Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

Tulipany

• Autor: jola Data: 2012-12-04 15:40:53

Dzisiaj koleżanka przywiozła mi z Holandi piękne cebulki tulipanów ,Nie mam pojęcia co z nimi zrobić ,na sadzenie to chyba za pózno.Poradzcie mi cos bo jestem w kropce.

• Autor: Zuzanna248 Data: 2012-12-04 16:37:55

tulipany sadzi się u nas na przełomie września-października, teraz to chyba w doniczkach na tzw. pędzenie, ale musisz poczytać na ten temat, bo nie pamiętam, kiedy się to robi, czy już czy trochę później /raczej później/

powiem Ci jednak, że ze dwa lata temu też dostałam cebulki tupipanów od sąsiada, też przywiózł je z Holandii i nic mi z nich nie wyrosło /dał mi je chyba wiosną/

• Autor: angela Data: 2012-12-05 09:19:37

Możesz śmiało posadzić teraz. Tylko sadź głęboko aby nie zmarzły.  Kilk lat temu sadziłam tulipany w grudniu. Zakwitły trochę później. U sąsiadów przekwitły a moje cieszyły oko. Jeśli zostawisz je do wiosny to cebulki mogą przeschnąć i nic z nich nie wyrośnie. Tak miałam z krokusami.

• Autor: jola Data: 2012-12-05 10:29:17

Zaraz idę je posadzić .Dziękuję za odpowiedz  i pozdrawiam serdecznie.

• Autor: gosialowicz Data: 2012-12-05 14:04:54

Jeśli jeszcze nie posadziłaś to włóż je do lodówki [do szuflady na warzywa]i wsadz do doniczek trzy tygodnie przed wielkanocą,będa sliczną ozdobą na święta

• Autor: jola Data: 2012-12-05 19:22:20

20 sztuk posadziłam w ogrodzie a 5 sztuk zostawiłam właśnie do pędzenia w doniczce.Przeczytałam w internecie ,że trzeba posadzić do doniczki z ziemią i wynieśc w chłodne miejsce na 14 tygodni ,potem przenieśc w trochę cieplejsze pom ieszczenie za ok4- tygodnie maja zakwitnąć.Twój sposób jest łatwiejszy ,ciekawa jestem czy wypróbowałaś go.Mam jeszcze jedno pytanie w jakiej temp.muszą stać te trzy tygodnie ,żeby potem zakwitły.Napewno będą piękną ozdobą Wielkanocnego stołu ..Jest to odmiana niska 15 cm, jak zakwitną to się pochwalę.

• Autor: Zuzanna248 Data: 2012-12-06 06:53:20

ciekawa jestem efektów tych posadzonych w gruncie, koniecznie napisz wiosną, czy przeżyją

• Autor: matani Data: 2012-12-06 13:25:54

te niskie są przepiękne

• Autor: gosialowicz Data: 2012-12-07 10:27:47

Przepraszam że dopiero dzisiaj odpowiadam.Sposób wypróbowany niejednokrotnie.Tulipany musza stać na parapacie ,muszą mieć ciepło i widno.Powodzenia

Przejdź do pełnej wersji serwisu