Forum

Kuchenne porady

Pierniczki - pieczenie

  • Autor: Trusia Data: 2012-11-20 20:00:04

    Czy pierniki świąteczne takie, które potem trzyma się w puszce, można piec w termoobiegu np z dolną grzałką czy lepiej przy górnej i dolnej grzałce?

  • Autor: Wkn Data: 2012-11-20 21:58:49

    To w termoobiegu czy z dolną grzałką? W termoobiegu wyjdą, tylko trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły, termoobieg skraca czas pieczenia i jest wrażenie jakby się piekło w wyższej temperaturze. Ja wolę go do pieczenia mięs i ryb w zamkniętych naczyniach żaroodpornych. Do ciasteczek jednak preferuję grzanie góra+dół :)

  • Autor: Ania35 Data: 2012-11-20 23:10:02

    Potwierdzam!!! Do pierniczków- grzałka dolna i górna wystarczy:)))

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-11-21 11:09:09

    Ja wszystko piekę z funkcją termoobieg.

  • Autor: atek Data: 2012-11-21 22:10:12

    Termoobieg zawsze ustawia się o 20 stopni niżej niz w oryginalnym przepisie bez termoobiegu. To się sprawdza. Mozna też trochę przyoszczędzić prądu. Grzałki można wyłączyć na parę minut przed zakończeniem pieczenia - ciasto dojdzie na samym "wiatraczku". Przy użyciu termoobiegu piekę wszystkie ciasta, ciastka i nie narzekam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu