Mam upiec 2 blaty bezy orzechowej każda z 5 białek. Do tego mam przepis na krem czekoladowy z dodatkiem surowych żółtek. Boję się o świeżość takiego ciasta (4-5 dni) Czy poradzicie mi masę budyniową z wykożystaniem takiej ilości żółtek? Bardzo proszę o pomoc.
Może skorzystasz z mojego przepisu na mase budyniową : http://wielkiezarcie.com/recipe28504.html
Pozostałe 4 żółtka możesz wykorzystać np. na ajerkoniak, ciasto kruche, drożdżowe,ciasteczka albo jako zagęstnik do podbicia sosu czy zupy ( ale czy dzisiak jeszcze ktoś tak robi?). Sposobów na zagospodarowanie żółtek jest sporo ale jak brak czasu, to mozna tez zamrozić).
Znam Twój przepis masa jest pyszna , może pomożesz powiekszyć ją o te 4 żółtka. Blaty są duże (na prostokątnej blaszce) i będą przedzielone warstwą herbatników w spirytusie. Przyda się więcej masy.
Najprościej (przy wykorzystaniu 10 zółtek) zrobić masę z podwójnej porcji. Wtedy w jednej porcji będzie o pół żółtka mniej niż w moim przepisie a taki niuans nie ma wpływu na smak i konsystencję masy.
Musisz mieć świadomość, że tej masy będzie jednak baardzo dużo.Moim zdaniem za dużo do tych dwóch blatów. A tyle "dobra" zmarnować się nie może i w związku z tym (mając już tyle dobrego kremu) upiekłabym np.ptysie albo jeden blat na karpatkę ale ja mam wybitny talent do zapewniania sobie frontu robót.:))) Planuję jedno ciasto a niejako "przy okazji" robią się dwa inne.
Mam upiec 2 blaty bezy orzechowej każda z 5 białek. Do tego mam przepis na krem czekoladowy z dodatkiem surowych żółtek. Boję się o świeżość takiego ciasta (4-5 dni) Czy poradzicie mi masę budyniową z wykożystaniem takiej ilości żółtek? Bardzo proszę o pomoc.
Dopisano 12-11-19 11:06:36:
upss! KORZYSTAM !Może skorzystasz z mojego przepisu na mase budyniową : http://wielkiezarcie.com/recipe28504.html
Pozostałe 4 żółtka możesz wykorzystać np. na ajerkoniak, ciasto kruche, drożdżowe,ciasteczka albo jako zagęstnik do podbicia sosu czy zupy ( ale czy dzisiak jeszcze ktoś tak robi?). Sposobów na zagospodarowanie żółtek jest sporo ale jak brak czasu, to mozna tez zamrozić).
Znam Twój przepis masa jest pyszna , może pomożesz powiekszyć ją o te 4 żółtka. Blaty są duże (na prostokątnej blaszce) i będą przedzielone warstwą herbatników w spirytusie. Przyda się więcej masy.
Z góry dziękuję za pomoc
Najprościej (przy wykorzystaniu 10 zółtek) zrobić masę z podwójnej porcji. Wtedy w jednej porcji będzie o pół żółtka mniej niż w moim przepisie a taki niuans nie ma wpływu na smak i konsystencję masy.
Musisz mieć świadomość, że tej masy będzie jednak baardzo dużo.Moim zdaniem za dużo do tych dwóch blatów. A tyle "dobra" zmarnować się nie może i w związku z tym (mając już tyle dobrego kremu) upiekłabym np.ptysie albo jeden blat na karpatkę ale ja mam wybitny talent do zapewniania sobie frontu robót.:))) Planuję jedno ciasto a niejako "przy okazji" robią się dwa inne.
Dziękuję bardzo, z karpatką super pomysł. Pozdrawiam