Witajcie pochwaliłam się moim piernikiem, który leżakuje spokojnie na balkonie i ...... dostałam zamówienie na dość dużą porcję, która musi wyjechać z mojej kuchni 4 dni przed świętami. Przyznam, że piernik staropolski robię drugi raz i nie mam doświadczenia jak będzie smakował jeśli będzie krócej dojrzewał.
Czy macie takie dośwaidczenia i możecie się podzielić robiłam wg tego przepisu aby dojrzewał conajmniej 4 tygodnie zresztą najbardzie przez Was wychwalany.
Czyli masz 20 dni. Ja bym zrobiła tak: surowe ciasto by leżakowało 10 dni po tym czasie pieczenie i leżakowanie przez następne 10 dni upieczonego piernika. Ale czy smak będzie identyczny z tym leżakującym dłużej trudno napisać.
ja bym zaryzykowała tydzień leżakowania...zanim "odkryłam" piernik staropolski piekłam pierniczki których ciasto leżakowało tydzień w lodówce...proporcje były inne niż w staropolskim ale składniki bardzo podobne i pierniczki były swietne
Piekę go od lat - swoje aby nabrał miękkości odleżeć musi, Pamiętam kiedyś wkładałam i jabłka i chleb jak dziewczyny radziły , bo pierniczki były twarde(do pojemników z upieczonymi pierniczkami).
Witajcie pochwaliłam się moim piernikiem, który leżakuje spokojnie na balkonie i ...... dostałam zamówienie na dość dużą porcję, która musi wyjechać z mojej kuchni 4 dni przed świętami. Przyznam, że piernik staropolski robię drugi raz i nie mam doświadczenia jak będzie smakował jeśli będzie krócej dojrzewał.
Czy macie takie dośwaidczenia i możecie się podzielić robiłam wg tego przepisu aby dojrzewał conajmniej 4 tygodnie zresztą najbardzie przez Was wychwalany.
Z góry dziękuję za pomoc
Czyli masz 20 dni. Ja bym zrobiła tak: surowe ciasto by leżakowało 10 dni po tym czasie pieczenie i leżakowanie przez następne 10 dni upieczonego piernika. Ale czy smak będzie identyczny z tym leżakującym dłużej trudno napisać.
ja bym zaryzykowała tydzień leżakowania...zanim "odkryłam" piernik staropolski piekłam pierniczki których ciasto leżakowało tydzień w lodówce...proporcje były inne niż w staropolskim ale składniki bardzo podobne i pierniczki były swietne
Zrobilabym tygodniowy
Piekę go od lat - swoje aby nabrał miękkości odleżeć musi, Pamiętam kiedyś wkładałam i jabłka i chleb jak dziewczyny radziły , bo pierniczki były twarde(do pojemników z upieczonymi pierniczkami).
Może ten przepis Ci pomoże ale nie robiłam go http://wielkiezarcie.com/recipe21930.html
Zrób tygodniowy, na staropolski już za późno.