Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Odliczenie podatku vat od materiałów budowlanych okolice Katowic

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-11-26 14:00:32

Witam, rok temu robiłam remont mieszkania i do dzisiaj nie mam zrobionego odliczenia podatku vat od materiałów budowlanych i czy jest tutaj ktoś, kto by mi pomógł, a nie chcę zostawiać tego biurom rachunkowym, bo zedrą ze mnie, a nie ukrywam, że zależy mi na każdym groszu odkąd muszę sama się utrzymywać. Proszę o pomoc osobę z okolic Katowic. Oczywiście zapłacę za pomoc. Pozdrawiam.

• Autor: rs1107 Data: 2012-11-27 11:23:52

Nie jestem z okolic Katowic. Rozliczałam podatek od budowy domu. Uwierz - dasz rade sama. Nie wiem ile masz faktur, ale ja robiłam tak. Poszłam do skarbówki i poprosiłam panią o pomoc, które materiały z faktur mam odliczyć. Następnie wypełnianie druku - PIT-u i Załaczników. To naprawdę nie jest trudne. Następnie ksero wszystkich faktur i do skarbówki. Pani cię wezwie jak będzie coś nie tak abyś poprawiła. Uwierz w siebie

• Autor: gosiaw70 Data: 2012-11-27 12:04:08

Robiłam to sama ,nie ma problemu,trzeba zdobyć (kupić:))program ,każda faktura jest sprawdzana i jeżeli nie spełnia wymogów -odrzucana,więc nie ma strachu,że będziesz miała problemy z powodu żle odliczonych:)pozdrawiam

• Autor: rs1107 Data: 2012-11-27 12:51:41

Program to koszt, a kolezance zależy na oszczędności. Można to zrobić bez programu. Naprawdę. Zresztą może taki program można darmowo gdzies ściągnąć. Bynajmniej nie ma strachu - da radę.

• Autor: gosiaw70 Data: 2012-11-27 12:56:26

Można ściągnąc...a koszt,jeżeli chce się go mieć legalnie to w granicach 20zl

• Autor: rs1107 Data: 2012-11-27 13:53:14

Warto wiedzieć na przyszłość. Dzięki.

• Autor: almad Data: 2012-11-29 05:56:28

Można ściągnąc...a koszt,jeżeli chce się go mieć legalnie to w
    granicach 20zl

możesz podać nazwę tego programu ew. gdzie go szukać?

• Autor: gosiaw70 Data: 2012-11-29 15:59:30

Wpisz w google ,,program odliczenie vat materiały budowlane'',pozdr.

• Autor: Ewa1982 Data: 2012-11-27 15:18:44

Dla mnie tego typu rzeczy to magia, no ale jak nie ma nikogo, kto by mógł pomóc, to niestety muszę sama spróbować. :(

• Autor: asia1975 Data: 2012-11-27 21:06:35

Ja jakieś dwa lata rozliczałam vat od materiałów budowlanych.Z urzędu skarbowego wzięłam wykaz materiałów,które podlegają odliczeniu,wraz z ich symbolami PKWiU.Generalnie na większości wystawianych faktur znajdują się symbole PKWiU,jesteś więc w stanie sama sprawdzić czy kwalifikują się do odpisu czy też nie.W załączniku do formularza vzm  wpisujesz wszystkie numery faktur,wraz z zaznaczeniem pozycji,które podlegają odliczeniu i ich wartość.jak ktoś już pisał do rozliczenia trzeba dołączyć kopie wszystkich faktur.odliczyć można naprawdę bardzo dużo i nie jest to wcale takie trudne jak się w pierwszej chwili wydaje.życzę powodzenia i pozdrawiam

• Autor: marycha21 Data: 2012-11-30 08:25:02

Polecam: http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.html oraz program do samodzielnego rozliczenia VAT: formularze VZM-1 podatki.biz (dawniej podatki.pl) można go ściągnąć i samodzielnie wypełniać :)     Bardzo często na fakturach będziesz miała stare PKWIU nawet te 1997 roku - Czasem ważniejsze od PKWIU jest to co kupione - sklep mógł się pomylić - więc warto poznać dobrze wykaz materiałów. Lepiej coś wpisać nawet jak się ma wątpliwości najwyżej US to odrzuci, kary za to nie ma. Wniosek składa się raz na rok, limit jest pięcioletni czyli składając w tym roku pierwszy wniosek mamy czas do końca 2016 na wykorzystanie limitu
    I ważne!!! Według najnowszych info ulga ta kończy się w przyszłym roku!!! Jeszcze nie wiadomo w którym miesiącu. Złożenie wniosku choćby z jedną fakturą pozwala na nabycie praw do niej i pięciu lat na odliczenie. Powodzenia w rozliczaniu i jak najwyższego zwrotu.  

Przejdź do pełnej wersji serwisu