tradycyjnie z wędlinka i zółtym serem... polać keczupem, na keczup posypać szczypiorek lub oregano... to samo pasuje do tuńczyka. 

    Fajne są też z fetą, zamiast żóltego sera, zarówno z szynką jak i tuńczykiem się komponuje...ale trzeba lubić fetę :)

     

     

     

  • Autor: as Data: 2012-11-13 09:14:34

    W którym momencie dajesz keczup? Do środka przed pieczeniem, czy na wierzch po pieczeniu?

  • Autor: peggy83 Data: 2012-11-13 09:17:01

    Po upieczeniu polewam, tak samo z sosem czosnkowym :) I posypac można czym kto lubi, u nas najczęsciej oregano. 

    Mąż próbował keczup dać do środka, ale kiepsko wyszło... 

  • Autor: as Data: 2012-11-13 09:21:02

    Tak myślałam ale wolałam zapytać. dzieki

  • Autor: matani Data: 2012-11-13 09:47:29

    Tak, jak keczup jest w środku, to lubi wyciec i masz upaprany cały opiekacz.

    U nas chodzą w zasadzie dwie wersje opiekanych kanapek: ser + szynka, albo pieczarki podpiekane z cebulą i do tego ser.

    Proponuję poszukać w necie przepisów na panini (najczęściej na angielskich stronach) TU przykładowe wyszukiwanie.

  • Autor: mahika Data: 2012-11-13 19:28:10

    można dac do srodka, ale tylko tak delikatnie, żeby "zalepic dziurki" w chlebie

  • Autor: mahika Data: 2012-11-13 19:25:27

    ja lubię z serem i jajkiem na twardo.

    Albo z serem, a wczesniej stroną wewnętrzną kanapki maczac w surowym jajku, jak tosty francuskie.

    czasem dodaje ogórka kiszonego pokrojonego w drobniutką kostkę.

    albo serek topiony, badź smażony, kukurydza i korniszony.

    Twaróg na słodko jak farsz do naleśników.

    Z boczkiem i cebula (nie dla mnie, ale luby lubi), nawet z pasztetem zapiekał, albo parówkami.

    Z grzybami lesnymi, ale te musza byc usmażone wczesniej.

    Z watróbką co została z obiadu.

    wszystko mozesz zapiekac w chlebie, co lubisz.

    Uruchom wyobraźnię.

    A, chleb można wczesniej posmarowac odrobinę jakimś sosem - dipem (wewnątrz) daje fajny smak,

    mozna tez używac ziół.

  • Autor: mahika Data: 2012-11-13 19:33:36

    Kiedyś zamiast chleba dałam plastry ciasta francuskiego,

    a w środku dużo fety z odsączonymi z sosu warzywami od ryby po grecku

    fajne wysżło, tylko dłużej musialo siedziec w opiekaczu.

  • Autor: as Data: 2012-11-13 21:40:00

    Ciasto francuskie piecze się dłużej niż chleb tostowy?

  • Autor: as Data: 2012-11-13 21:42:32

    "ja lubię z serem i jajkiem na twardo" 

    "Albo z serem, a wczesniej stroną wewnętrzną kanapki maczac w surowym jajku"

    Te propozycje brzmią ciekawie.

    Wiedziałam, że warto zapytać. Na Was można liczyć.

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2012-11-13 22:19:11

    Mój syn piekł kiedyś tosty (opiekał kanapki z chleba tostowego) z nutellą i bananem, nawet smaczne były:)

  • Autor: olenka_chicago Data: 2012-11-14 06:58:26

    Z maslemorzechowym i bananem mozna tez dodac dzem.

    Ser typu philadelphia & dzem.

    Maslo orzechowe & nutella.

Przejdź do pełnej wersji serwisu