Forum

Kuchenne porady

Pierniczenie

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-12-02 11:23:32

    Nie mogę znaleźć wątku piernikowego jakaś ślepa jestem czy coś. Dziewczyny prosze o poradę jak już napiekłam pierniczków to jak najlepiej je przechowywać. Mam wielką plastikową miskę w przykrywką. Przykrywka szczelnie zamyka miskę. Czy może być tak czy musi być dopływ powietrza. Pierniczki są miekkie a nie chciała bym aby mi stwardniały.

    Drugie pytanie dotyczy polewy czekoladowej. Jak zrobić taką polewę która stwardnieje ? Chciałam kapelusze grzybków zrobić z taką własnie polewą i gwiadki ale ja znam przepis tylko na taką polewę do ciasta, ale ona nie twardnieje

  • Autor: pa1982 Data: 2012-12-02 12:16:27

    moja teściowa zawsze trzyma pierniki w metalowej puszce takiej po ciasteczkach.

  • Autor: rdzina Data: 2012-12-02 12:33:16

    Witam ,uważam ,że spokojnie możesz trzymać pierniki w pojemniku szczelnie zamkniętym plastikowym nie mam pojęcia czemu tak wcześnie je upiekłaś ,jerzeli chodzi o polewę która twardnieje to rozpuśc czekoladę na parze i oblej nią swoje pierniki, tylko prawdziwa czekolada kruszy się podczas krojenia (chodzi mi o ciasta)  najnowsze forum o pierniku jakie znalazłam to '' już czas...już czas....''chyba ze przekreciłam tytuł ale w kazdym razie coś takiego .

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-12-02 12:47:12

    Upiekłam tak wcześnie bo pierniki mogą podobno długo poleżeć. Nie mam też dużo czasu dlatego pieczenie ciasteczek  rozpoczełam już.

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-02 16:23:56

    Oczywiście, że ciasteczka i pierniki moża piec już teraz. W tym cały urok, te zapachy przygotowujace nas na świąteczny czas.

    Pierniki przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku, najepiej metalowej puszcze. Ja swoje ciasteczka przechowuję także w misce do robienia drożdżowego ciasta z Tupperware, bo jest duuuża i szczelna. Twoja plastikowa miska też, jak najbardziej, może być. Jeśli chcesz, aby pierniczki w momencie degustacji były mięciutkie to musisz im dostarczyć powietrza i wilgoci czyli wyjąć z tej miski :)

    Polewę zrób z czekolady. Stwardnieje na pewno.

    A o pierniku jest wątek "już czas, już czas"

  • Autor: czarnykot Data: 2012-12-02 18:28:06

    a który lukier do dekoracji najlepszy?

    je7mima!!!! czem skleić choinkowy piernik/piernikowy choinek????

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-02 20:41:36

    Kiedyś lukrowałam lukrem z cukru pudru i wody, ale odkąd spróbowałam lukru z białka i cukru pudru - nie chcę innego.

    Myślę, że do sklejania domku też się nada. Wiem, że niektórzy sklejają karmelem. Ja nie robię domków, więc nie wiem.

  • Autor: Beata500 Data: 2012-12-02 20:46:41

    Nie wiem, czy w pytaniu chodziło o domek, ale podobnie jak Ty robię lukier z białka i cukru pudru.Chatkę z piernika robię co roku i sklejam karmelem.Kiedyś próbowałam lukrem, ale nie wyszło dobrze.Teraz sklejam tylko karmelem, a lukrem dekoruję.

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-02 20:50:26

    Aaa, widzisz, szybko przeczytałam a chodziło o choinkwoy piernik. To chyba chodzi o piernikową choinkę? :))

    Ja domki podziwam w galerii, sama jeszcze się nie odważyłam.

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-12-02 21:03:00

    a jak się robi taki lukier z białka ?

  • Autor: Olciaa Data: 2012-12-02 21:24:54

    białko z jajka rozmiar L i 3/4 szklanki cukru pudru

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-12-02 22:19:59

    Olacia do blodynki piszesz a dalej jak. Mikserem czy ręcznie to mieszać

  • Autor: Olciaa Data: 2012-12-03 08:12:20

    a to już Twoja sprawa czy wolisz na szybko czy wolisz dłuuugo ucierać.ja nakładam na mikser tylko jedna końcówke i mieszam w szklance :)

    ps.ja tez blondynka ;)

  • Autor: bronislawa70 Data: 2012-12-03 12:40:59

    Moim sprawdzonym przepisem na lukier z białka jest:

    1 białko i 20- 30 dkg cukru pudru( to zależy od wielkości białka) , parę kropli soku z cytryny. Białko ubijasz mikserem na sztywno i dodajesz cukier puder , ale nie wszystki cukier na raz tylko po troszeczkę. Zacznij od 1 szklanki cukru pudru i dosypuj powoli. Masa ma być gęsta,ale nie za twarda. Jeżeli wyjdzie za rzadka należy dodać jeszcze cukru pudru,jeżeli za gęsta rozcieńczysz ją sokiem z cytryny. Masę przekładam do woreczka, odcinam rożek i dekoruję pierniczki. Choinkę można skleić tym białkiem,ale najlepij jest skleić lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.Pozdrawiam Bożena.

  • Autor: bogdzia Data: 2012-12-03 13:00:36

    Ale cudowności te twoje pirniczki, tak bardzo bym chciała choć odrobinę podobne zrobić. No zobaczymy

  • Autor: bronislawa70 Data: 2012-12-03 13:10:39

    bogdzia zrobisz, jestem tego pewna. Musisz tylko dobrze utrzeć gęsty lukier ,żeby Ci nie spływał z pierniczków.Pozdrawiam

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-12-03 13:32:21

    a czym aplikowałas ten lukier ?

  • Autor: Beata500 Data: 2012-12-03 13:08:24

    Mistrzostwo !!! Jak bym nie robiła, nie wychodzi tak ładnie.

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-12-03 13:30:44

    dziękuje Przepiekne te pierniczki:)

  • Autor: Beata500 Data: 2012-12-03 13:06:29

    Ja daję 1 białko i szklankę cukru pudru, ale jajka mam duże - XL.

Przejdź do pełnej wersji serwisu