Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Maszyna do szycia.

• Autor: basiaaa1 Data: 2012-11-22 21:41:54

Synowi popsuła sie maszyna do szycia. Prosił mnie o radę, co może być .

.Lecz po jego opisie nie mogę mu pomóc .Może ktoś z was będzię wiedział co jest przyczyną ..

Oto szczegóły . 

Przy szyciu zaczęła mu plątać nici ,pod spodem materiału i na bębenku.

Więc wyciągnął bębenek, oszczyścił go z zaplątanych nitek i umieścił go na nowo.

Bardzo się  ździwił gdy  igła nie pobierała nici z bębenka .Ponownie próbował oczyszczać i poprawnie założyc bębenek lecz to nic nie doło .Wymienił igłę.Sprawdzil naciąg nici,

Dalej igła nie pobiera nici z bębenka. Nazywa maszyny to PREDOM .Prosiłabym o jak naszybszą odpowiedz.Maszyna pilnie potrzebna

Proszę o pomoc.

• Autor: gosiaw Data: 2012-11-22 21:55:54

zazwyczaj gdy pętelki są od spodu materiału to oznacza zły naciąg nici górnej,proponuje całkowicie na nowo założyć nić górną i troszkę zwiększyć jej naprężenie-powodzenia:)

• Autor: basiaaa1 Data: 2012-11-22 22:22:10

zazwyczaj gdy pętelki są od spodu materiału to oznacza zły naciąg nici
    górnej,proponuje całkowicie na nowo założyć nić górną i
    troszkę zwiększyć jej naprężenie-powodzenia:)

Niestety , ale nie pomogło.

Niechodzi o naciąg nici lecz igła nie załapuje nici z bębenka.

Dziękuję za odpowiedź.

• Autor: hanah30 Data: 2012-11-22 22:52:11

Może igła źle zamocowana odwrócona.

• Autor: wiolka110471 Data: 2012-11-22 22:59:26

spróbuj minimalnie opuścić igłę w dół albo jak pisała poprzedniczka sprawdź czy dobrze założyliście igłe

• Autor: vikunia Data: 2012-11-23 10:17:29

nić w bębenku za mocno naciągnięta

• Autor: Scooby Data: 2012-11-23 11:48:49

Igła może być zbita,lub złej jakości nici.Kup nici maszynowe.A jeżeli to niepomoże to musi kombinować z naciągiem nici.

• Autor: basiaaa1 Data: 2012-11-23 18:44:52

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Znamy już odpowiedź na moje pytanie..

Może ta moja odpowiedź przyda się nie jednemu "domowemu "krawcowi.

W trakcie szycia ,igła uderzyła wielokrotnie w splątane pod tkaniną, supełki lub w blaszkę przesuwnika materiału (oczywiście igła się złamała ) i igielnica przesunęła się do góry.

Prosty sposób naprawy to  opuścić igielnicę do właściwego poziomu i po kłopocie.

Kto nie wie co to igielnica to tłumaczę--- to uchwyt gdzie umocowana jest igła.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję.

• Autor: bahus Data: 2012-11-25 01:06:25

A ja bym tam kupił nową maszynę...

• Autor: Scooby Data: 2012-11-25 11:45:14

To fajnie,że problem został rozwiązany i dalej będzie można szyć.Pozdrawiam.

• Autor: Zuzanna248 Data: 2012-11-29 14:25:09

jestem wdzięczna za to info, mam bowiem ten sam problem i nie wiedziałam co jest..... zatem odstawiłam maszynę na boczny tor, a lubiłam czasem coś przeszyć..... pozdrawiam i dzięki, że się podzieliłaś "odkryciem" sposobu naprawy!

Przejdź do pełnej wersji serwisu