Zbliżają się Świeta i inne spotkania rodzinne czy towarzyskie i zawsze jest natłok rzeczy do zrobienia. Pomyślałam, że chociaż ciasta można zrobic wcześniej i są one dobre w ten właściwy dzień, tzn tak jakby dojrzeją i nawet lepiej smakują. Ja preferuję miodownik, panią walewską z wiśniami, zebrę i pierniczki dojrzewajace. A co Wy proponujecie?
Ta Hukzulka ciekawa, lubię kruche ciasta z kremem. Swoją drogą co to za nazwa? Niemieckie ciasteczka tez zachęcające ale ta masa marcepanowa - stanowi problem. Może przed Świetami gdzieś znajdę. Dziękuję serdecznie.
Ja od paru lat robie rolade makowa wedlug przepisu Ewy Wachowicz i mroże ja juz ze dwa a nawet trzy tygodnie przed swietami a po odmrożeniu ciasto jest jak znalazl:) Makowiec nadaje sie do zamrazania czego nie polecam robic z sernikiem.
W moim rodzinnym domu robimy drożdżowy makowiec zwijany i tez go mrozimy, ale tylko jak duzo ciast, bo najlepszy pierwszego dnia. Juz nie mogę się doczekać:)
Faktycznie sernik zamrozony nie jest juz tak smaczny.
a ja zawsze wcześniej piekę toffik kokosowy jest przepyszny właśnie jak postoi w lodówce nawet 3 dni.ja rownież chcę w tym roku zrobić ciasta wcześniej ponieważ boję się,że się nie wyrobię
Zbliżają się Świeta i inne spotkania rodzinne czy towarzyskie i zawsze jest natłok rzeczy do zrobienia. Pomyślałam, że chociaż ciasta można zrobic wcześniej i są one dobre w ten właściwy dzień, tzn tak jakby dojrzeją i nawet lepiej smakują. Ja preferuję miodownik, panią walewską z wiśniami, zebrę i pierniczki dojrzewajace. A co Wy proponujecie?
Ja też lubię miodownik (lub w innej wersji "grysikowiec") ale przede wszystkim tort Mikado - dla mnie najlepszy na trzeci dzień.
Dziekuję za podpowiedź, tortu Mikado nie znałam, ale po przeczytaniu przepisu przypomina mi ANIOŁKA. W najblizszym czasie spróbuję.
Szarlotka sypana. A jak przyjdzie ten dzień podana na ciepło (z mikrofalówki) z bitą smietaną i lodami.
Znam i lubię, tylko, że ja lubię ją najbardziej ciepłą z piekarnika. U nas znika w trybie pośpiesznym.
...zerknij u mnie na hukzulke i niemieckie ciasteczka smakuja tez lepiej, jak poleza, mysle tak samo keks, pozdrawiam.
Ta Hukzulka ciekawa, lubię kruche ciasta z kremem. Swoją drogą co to za nazwa? Niemieckie ciasteczka tez zachęcające ale ta masa marcepanowa - stanowi problem. Może przed Świetami gdzieś znajdę. Dziękuję serdecznie.
Orzeszku, ciastka te dobrze tez smakuja z masa makowa, orzechowa lub zupelnie bez masy, pozdrawiam.
spróbuję.. dzieki
Masę marcepanową łatwo zrobić:)ale można też kupić ,chyba w lidlu teraz ma być..
Faktycznie znalazłam w Lidlu. Dziękuję
Ja od paru lat robie rolade makowa wedlug przepisu Ewy Wachowicz i mroże ja juz ze dwa a nawet trzy tygodnie przed swietami a po odmrożeniu ciasto jest jak znalazl:) Makowiec nadaje sie do zamrazania czego nie polecam robic z sernikiem.
W moim rodzinnym domu robimy drożdżowy makowiec zwijany i tez go mrozimy, ale tylko jak duzo ciast, bo najlepszy pierwszego dnia. Juz nie mogę się doczekać:)
Faktycznie sernik zamrozony nie jest juz tak smaczny.
Dziekuję.
a ja zawsze wcześniej piekę toffik kokosowy jest przepyszny właśnie jak postoi w lodówce nawet 3 dni.ja rownież chcę w tym roku zrobić ciasta wcześniej ponieważ boję się,że się nie wyrobię
Piernik Staropolski