Forum

Kuchenne porady

Piernik staropolski - POMOCY

  • Autor: anqe Data: 2012-12-01 17:26:50

    Witajcie pochwaliłam się moim piernikiem, który leżakuje spokojnie na balkonie i ...... dostałam zamówienie na dość dużą porcję, która musi wyjechać z mojej kuchni 4 dni przed świętami. Przyznam, że piernik staropolski robię drugi raz i nie mam doświadczenia jak będzie smakował jeśli będzie krócej dojrzewał.

    Czy macie takie dośwaidczenia i możecie się podzielić robiłam wg tego przepisu aby dojrzewał conajmniej 4 tygodnie zresztą najbardzie przez Was wychwalany.

    Z góry dziękuję za pomoc

  • Autor: dagusia_29 Data: 2012-12-01 17:42:47

    Czyli masz 20 dni. Ja bym zrobiła tak: surowe ciasto by leżakowało 10 dni po tym czasie pieczenie i leżakowanie przez następne 10 dni upieczonego piernika. Ale czy smak będzie identyczny z tym leżakującym dłużej trudno napisać.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-12-01 17:55:34

    ja bym zaryzykowała tydzień leżakowania...zanim "odkryłam" piernik staropolski piekłam pierniczki których ciasto leżakowało tydzień w lodówce...proporcje były inne niż w staropolskim ale składniki bardzo podobne i pierniczki były swietne

  • Autor: marzena89gb Data: 2012-12-01 18:54:46

    Zrobilabym tygodniowy 

  • Autor: betap Data: 2012-12-01 18:19:06

    Piekę go od lat - swoje aby nabrał miękkości odleżeć musi, Pamiętam kiedyś wkładałam i jabłka i chleb jak dziewczyny radziły , bo pierniczki były twarde(do pojemników z upieczonymi pierniczkami).

  • Autor: as Data: 2012-12-01 18:29:35

    Może ten przepis Ci pomoże ale nie robiłam go http://wielkiezarcie.com/recipe21930.html

  • Autor: mysha2006 Data: 2012-12-01 19:15:45

    Zrób tygodniowy, na staropolski już za późno.

Przejdź do pełnej wersji serwisu