Forum

Gawędy o jedzeniu

cała prawda o łososiu

  • Autor: grubybenek Data: 2012-11-30 14:04:30

    http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,11642558,Cala_prawda_o_lososiu.html

    "Zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Chronią przed chorobami serca, łagodzą bóle stawów. Korzystnie wpływają na rozwój aparatu ruchu oraz pracę mózgu. Jest ich 3,79g/100g, gdy zalecana dzienna dawka to 1g. Kwasy omega-6 zapobiegają zakażeniom i przyspieszają gojenie ran. W 100 gramach mieści się aż 4,79g, niemal całe dzienne zapotrzebowanie tj. ok. 5g"

    Jedzmy zatem łososia. MA taki korzystny wpływ na nasz organizm. Polecam firmę Almar, ale każdy ma swojego ulubionego. No właśnie, jakiej firmy łososia jecie i polecacie?

  • Autor: hanah30 Data: 2012-11-30 14:17:14

    http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=527372&post=527372 otóż to jak przyrządzić?

  • Autor: neliada Data: 2012-11-30 14:21:57

    Ale łoś a łosoś to chyba nie to samo :))))

  • Autor: as Data: 2012-11-30 15:19:07

  • Autor: hanah30 Data: 2012-12-01 14:45:12

    Ale gafa przeoczyłam się

  • Autor: as Data: 2012-11-30 15:18:56

    W tym roku jest problem z łososiem. Większość ryb choruje na paskudną chorobę. Nie ma jeszcze lekarstwa. Kłusownicy łowią te ryby i miejsca zmienione chorobą z›cierają pumeksem lub filetują 

  • Autor: spajdermen Data: 2012-12-01 23:08:57

    Tak przy okazji to w polsce o ile się oriętuję to w handlu można spotkać dwa rodzaje łososia

    Norweski łosoś

    Łosoś z norwegii

    Nie wielka różnica, tylko norweski łosoś najczęściej hodowany jest Chinach z narybku norweskiego,zresztą to też można poznać po cenie.

    Bo w norwegii łosoś kosztuje 40 pln za kilogram

  • Autor: anqe Data: 2012-12-02 22:53:24

    nie zgodzę sie z tobą ja kupuję dość często surowego łososia bałtyckiego, nie ma tak pomarańczowego mięsa jak ten norweski ale moim zdaniem jest o niebo smaczniejszy, u mnie na rynku jego dostawę mają wyłącznie w czwartki i tego się trzymam. 

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-11-30 15:28:23

    Lubie zjeść smażonego łososia od czasu do czasu, ale nie przepadam akurat za ta rybą, natomiast uwielbiam łososia wędzonego i często go kupuję:)

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-11-30 15:56:22

    Ja też, pyszny jest np. z chrzanem :)

  • Autor: spajdermen Data: 2012-11-30 16:13:22

    Jem łososia w każdej posaci , a w sezonie wędkarskim często dzikiego , bo sam poluję na tą przepyszną rybę, dziki łosoś jes o niebo lepszy od tzw. sklepowego a kolor mięsa jest łososiowy a nie czerwony.

  • Autor: Basialis Data: 2012-12-01 11:08:45

    To prawda, dziki losos jest wspanialy.Tylko takiego kupuje, ten rozowy jest suchy i dla mnie nie do strawienia.

  • Autor: bettybez Data: 2012-11-30 17:41:52

    Jak zwykle, kiedy artykuł na gazecie nie jest podpisany imieniem i nazwiskiem, jest to jeden chaos. Istotna jest proporcja kwasów omega 3 do 6, nie rozpatruje się tych rodzajów kwasów łącznie, bo mają różne działanie.

  • Autor: makusia Data: 2012-11-30 21:59:48

    Łosoś to moja ulubiona ryba, lubię i wędzonego i z grilla, i z rusztu...oj chyba jutro zrobie. Mógłby byc trochę tańszy.. 

     

  • Autor: stokrotka390 Data: 2012-12-01 12:50:43

    To i ja dorzuce swoje 3 grosze. Czytalam kiedys w gazecie artykul na temat lososia, niestety dzikiego mozna "spotkac" bardzo rzadko, a najczesciej pojawia sie w hodowany w akwenych. Przeprowadzone badania stwierdzily, ze przekracza on 11 razy norme dozwolonej dioxiny, rteci i innych trucizn. Najwiecej szkodliwych skladnikow zawieral losos szkodzki, a najmniej z Kanady, USA i Norwegii. Mysle, ze w naszym regionie najwiecej jest norweckiego. Nie znaczy to, ze nie kupuje lososia, bardzo chetnie jem ta rybke, szkoda tylko, ze czlowiek tak "ulepsza" nature, ze az przedobrzy i wszedzie liczy sie tylko zysk, pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu