Forum

Kuchenne porady

ciasta które można wcześniej upiec

  • Autor: orzeszek Data: 2012-11-17 07:01:16

    Zbliżają się Świeta i inne spotkania rodzinne czy towarzyskie i zawsze jest natłok rzeczy do zrobienia. Pomyślałam, że chociaż ciasta można zrobic wcześniej i są one dobre w ten właściwy dzień, tzn tak jakby dojrzeją i nawet lepiej smakują. Ja preferuję miodownik, panią walewską z wiśniami, zebrę i pierniczki dojrzewajace. A co Wy proponujecie?

  • Autor: abidiasz Data: 2012-11-17 07:35:45

    Ja też lubię miodownik (lub w innej wersji "grysikowiec") ale przede wszystkim tort Mikado - dla mnie najlepszy na trzeci dzień.

  • Autor: orzeszek Data: 2012-11-17 14:32:56

    Dziekuję za podpowiedź, tortu Mikado nie znałam, ale po przeczytaniu przepisu przypomina mi ANIOŁKA. W najblizszym czasie spróbuję.

  • Autor: atek Data: 2012-11-17 08:31:53

    Szarlotka sypana. A jak przyjdzie ten dzień podana  na ciepło (z mikrofalówki) z bitą smietaną i lodami.

  • Autor: orzeszek Data: 2012-11-17 14:34:25

    Znam i lubię, tylko, że ja lubię ją najbardziej ciepłą z piekarnika. U nas znika w trybie pośpiesznym.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2012-11-17 14:45:42

    ...zerknij u mnie na hukzulke i niemieckie ciasteczka smakuja tez lepiej, jak poleza, mysle tak samo keks, pozdrawiam.

  • Autor: orzeszek Data: 2012-11-18 10:01:53

    Ta Hukzulka ciekawa, lubię kruche ciasta z kremem. Swoją drogą co to za nazwa? Niemieckie ciasteczka tez zachęcające ale ta masa marcepanowa - stanowi problem. Może przed Świetami gdzieś znajdę. Dziękuję serdecznie.

  • Autor: stokrotka390 Data: 2012-11-20 11:55:08

    Orzeszku, ciastka te dobrze tez smakuja z masa makowa, orzechowa lub zupelnie bez masy, pozdrawiam.

  • Autor: orzeszek Data: 2012-12-04 16:14:32

    spróbuję.. dzieki

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-11-20 11:59:47

    Masę marcepanową łatwo zrobić:)ale można też kupić ,chyba w lidlu teraz ma być..

  • Autor: orzeszek Data: 2012-12-04 16:13:22

    Faktycznie znalazłam w Lidlu. Dziękuję

  • Autor: kokosanka Data: 2012-11-17 20:13:57

    Ja od paru lat robie rolade makowa wedlug przepisu Ewy Wachowicz i mroże ja juz ze dwa a nawet trzy tygodnie przed swietami a po odmrożeniu ciasto jest jak znalazl:) Makowiec nadaje sie do zamrazania czego nie polecam robic z sernikiem. 

  • Autor: orzeszek Data: 2012-11-18 10:05:15

    W moim rodzinnym domu robimy drożdżowy makowiec zwijany i tez go mrozimy, ale tylko jak duzo ciast, bo najlepszy pierwszego dnia. Juz nie mogę się doczekać:)

    Faktycznie sernik zamrozony nie jest juz tak smaczny.

    Dziekuję.

  • Autor: pa1982 Data: 2012-11-18 19:31:56

    a ja zawsze wcześniej piekę toffik kokosowy jest przepyszny właśnie jak postoi w lodówce nawet 3 dni.ja rownież chcę w tym roku zrobić ciasta wcześniej ponieważ boję się,że się nie wyrobię

  • Autor: Dorotaxx Data: 2012-11-18 20:05:49

    Piernik Staropolski

Przejdź do pełnej wersji serwisu