Nie mogę znaleźć wątku piernikowego jakaś ślepa jestem czy coś. Dziewczyny prosze o poradę jak już napiekłam pierniczków to jak najlepiej je przechowywać. Mam wielką plastikową miskę w przykrywką. Przykrywka szczelnie zamyka miskę. Czy może być tak czy musi być dopływ powietrza. Pierniczki są miekkie a nie chciała bym aby mi stwardniały.
Drugie pytanie dotyczy polewy czekoladowej. Jak zrobić taką polewę która stwardnieje ? Chciałam kapelusze grzybków zrobić z taką własnie polewą i gwiadki ale ja znam przepis tylko na taką polewę do ciasta, ale ona nie twardnieje
Witam ,uważam ,że spokojnie możesz trzymać pierniki w pojemniku szczelnie zamkniętym plastikowym nie mam pojęcia czemu tak wcześnie je upiekłaś ,jerzeli chodzi o polewę która twardnieje to rozpuśc czekoladę na parze i oblej nią swoje pierniki, tylko prawdziwa czekolada kruszy się podczas krojenia (chodzi mi o ciasta) najnowsze forum o pierniku jakie znalazłam to '' już czas...już czas....''chyba ze przekreciłam tytuł ale w kazdym razie coś takiego .
Oczywiście, że ciasteczka i pierniki moża piec już teraz. W tym cały urok, te zapachy przygotowujace nas na świąteczny czas.
Pierniki przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku, najepiej metalowej puszcze. Ja swoje ciasteczka przechowuję także w misce do robienia drożdżowego ciasta z Tupperware, bo jest duuuża i szczelna. Twoja plastikowa miska też, jak najbardziej, może być. Jeśli chcesz, aby pierniczki w momencie degustacji były mięciutkie to musisz im dostarczyć powietrza i wilgoci czyli wyjąć z tej miski :)
Nie wiem, czy w pytaniu chodziło o domek, ale podobnie jak Ty robię lukier z białka i cukru pudru.Chatkę z piernika robię co roku i sklejam karmelem.Kiedyś próbowałam lukrem, ale nie wyszło dobrze.Teraz sklejam tylko karmelem, a lukrem dekoruję.
Moim sprawdzonym przepisem na lukier z białka jest:
1 białko i 20- 30 dkg cukru pudru( to zależy od wielkości białka) , parę kropli soku z cytryny. Białko ubijasz mikserem na sztywno i dodajesz cukier puder , ale nie wszystki cukier na raz tylko po troszeczkę. Zacznij od 1 szklanki cukru pudru i dosypuj powoli. Masa ma być gęsta,ale nie za twarda. Jeżeli wyjdzie za rzadka należy dodać jeszcze cukru pudru,jeżeli za gęsta rozcieńczysz ją sokiem z cytryny. Masę przekładam do woreczka, odcinam rożek i dekoruję pierniczki. Choinkę można skleić tym białkiem,ale najlepij jest skleić lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.Pozdrawiam Bożena.
Nie mogę znaleźć wątku piernikowego jakaś ślepa jestem czy coś. Dziewczyny prosze o poradę jak już napiekłam pierniczków to jak najlepiej je przechowywać. Mam wielką plastikową miskę w przykrywką. Przykrywka szczelnie zamyka miskę. Czy może być tak czy musi być dopływ powietrza. Pierniczki są miekkie a nie chciała bym aby mi stwardniały.
Drugie pytanie dotyczy polewy czekoladowej. Jak zrobić taką polewę która stwardnieje ? Chciałam kapelusze grzybków zrobić z taką własnie polewą i gwiadki ale ja znam przepis tylko na taką polewę do ciasta, ale ona nie twardnieje
moja teściowa zawsze trzyma pierniki w metalowej puszce takiej po ciasteczkach.
Witam ,uważam ,że spokojnie możesz trzymać pierniki w pojemniku szczelnie zamkniętym plastikowym nie mam pojęcia czemu tak wcześnie je upiekłaś ,jerzeli chodzi o polewę która twardnieje to rozpuśc czekoladę na parze i oblej nią swoje pierniki, tylko prawdziwa czekolada kruszy się podczas krojenia (chodzi mi o ciasta) najnowsze forum o pierniku jakie znalazłam to '' już czas...już czas....''chyba ze przekreciłam tytuł ale w kazdym razie coś takiego .
Upiekłam tak wcześnie bo pierniki mogą podobno długo poleżeć. Nie mam też dużo czasu dlatego pieczenie ciasteczek rozpoczełam już.
Oczywiście, że ciasteczka i pierniki moża piec już teraz. W tym cały urok, te zapachy przygotowujace nas na świąteczny czas.
Pierniki przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku, najepiej metalowej puszcze. Ja swoje ciasteczka przechowuję także w misce do robienia drożdżowego ciasta z Tupperware, bo jest duuuża i szczelna. Twoja plastikowa miska też, jak najbardziej, może być. Jeśli chcesz, aby pierniczki w momencie degustacji były mięciutkie to musisz im dostarczyć powietrza i wilgoci czyli wyjąć z tej miski :)
Polewę zrób z czekolady. Stwardnieje na pewno.
A o pierniku jest wątek "już czas, już czas"
a który lukier do dekoracji najlepszy?
je7mima!!!! czem skleić choinkowy piernik/piernikowy choinek????
Kiedyś lukrowałam lukrem z cukru pudru i wody, ale odkąd spróbowałam lukru z białka i cukru pudru - nie chcę innego.
Myślę, że do sklejania domku też się nada. Wiem, że niektórzy sklejają karmelem. Ja nie robię domków, więc nie wiem.
Nie wiem, czy w pytaniu chodziło o domek, ale podobnie jak Ty robię lukier z białka i cukru pudru.Chatkę z piernika robię co roku i sklejam karmelem.Kiedyś próbowałam lukrem, ale nie wyszło dobrze.Teraz sklejam tylko karmelem, a lukrem dekoruję.
Aaa, widzisz, szybko przeczytałam a chodziło o choinkwoy piernik. To chyba chodzi o piernikową choinkę? :))
Ja domki podziwam w galerii, sama jeszcze się nie odważyłam.
a jak się robi taki lukier z białka ?
białko z jajka rozmiar L i 3/4 szklanki cukru pudru
Olacia do blodynki piszesz a dalej jak. Mikserem czy ręcznie to mieszać
a to już Twoja sprawa czy wolisz na szybko czy wolisz dłuuugo ucierać.ja nakładam na mikser tylko jedna końcówke i mieszam w szklance :)
ps.ja tez blondynka ;)
Moim sprawdzonym przepisem na lukier z białka jest:
1 białko i 20- 30 dkg cukru pudru( to zależy od wielkości białka) , parę kropli soku z cytryny. Białko ubijasz mikserem na sztywno i dodajesz cukier puder , ale nie wszystki cukier na raz tylko po troszeczkę. Zacznij od 1 szklanki cukru pudru i dosypuj powoli. Masa ma być gęsta,ale nie za twarda. Jeżeli wyjdzie za rzadka należy dodać jeszcze cukru pudru,jeżeli za gęsta rozcieńczysz ją sokiem z cytryny. Masę przekładam do woreczka, odcinam rożek i dekoruję pierniczki. Choinkę można skleić tym białkiem,ale najlepij jest skleić lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.Pozdrawiam Bożena.
Ale cudowności te twoje pirniczki, tak bardzo bym chciała choć odrobinę podobne zrobić. No zobaczymy
bogdzia zrobisz, jestem tego pewna. Musisz tylko dobrze utrzeć gęsty lukier ,żeby Ci nie spływał z pierniczków.Pozdrawiam
a czym aplikowałas ten lukier ?
Mistrzostwo !!! Jak bym nie robiła, nie wychodzi tak ładnie.
dziękuje Przepiekne te pierniczki:)
Ja daję 1 białko i szklankę cukru pudru, ale jajka mam duże - XL.