Forum

Kuchenne porady

Przypiekanie potraw w piekarniku

  • Autor: as Data: 2012-11-27 22:05:25

    W jaki sposób upiec potrawę w piekarniku by szybko się zrumieniła i by jej nie zepsuć. Mam na myśli pieczenie potraw które są już ugotowane np: ugotowane udka by miały chrupiącą skórę czy zapiekankę by z wierzchu była rumiana, a jej składniki były wcześniej ugotowane czy usmażone. Proszę o dokładne porady: jaka temperatura, jaki program w piekarniku elektrycznym (jaka grzałka i czy używać termoobiegu), może która półka ma też znaczenie. Wszystko co może mi pomóc i skrócić czas. 

  • Autor: vikunia Data: 2012-11-28 10:31:17

    Jeśli chcę przypiec udka to daję na najwyższą półkę i opcja grill temp 200C. Jeśli udka są zimne to na środkową półkę i 180C i termoobieg

  • Autor: Gluba666 Data: 2012-11-28 13:21:01

    Co, jeśli nie mam opcji grill ani termoobiegu tylko najzwyklejszą w świecie kuchenkę gazową?

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-11-28 13:43:03

    Myślę,że wtedy się nie przypiecze:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-11-28 14:05:05

    Nie żartuj że się nie przypiecze, kiedyś nie było kuchni z grillem , ani z termoobiegiem, tylko zwykłe z piekarnikiem gazowym.Sama taką miałam , piekłam mięsa i ciacha , a udka z rosołu posypywałam przyprawami, wsadzałam do piekarnika i piekłam aż ładnie się zrumieniły i skórka była chrupiąca.

    Pamiętam jak byłam dzieckiem, to moja babcia miała zwykłą kuchnię węglową, która miała mały piecych i też wszystko w niej piekła:)

  • Autor: Gluba666 Data: 2012-11-28 14:47:36

    Nie no wszystko w miarę ładnie się zapieka, tylko może ktoś wie jak było by lepiej, górna, środkowa czy dolna półka, ew. zmiana temperatury pod koniec pieczenia? Problem miewam tylko z żółtym serem, rozpuszcza się to wiadomo ale zrumienić go się jeszcze nie bardzo udało :) Udka zawsze zrumienione i chrupiące :)

    Piekę też zupełnie na oko, ponieważ spółdzielnia/gazownia? wymieniała w blokach stare kuchenki na nowe nieodpłatnie no to wiadomo - najtańsze i moja nawet termometra nie ma :) ale uczę się i dochodzę do wprawy :)

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-11-28 17:12:21

    Kup termometr ,ktory mozesz wlozyc do piekarnika,bedziesz miala klopot z glowy.

  • Autor: Gluba666 Data: 2012-11-28 17:57:42

    Michał jestem, miło mi :)

    Brak termometra nie wadzi mi zbytnio ale rozwiązanie jakieś to jest :)

  • Autor: as Data: 2012-11-28 16:53:46

    Ja mam piekarnik elektryczny z grillem i termoobiegiem

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-11-28 11:40:47

    Wszytsko robię na środkowej półce z użyciem termoobiegu w temp.180-210,jeżeli chodzi o samo przyrumienienie to właczam opiekacz górny.

  • Autor: agacia3323 Data: 2012-11-28 12:36:55

    As wyciągnij instrukcje kuchenki i poczytaj ,tam wszystko jest napisane,co i jak i gdzie.

  • Autor: alidab Data: 2012-11-28 15:52:28

    Każdy a zwłaszcza już od dawna używany piekarnik ma swoje fanaberie i trzeba znać "klucz" do obchodzenia się . Ja mam już dość stary piekarnik elektryczny i prawie wszystko piekę na termoobiegu.

    Większość piekę na środkowej półce, chleby i mięsa w garnkach żeliwych czy ceramicznych na dolnej półce.

    Mięso pok koniec pieczenia odkrywam i jeśli chcę dobrze przyrumienić, to włączam termoobieg z górną grzałką.

    Mięso wcześniej gotowane (np. udka) i dodatkowoprzeznaczone do pieczenia wkładam odkryte do piekarnika i wcześniej posmarowane śmietaną wymieszaną ze słodką mieloną papryką i łyżeczką cukru. Skórka zawsze jest ładnie wypieczona i chrupiaca. Ja nie lubię mięsa gotowanego i potem pieczonego ale zdarza się, że tak właśnie robię.

  • Autor: Jola666 Data: 2012-11-30 12:46:52

    As ja też kiedyś miałam taką kuchenkę :) Po ok roku urzywania kupiłam sobie termometr "kuchenkoywy" są na allegro raczej w rozsądnej cenie.Aby przyrumienić gotowce wystarczy nagrzać piekarnik na maksa i wrzucić  danie .Obracać parę razy ,podlewać czym tam masz .Jeśli to np zapiekanka nastawić pokrętełko na 3/4 temp jak pobulgocze z 20-30 min temp zwiększyć na kilka/kilkanaście min  ale obserwować czy się nie pali .Środkowa półka jest najbezpieczniejsza .

    W ogóle nasze piekarniki mają odchyły :) mój na przykład piecze mocniej z lewej strony od góry .Musisz swój "wyczuć " :) Pozdrawiam :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu