Forum

Gawędy o jedzeniu

szukam przepisu na sos

  • Autor: kasiachodziez Data: 2012-11-23 08:29:44

    Kochane wczoraj odwiedziła mnie koleżanka,wspominała swoją śp.Mame która robiła pewien sos min. z jajek,octu,cukru.Niestety koleżanka nie pamięta z czego jeszcze składał się owy sosik,bo jadła gdy chodziła do szkoły podstawowej, jej mama nie żyje już od 20lat a w rodzinie niestety nikt nie zna tego przepisu.Powiedziałam koleżance że postaram sie jej pomóc,wspomniłam jej o Was,jaką jesteście wspaniałą skarbnicą wiedzy,kochane czy któraś z Was zna ten przepis,coś Wam mówią te składniki?Pomóżcie proszę.

  • Autor: megi65 Data: 2012-11-23 10:15:00

    Znam ten sos z dzieciństwa ... serdecznie go nie lubiłam .... To szybkie danie z jajkiem gotowanym w tle .  Mąkę  trzeba z masłem przyrumienić na patelni , rozprowadzić wodą  i dodać sól , cukier oraz ocet. Przy wypasionej formie zabielamy smietaną ...Smak powinien być słodko - kwaśny ..

    Do tego sosu wrzuca się jajko na twardo .. ot  i mamy '' jajka w szarym sosie '' .

  • Autor: kasiachodziez Data: 2012-11-23 10:40:32

    Nietety Meguś to nie ten sos koleżanka mówiła że jej mama wbijała surowe jajka na patelnie i z czymś mieszała,wygladało to a'la jajecznica.Przypuszczam że to był sos autorstwa tylko tej pani,która wychowała się w czasie wojny a jak wiadomo wtedy gotowało się cokolwiek z tego co się akurat miało pod ręką.

  • Autor: cerekm Data: 2012-11-23 12:05:57

    bleee;)

  • Autor: kasiachodziez Data: 2012-11-23 13:10:25

    Dla jednych blee dla innych wspomnienie o mamie...

  • Autor: cerekm Data: 2012-11-23 13:28:23

    ja mowie blleee o sosie, o ktorym pisala megi65 ;-) bo pamietam ten sos

  • Autor: betap Data: 2012-11-23 13:39:52

    Mowa jest srebrem a milczenie złotem.

    Czasem lepiej milczeć.

  • Autor: cerekm Data: 2012-11-23 20:27:11

    matko swieta..co ja takiego zlego powiedzialam/napisalam?? bo mnie chyba cos trafi..slowo daje;)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-11-23 20:33:24

    Uspokój się , ja Ciebie rozumiem:) moja babcia też robiła  taki sos jak napisała megi, ale jej był dobry, bo był ze śmietaną, bez śmietany też bym powiedziała bleeee:)

  • Autor: cerekm Data: 2012-11-23 20:45:12

    bo wiesz.....ja krotko i zwiezle "blee" i wiaodmo o co chodzi....;) ale jakbym napsiala referat w stylu ą ę przez bibułkę, z ktorego wynikaloby ze nie lubie takiego sosu, to by bylo ok;-)) heheh

  • Autor: megi65 Data: 2012-11-23 22:06:18

    A propo  dawnych babcinych przepisów , czy pamietasz taką zupę śmietanowa , z dużo ilością pietruchy , gęsta , zawiesista , z ziemniakami słodko - kwaśna ale ale smak kwaśy od smietany , bardzo delikatny . Kumasz taką zupkę ? Oczywiście miąska brak ..a do tego takie placuszki z serem białym , i na sodce , taki coś jak racuszek grubiutki .

    Obiecałam to zupke i placuszki wskrzesic na WZ...moja siostra robi rewlacyjną . Jak pytam ile tego , ile tamtego dała .. oczywiście pada odopowiedz  '' na oko '' . Obiecuje opracować zupke ale w przyszłym roku .

  • Autor: kasiachodziez Data: 2012-11-24 08:11:20

    Cerekem słonko spokojnie nie denerwuj się wszystko ok

  • Autor: Olciaa Data: 2012-11-23 17:40:49

    a ja tam lubiłam ten sos,szczególnie jako  głodne dziecko,bo nie u każdego zawsze sie przelewa.

  • Autor: cerekm Data: 2012-11-23 20:47:17

    u mnie w dziecinstwie niesttey tez sie nie przelewalo.....mogla mi tylko slinka sciekac po brodzie jak widzialam jak koleznaki zajadaja jakies lakocie...ale wtedy jadlam ziemniaki z maslem albo smazonym jajkiem: ;-)))

    a sos taki kojarzy mi sie glownie z obiadem w szkolnej stolowce

  • Autor: Olciaa Data: 2012-11-23 22:10:42

    znalazłam takie cóś http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jajka-w-szarym-sosie jajka dodaje sie do sosu.może o to chodzi

  • Autor: kasiachodziez Data: 2012-11-24 08:18:44

    Nie kochana to nie ten przepis,szukam przepisu z surowymi jajkami wbijanymi na patelnie,tak jak myślałam ten sos był tylko znany jego autorce,niestety w necie nie ma żadnego takiego przepisu i pewnie moja koleżanka nigdy się już nie dowie się czym karmiła ją mama w dzieciństwie -Dziękuje Wam moje drogie za pomoc

  • Autor: Zośka Data: 2012-11-24 23:32:23

    A jak był ten sos podawany, z czym serwowany? Znam sos z żółtkami, nazywa się "hollandaise" do warzyw. Zawiera żółtka, sok z cytryny, masło, sól i ostrą paprykę. Jak się robi? Link do video:

    http://foodwishes.blogspot.com/2007/03/hollandaise-101-can-sauce-really-sense.html

  • Autor: TrendCenter Data: 2012-12-07 17:00:38

    Dokładnie, to jest sos holenderski. Podawany jest najczęściej do szparagów i ryb gotowanych na parze. Jego odmianą jest sos bearnaise. Przyrządza się go tak samo, ale zamiast ostrej papryki dodaje się estragon. Ten sos znakomicie smakuje z befsztykami z polędwicy albo z chateaubriand i gotowanymi warzywami.

Przejdź do pełnej wersji serwisu