Ostatnio pieke duzo ciast kreconych i zauwazylam ze podczas pieczenia bardzo wyrastaja na srodku a po bokach minimalnie lub wcale. Jaka moze byc tego przyczyna, czy ma cie jakies sposoby na piekne, rownomiernie wyrosniete ciasta?
Może przed włożeniem do piekarnika potrząśnij blaszką aby powietrze wyszło? Jak tak zawsze robię. Po upieczeniu zaś opuszczam blaszkę z gorącym ciastem na podłogę. Ciasto nie opada i jest równomierne. Można też wylać ciasto do blaszki i rozłożyć je na środku mniej, a na bokach więcej. Może troszkę Ci pomogłam? Pozdrawiam
Ostatnio pieke duzo ciast kreconych i zauwazylam ze podczas pieczenia bardzo wyrastaja na srodku a po bokach minimalnie lub wcale. Jaka moze byc tego przyczyna, czy ma cie jakies sposoby na piekne, rownomiernie wyrosniete ciasta?
Może przed włożeniem do piekarnika potrząśnij blaszką aby powietrze wyszło? Jak tak zawsze robię. Po upieczeniu zaś opuszczam blaszkę z gorącym ciastem na podłogę. Ciasto nie opada i jest równomierne. Można też wylać ciasto do blaszki i rozłożyć je na środku mniej, a na bokach więcej. Może troszkę Ci pomogłam? Pozdrawiam