Forum

Kuchenne porady

Rogaliki - pomocy

  • Autor: mamamirelki Data: 2012-12-06 09:40:18

    Robiłam swoje pierwsze rogaliki, a więc zgodnie z przepisem (Krysia64). I... ciasto wyszło bardzo luźne (na 1kg mąki - o,5 śmietany), choć wyrosło fantastycznie! Aby rozwałkować musiałam dodawać jeszcze prawie szklankę mąki. Druga sprawa - po rozwałkowaniu, gdy podzieliłam koło na trójkaty; te małe części od razu po przecięciu skurczyły się i miałam problem z ilością nadzienia. Same rogaliki po upieczeniu były cudownie mięciutkie, doskonałe. Nieścisłość w przepisie, czy moja śmietana miała za dużo wody? :)

    Proszę powiedzcie, co zrobiłam źle...

  • Autor: Dorotaxx Data: 2012-12-06 09:50:15

    Nic nie zrobiłas źle

    Czasami po prostu trzeba dodać więcej mąki.

    A tego typu ciasto zawsze się kurczy po rozwałkowaniu dlatego warto wykrawać troche większe trójkąty

Przejdź do pełnej wersji serwisu