Forum

Kuchenne porady

typowe polskie ciasteczka

  • Autor: kicia Data: 2012-12-06 14:16:59

    Moi drodzy,

    od jakiegos czasu mieszkam za granica i ostatnio postawiono mi pytanie, jakie ciasteczka sa typowe dla Polski i ktore ciastka zawsze goszcza na adwentowym stole. Powiem szczerze, nie przepadam za ciasteczkami i nie moge sobie przypomniec, ktore to wlasnie wypieki sa typowe dla naszego kraju. Pomijam makowce i serniki, mam na mysli tylko ciasteczka.

    pomozcie...

  • Autor: matani Data: 2012-12-06 14:18:11

    Kochana, no pierniczki oczywiście, polecam te od Wkn http://wielkiezarcie.com/recipe290.html

  • Autor: mggi63 Data: 2012-12-06 14:31:43

    Wszelkie kruche ciasteczka także,mile widziane rózne kształty

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-12-06 15:16:13

    amoniaczki i pierniczki

  • Autor: domia Data: 2012-12-06 16:08:59

    Ja naszych świąt nie kojażę z ciasteczkami na stole. Ciasta, pierniczki, słodycze, owoce czy różnorakie bakalie... owczem.

    Jednak któregoś roku podczas świąt odwiedziliśmy starsze wujostwo. Gościała u nich córa z Czech. I u nich jest zwyczaj pieczenia na  swięta ciasteczek. Ciast nie pieką. Przywiozła  ze sobą karton ciasteczek a ja ich widokiem nie mogłam sie nasycić. Małe drobinki takie na raz na dziuba. Kształty...ojejku - miśki, autka, kółeczka, drzewka, choinki, polane czekoladą, lukrem, bajecznie ozdobione. Niektóre były posklejane marmoladką. Widok obłędny. Ale i pracy nad tym nie mało. 

  • Autor: kicia Data: 2012-12-06 17:00:11

    no wlasnie ja mam takie samo wrazenie. Nie potrafilam podac zadnych ciastek ,ktore sa typowe dla naszego kraju. tez mi sie zdawalo, ze my czesciej pieczemy ciasta.

    Pierniczki fakt, polskie sa i znane szczegolnie te w czekoladzie,ale mysle ze one sa popularne nie tylko w boze narodzenie, jak np. te torunskie.

    dziekuje wam bardzo :)

    a juz mialam watpliwosci co do mojej wiedzy na temat naszego kraju ;)

  • Autor: Inka_1 Data: 2012-12-07 12:42:35

    I przez maszynke. Mi się kojarzą z domem rodzinnym.

  • Autor: Anka53 Data: 2012-12-06 17:28:01

    Ja na swieta pieke takie ciasteczka:ule ,kokoski, kokosanki, makaroniki , kruche z polewa i przekladane kremem

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-12-06 18:37:01

    Według mnie u nas więcej piecze się ciast niż ciasteczek. Sama piekę przeważnie owsiane czasami amerykany i nieśmiertelne chrusty -nie tylko na tłusty czwartek. Kiedyś robiłam ciastka z maszynki ale po remoncie gdzieś wsiąkła końcówka do maszynki.

  • Autor: Ania35 Data: 2012-12-06 21:24:33

    U nas oprócz ciast, na Święta piekło się i piecze nadal: kocie oczka, szape z orzechami, sadlaczki i wafle z kremem ucieranym na parze z mielonymi orzechami! Oj jak to pachnie Świętami:))))) Wszystkie te ciastka robimy 2 tygodnie przed Świętami i przechowujemy w kartonowych pudełkach.

  • Autor: ulla* Data: 2012-12-06 22:52:07

    U nas oprócz ciast, na Święta piekło się i piecze nadal: kocie
    oczka, szape z orzechami, sadlaczki i wafle z kremem ucieranym na parze z
    mielonymi orzechami! Oj jak to pachnie Świętami:))))) Wszystkie te ciastka
    robimy 2 tygodnie przed Świętami i przechowujemy w kartonowych pudełkach.

    co to za ciasteczka -szape z orzechami i sadlaczki? Jeśli masz konkretne przepisy to poproszę.

  • Autor: Ania35 Data: 2012-12-07 08:27:58

    A proszę bardzo!

    SZAPE:

    40dkg. mąki, 20dkg. smalcu, 2 jajka, 15dkg. cukru, zapach migdaławy lub arakowy, drobno siekane orzechy- ja daję na tą porcję 1 szklankę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Ja robię dwie porcje. Wysmarowane foremki napełnić ciastem (3/4 foremki). Ja mam jeszcze foremki po babci, coś takiego jak babeczki tylko w różnych kształtach. Piec w 180 st. aż się zrumienią. Gorące ciastka wyjąć z foremek. Posypać cukrem pudrem i przechowywać w kartoniku- będą kruchutkie. Jeśli nie masz foremek, można rozwałkować ciasto na 2cm i wykrawać. Musisz przy pieczeniu uważać, żeby się nie przypaliły.

    SADLACZKI:

    4 żółtka, 1/2 litra śmietany, 1 kg. mąki, 60 dkg. sadła, szczypta soli. Zagnieść ciasto, rozwałkować cienko- mniej więcej tak jak na pierogi. Wykrawać kwadraty, nałożyć powidła i zlepić dwa brzegi ciasta. Ciastka układać w natłuszczonej blaszce i piec w 180st. na złoty kolor. Upieczone- posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu