Witam. Moja córka jest studentką. Na wigilię w swojej grupie jej przypadły do zrobienia kluski z makiem. I tu mamy problem. Ile makaronu potrzeba na ugotowanie klusek z makiem dla 26 osób. Chodzi o makaron taki ze sklepu suchy i jaki kupić (będzie go gotować w akademiku) a mak kupi w puszce bo raczej nie będzie go parzyć i kręcić przez maszynkę . W domu robię wigilię dla góra 6 osób i robię makaron sama "na oko". Ale nie mam bladego pojęcia ile potrzeba dla 26 osób. Liczę na Waszą pomoc i zrozumienie. Pozdrawiam mama studentki
Makaron- najlepiej lubella albo podobny, córce będzie łatwiej ugotować bo szybko się nie rozpada. Myślę że paczka 60dag na cztery osoby wystarczy, możesz też przeliczyć ile u ciebie w domu zużywasz makaronu do maku
No pewnie samych klusek nie będzie ma być ( jak wszyscy się wywiążą)12 potraw. Więc 3 paczki po pół kilo. To chyba ze dwie puszki masy makowej, tak myślę. A jak wygląda taka masa makowa, czy trzeba ją jakoś przyprawić czy jest już gotowa. Pytam bo nigdy nie używałam, zawsze sama parzę, kręcę mak i przyprawiam mak. Wiem starej daty jestem, ale siła przyzwyczajenia i tradycji
ja nie liczyłabym ilości makaronu na 26 osób bo nie każdy lubi kluski z makiem i pewnie nie tylko będą kluski zrobiłabym z 1,5- 2 kg makaronu to naprawde dużo ja na 10 osób robię 2 paczki klusek z serem i nieraz jeszcze zostaje
Myślę, że 1,5kg. makaronu wystarczy i 2 puszki gotowego maku. Spokojnie!!! Masa makowa jest już gotowa do jedzenia, tak więc wystarczy ugotować makaron i połączyć z makiem. Masę makową polecam z Bakalandu. Co prawda ja robię sama mak, ale w ciągu roku robiłam kilka razy makowiec japoński z jabłkami i kupowałam gotową masę makową. Ta z Bakalandu wydała mi się najlepsza. Pozdrawiam świątecznie i cieplutko
To już nie będzie to samo, do klusek tylko swój mak ugotowany i skręcony przez maszynkę. Moja babcia to dopiero robiła kluchy z makiem, najlepsze:) Kiedyś zrobiłam z gotową masą makową kluski , to mi piach w zębach trzeszczał.
Jasne, że masa makowa to nie to samo co mak przygotowany w domu ale cóż. W akademiku nie ma możliwości żeby wszystko przygotować. Ale dziękuję wszystkim za rady i podpowiedzi. Pozdrawiam Mikołajkowo
Cieszę się, że troszkę pomogłyśmy! Życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt!!! A córce życzę jeszcze wielu takich Wigilii w gronie przyjaciół. Będzie co wspominać, to fantastyczny czas!!!
Witam. Moja córka jest studentką. Na wigilię w swojej grupie jej przypadły do zrobienia kluski z makiem. I tu mamy problem. Ile makaronu potrzeba na ugotowanie klusek z makiem dla 26 osób. Chodzi o makaron taki ze sklepu suchy i jaki kupić (będzie go gotować w akademiku) a mak kupi w puszce bo raczej nie będzie go parzyć i kręcić przez maszynkę . W domu robię wigilię dla góra 6 osób i robię makaron sama "na oko". Ale nie mam bladego pojęcia ile potrzeba dla 26 osób. Liczę na Waszą pomoc i zrozumienie. Pozdrawiam mama studentki
Makaron- najlepiej lubella albo podobny, córce będzie łatwiej ugotować bo szybko się nie rozpada. Myślę że paczka 60dag na cztery osoby wystarczy, możesz też przeliczyć ile u ciebie w domu zużywasz makaronu do maku
60dkg. na 4 osoby to chyba za dużo,przecież oni nie będą jeść samych klusek.Ja bym ugotowała 3 paczki po 0,5 kg.
No pewnie samych klusek nie będzie ma być ( jak wszyscy się wywiążą)12 potraw. Więc 3 paczki po pół kilo. To chyba ze dwie puszki masy makowej, tak myślę. A jak wygląda taka masa makowa, czy trzeba ją jakoś przyprawić czy jest już gotowa. Pytam bo nigdy nie używałam, zawsze sama parzę, kręcę mak i przyprawiam mak. Wiem starej daty jestem, ale siła przyzwyczajenia i tradycji
ja nie liczyłabym ilości makaronu na 26 osób bo nie każdy lubi kluski z makiem i pewnie nie tylko będą kluski zrobiłabym z 1,5- 2 kg makaronu to naprawde dużo ja na 10 osób robię 2 paczki klusek z serem i nieraz jeszcze zostaje
Myślę, że 1,5kg. makaronu wystarczy i 2 puszki gotowego maku. Spokojnie!!! Masa makowa jest już gotowa do jedzenia, tak więc wystarczy ugotować makaron i połączyć z makiem. Masę makową polecam z Bakalandu. Co prawda ja robię sama mak, ale w ciągu roku robiłam kilka razy makowiec japoński z jabłkami i kupowałam gotową masę makową. Ta z Bakalandu wydała mi się najlepsza. Pozdrawiam świątecznie i cieplutko
jak na obiad gotuję makaron czaniecki 25dkg...to 6 osób dorosłych i jeden 4-latek ..aż za dość..))
To już nie będzie to samo, do klusek tylko swój mak ugotowany i skręcony przez maszynkę. Moja babcia to dopiero robiła kluchy z makiem, najlepsze:) Kiedyś zrobiłam z gotową masą makową kluski , to mi piach w zębach trzeszczał.
Jasne, że to nie jest to samo. Tylko dziewczyna potrzebuje gotowe produkty do zdobienia potrawy w akademiku. Myślę, że nie będzie źle.
Jasne, że masa makowa to nie to samo co mak przygotowany w domu ale cóż. W akademiku nie ma możliwości żeby wszystko przygotować. Ale dziękuję wszystkim za rady i podpowiedzi. Pozdrawiam Mikołajkowo
Cieszę się, że troszkę pomogłyśmy! Życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt!!! A córce życzę jeszcze wielu takich Wigilii w gronie przyjaciół. Będzie co wspominać, to fantastyczny czas!!!