Forum

Kuchenne porady

szukam przepisu na sernik kubański Kiełek

• Autor: MonkaD Data: 2012-11-16 19:30:41

Witam. Kupuję sernik kubański z firmy Kiełek. Na stronie internetowej tej firmy można zobaczyć jak ten sernik wygląda. Chciałabym go zrobić sama. Jeżeli jadłyście go i umiecie zrobić, bardzo proszę o przepis !

I jeszcze jednego przepisu szukam. Jadłam taki pycha wysoki sernik, mam wrażenie że było to pół na pół ciasto wymieszane z sernikiem, co to może być ?

Pozdrawiam, Monika :)

• Autor: atek Data: 2012-11-16 19:38:09

Znam ciasto o nazwie Kubanka. Kubanka to melanż czekoladowego ciasta ucieranego  oraz masy serowej. Kładzie się na blaszce naprzemiennie łyżkę ciasta i łyżkę sera. Niestety masy serowej i ciasta jest pół na pół. Ciasto wycodzi pofalowane i  nie ma ma na nim galaretki.

• Autor: atek Data: 2012-11-16 21:36:03

Poprawiam się - poszukałam przepisu

Ciemne ciasto:

Krok pierwszy: 1 kostka margaryny, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 2-3 łyżki kakao, 1/2 szklanki wody - zagotować.

Krok drugi : zdjąć z pieca, ostudzić, wbić 4 jajka, 2 szklanki mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia - wymieszać i wlać na blaszkę.

Masa serowa: 70 dag sera, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30 dag cukru, 4 żółtka, 1 cukier waniliowy, 10 dag rodzynek, piana z 4 białek, skórka z pomarańczy

Ser zemleć, dodać pozostałe składniki, lekko wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę z białek. Masę serową kłaść łyżką na ciasto kakaowe, Piec około 1 godziny.

Przejdź do pełnej wersji serwisu